親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

17/8 3:00到成田機場 坐巴士去廸士尼
18/8 廸士尼
19/8 廸士尼 夜晚關園後坐巴士去池袋
20/8 淺草/晴空塔
21/8 築地/東京站/新宿
22/8 4:00機走 坐巴出機場

請問:
1. 3程巴士,係米都係去到現場買票?
2. 最後一日既上午可以安排咩行程?
3. 應該買JR pass? 2日定3日?係20/8朝買?

大宅

2024勳章

回覆 jenniferkwok 的帖子

我會建議這行程. 不用買JR PASS, 因為你坐的會是地鉄多.

17/8 下午3:00到成田機場 坐巴士去廸士尼. 不用預約

18/8 廸士尼
19/8 廸士尼 夜晚關園後, 先坐2個駅JR , 去新木場, 在新木場, 坐有樂町線去池袋

20/8 築地/東京站/新宿

21/8 池袋坐東急東橫線 8個駅到
代官山,慢步從代官山(蔦屋書店, 埃及大使館和很多有特色的小店 ) 行到中目黑( 一個悠閒購物區), 行完中目黑坐
東急東橫線2個駅去明治神宮, 去明治神宮走走, 然後行去南青山, 最後在
南青山行回原宿, 在原宿坐個駅JR回池袋

22/8 上午晴空塔. 中午回池袋拿行李 下午4:00機走 坐巴士出機場. 不用預約

蔦屋書店:體驗東京悠閒的生活

從代官山行去中目黑, 會經過埃及大使館

中目黑的Starbucks

表參道和南青山交界的Anniversaire

我覺得淺草不好玩, 太多遊客太商業化.

子爵府

dougiewoodie 發表於 23-8-1 15:30

我會建議這行程. 不用買JR PASS, 因為你坐的會是地鉄多.

咁地鐵係每次搭時買單程飛?

19/8晚因為搬酒店呀,拖住啲喼所以諗住坐巴士唔使轉車咋!

哦可以參考你個行程喎,我上一次去東京已經20幾年前,2個女更是第一次,所以我只參考啲最大路行程

大宅

2024勳章

jenniferkwok 發表於 23-8-1 18:54

咁地鐵係每次搭時買單程飛?

19/8晚因為搬酒店呀,拖住啲喼所以諗住坐巴士唔使轉車咋!

你如果有apple pay, 可以加SUICA. 有了SUICA 地鉄和JR, 都可以网上付錢.
怎样加SUICA/PASMO,這网頁: https://atadistance.net/apple-pay-suica/

你如果坐巴士, 要注意, 1小時只有1班車(地鉄是5分鐘1班). 車程約50分鐘, 一程每人1000日元(地鉄是419日元). 下車地点是池袋西口

你如果是從Disney land離開, 時間表是
19:35-20:30
20:30-21:20
21:30-22:20

巴士站 (日文是バスターミナル) 位置在下圖的紅色圓圈1号站,

你如果是Disney Sea離開, 坐車的站, 是3号站, 時間表是
19:25-20:30
20:20-21:20
21:20-22:20

子爵府

dougiewoodie 發表於 23-8-1 19:51
你如果有apple pay, 可以加SUICA. 有了SUICA 地鉄和JR, 都可以网上付錢.
怎样加SUICA/PASMO,這网頁: http ...

哦!但啲女無Apple Pay 喎!

你太好人啦,仲幫我搵到時間表

但我玩完仲要返大使酒店攞行李喎,咁應該係去Disney land上車?

大宅

2024勳章

對, 你從Ambassador hotel攞完行李, 可以穿過ikspiari 商場(這個商場有個Museum Lane 很美) 去Disney land前的巴士站上車.

Ikspiari 商場

子爵府

dougiewoodie 發表於 23-8-1 21:23
對, 你從Ambassador hotel攞完行李, 可以穿過ikspiari 商場(這個商場有個Museum Lane 很美) 去Disney land ...

多謝晒

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家好,
8月尾3個人去東京有以下行程, 諗住買交通套票和車票, 請大家比D意見我丫唔該晒
24/8 15:00 到達成田機場,去池袋酒店
25/8 Disney Sea
26/8 Fuji Q
27/8 轉上野酒店,橫濱1日遊
28/8 灃洲市場,大宮鐵道館
29/8 淺草,澀谷
30/8 秋葉,上野逛街(未定)
19:00 到達成田機場
1, Day 1 Skyliner 來回+72 Subway Ticket
2, Day 3 Fuji Q 買套票+交通 (新宿來回)
3, Day 4 買橫濱1日遊卷
4, Day 5 買48/72 Subway Ticket
自己有2張IC卡, 朋友借了2張Suica 卡

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

去klook 買張72 hours 地鐵票, hk$84

男爵府

小丑魚 發表於 23-8-2 15:54
大家好,
8月尾3個人去東京有以下行程, 諗住買交通套票和車票, 請大家比D意見我丫唔該晒
24/8 15:00 到達 ...

請問橫濱1日遊卷邊度買呀?

子爵府

Sumyeema1 發表於 23-8-2 18:53
去klook 買張72 hours 地鐵票, hk$84

Thanks, 我都係諗緊買呢個

男爵府

回覆 Sumyeema1 的帖子

我會在機場買Skyliner+Subway ticket 套票, Klook 都便宜

男爵府

happy_day07 發表於 23-8-2 22:41
請問橫濱1日遊卷邊度買呀?
睇資料在澀谷站買

子爵府

想再問,1600機,咁係池袋搭1210巴士,大約14:00到可以嗎?還是要再搭早一班早一個鐘穩陣啲?

子爵府

我大阪入大阪出,想中間去3-4日東京,大阪去過,東京第一次去
Day 1晚機到住大阪,Day2 京都一日,晚上night bus to Tokyo, Day 3東京巿區teamlab Shibuya sky, Day 4 想day tour 去河口湖,Day 5 東京巿區, 夜晚night bus 返大阪,Day 6 大阪Shopping hea 遊Day 7 hea 一陣返香港! 以上行程趕嗎?同如果換一張北陸拱型JP pass 會唔會底D?thx

大宅

jenniferkwok 發表於 23-8-1 21:06

問朋友借西瓜卡或者買welcome suica cards 紅色比旅客使用28日有限期. 無得退款

王國會長

王國會長

機場買紅色suica

jenniferkwok 發表於 23-8-1 21:06

子爵府

多謝咁多位(emoji)(emoji)

我最後買左72小時地鐵飛咋

大宅

dougiewoodie 發表於 23-8-1 15:30

請問成田機場到銀座,最快方法?
Tkx

大宅

2024勳章

FIONWONG123 發表於 23-10-4 08:01
請問成田機場到銀座,最快方法?Tkx

有3條鉄路線最快. 哪條鉄路線較快, 要看2個因素: 1. 你的酒店哪個駅最近. 2. 你到了成田空港時, 哪條鉄路線的車不用等.
因素1 : 你的酒店哪個駅最近
以下4個駅都是在銀座這個區域 : 地下鉄銀座駅 地下鉄東銀座駅, JR有楽町駅 新橋駅, 建議你查哪個駅距離你酒店最近.
因素2 : 哪條地鉄線路的車不用等.
線路1 : 如果酒店最近的是銀座駅, 最快方法是JR特急成田エクスプレス
(成田特急 一般是30分鐘1班車) 時刻表: https://www.jreast-timetable.jp/2310/timetable-v/023u2.html
成田空港先坐1小时到東京駅 轉地鉄丸ノ内線. 在東京駅坐1個駅到銀座駅. 全程坐車加轉車1小時10分鐘 車票3050日元

線路2 : 如果酒店最近的是楽町駅或新橋駅:京成特急スカイライナー(Skyliner)
(Skyliner大約20-30分鐘1班車) 時刻表https://www.keisei.co.jp/keisei/ ... liner_timetable.php
從成田空港坐到日暮里後 , 在日暮里轉車坐JR線, 坐7個駅JR到有楽町駅或新橋駅. 坐車加轉車時間1小時2分鐘, 車票2735日元.
Google map 是建議坐車到上野駅轉車, 是不好的建議, 因為京成上野駅行去JR上野駅, 有大約400米距離. 在日暮里轉車只需行100米.

線路3 : 如果酒店最近的是東銀座駅或新橋駅: 京成成田スカイアクセス線 (Sky Access線) アクセス特急
(Sky Access線, 特急, 大約40分鐘1班車)
時刻表: https://keisei.ekitan.com/naritaacs/T5?uid=15469&dir=44&dw=0&slCode=682-6&d=1&rsf=
坐車時間 1小時10分 車票1404日元 從成田空港坐18個駅直到東銀座駅或新橋駅.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊