自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

本人電腦白痴。以前我電話用傳輸線插入laptop然後張相片過落外置 hard disk ,但今日用新laptop 佢完全感應唔到個電話,我㩒落computer 都無顯示,請問我可以點做才令手機相片過落laptop ?謝謝!

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-7-27 14:26
本人電腦白痴。以前我電話用傳輸線插入laptop然後張相片過落外置 hard disk ,但今日用新laptop 佢完全感應 ...

你條傳輸線仲係以前用開嗰條?如果唔係,你現在條線可能只可以充電而不可以過數據。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

B哩baba 發表於 23-7-27 14:38
你條傳輸線仲係以前用開嗰條?如果唔係,你現在條線可能只可以充電而不可以過數據。
...

x2

USB電線有兩大類, 不是所有都有傳輸數據功能. 有些只可用來充電

魚兒小寶貝    發表於 23-7-27 17:27

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

借位問
我已經用左條可以傳檔的USB線...但傳到一半話偵測不到..即是啲相只能SAVED到一半...另一半就SAVED唔到落HARDDISK,請問係咩問題? 試過幾次都係咁...
謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

B哩baba 發表於 23-7-27 14:38
...

這樣嗎,我試多幾條先,謝謝!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

apelok 發表於 23-7-27 15:35
借位問
我已經用左條可以傳檔的USB線...但傳到一半話偵測不到..即是啲相只能SAVED到一半...另一半就SAVED唔 ...

可能駁口位接觸不良.

例如手機充電插口用得耐,洞口大過以前, 和插接觸不良.

我要用手打側按住插頭幾分鐘才接觸得好,過晒所有資料我才鬆手

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊