自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

leopak 發表於 23-7-29 20:14
我反而覺得個所謂苦主好無瀨,只找20萬數,40萬話找唔到,要申破產?

入得私家醫院,樣樣都係 ...
我覺得佢地好大膽,雖然話對於普通人家60萬唔係少數目,但連60萬都還唔起、要俾人告到破產,竟然敢係無保險既情況下去住私家醫院仲要住咁耐。。。

珍珠宮

回覆樓主:

睇東張個case似係當事人估計錯誤,以為埋單都係20萬內。。。但最後大失預算
到而家仲係有好多人唔知私家醫院收費有幾金,如果唔係特別有錢人家,尤其是未知乜野病痛要check呢樣果樣時,就算有保險claim, 最好都係先去公立醫院搵清楚咩原因,知道要做咩手術,問清楚私家大約幾錢而自己又想舒舒服服先好去私家,起碼到時都只係一舊可負擔又可claim保險嘅數

ccysj01    發表於 23-7-29 20:54

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

CathyLss 發表於 23-7-29 20:36
我覺得佢地好大膽,雖然話對於普通人家60萬唔係少數目,但連60萬都還唔起、要俾人告到破產,竟然敢係無保險 ...
好似佢住私家房.........?
放下自在

子爵府

tiger. 發表於 23-7-29 20:33
其實我就唔係,不過入急症室冇磁力共震即刻照到、咁唯有比法醫院劏! 唉

...

廿年前我已帶家中長者去私院照磁力共振,癌症嘅嘢我唔想等,用錢買服務啫,唔覺得係劏。

珊瑚宮

回覆樓主:

請問係告邊個破產? 告90幾歲既病人?

大宅

cattz288 發表於 23-7-29 20:39
好似佢住私家房.........?
好似係話當時covid,入住要先住私家病房,證實無中covid先可以轉普通病房,不過無留意佢地有無講最後有無轉房。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

CathyLss 發表於 23-7-29 20:49
好似係話當時covid,入住要先住私家病房,證實無中covid先可以轉普通病房,不過無留意佢地有無講最後有無轉 ...

住私家房真係一闊三大
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友照CT見到胰臟有水泡,可能發過炎,私家醫生想幫佢抽血驗下,我朋友精神無唔舒服,而且只係抽血睇報告,都叫佢入院(私家) 兩三日,出院只開咗啲酵素藥,其實真係無必要入院,仲搞到我朋友擔心有咩大件事。
抽完血,返診所睇報告根本已可以。

公爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-7-29 20:02
九龍祇有四間醫院、浸會、法國....天下烏鴉一樣黑、邊間醫院都係噉收費~
...

知你有保險嘛、幫你用盡佢

珍珠宮

2023年兔年勳章

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-7-29 20:16
個醫生攞住兩件肺、片竟然同我話、病人肺部肺炎好轉、我忍唔住問醫生、不是肺部越多白色就越差?兩張肺片 ...

咁都得,你開埋醫生名

珍珠宮

2023年兔年勳章

meowmeow34 發表於 23-7-29 20:05
受害人有提到係九龍嗰邊?

有!

水晶宮

回覆樓主:

路過!要買医保十危疾

子爵府

laukkk 發表於 23-7-29 20:38
睇東張個case似係當事人估計錯誤,以為埋單都係20萬內。。。但最後大失預算
到而家仲係有好多人唔知私家醫 ...

我認為最有效利用私院係可快做手術,claim保險更好。其他長期病患、老人病呢啲有排住,使費上落太大,很難有預算。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-7-29 20:21
外父轉入去深切治療室、 個護士長叫曬家人同我們解釋、又問乜藥乜醫生多鬼餘丶 係我大姨、傻下傻下答佢、 ...

我見過有單某個私家醫生說服病人在一個月內做左兩次肺手術,最終第二次手術失敗變成植物人,最終病人由私家轉入政府醫院icu ,但不久都走左喇,真係覺得好唔抵

水晶宮

回覆樓主:

上次私家医院過一晚要3萬,覆診要3千五得3日藥

侯爵府

大力大力 發表於 23-7-29 19:57
由於私院是掛單制度(同醫院拆帳)、不同科醫生為了賺最多啲錢、醫生們互相介紹對方病人、儘量賺得就賺、劏 ...

呢啲資訊根本唔係為咗醫人,只係想識得為賺錢

男爵府

wtcys 發表於 23-7-29 20:41
廿年前我已帶家中長者去私院照磁力共振,癌症嘅嘢我唔想等,用錢買服務啫,唔覺得係劏。

...

我意思係佢 主診醫生叫我做埋其他服務

珍珠宮

大力大力 發表於 23-7-29 20:12
胃癌、過生了~

今日就同佢打胰島素針、明日就掛住賭數低、同佢加糖、夜晚緊急重房2.4萬、外父用呼吸機、 ...

我奶奶舊年都系,要做寛關節手術,做左都系吾行得,又要佢做多次,一時又話個腎吾好,一時又懷疑個心有事,要驗尼樣個樣

男爵府

其實如果有買墊底費嘅高端醫療保險,就算俾私家醫院劏,都唔會咁肉痛!

我全家每人都有一份CEO plan,保額一年$1000萬,墊底費每年28,000!超出$28,000嘅醫療費,全部都係保險公司俾

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊