自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

一個11 歲男孩分享

https://fb.watch/mhnD6raTAv/?mibextid=WIPFrl

https://fb.watch/mhnH1JoVxp/?mibextid=RUbZ1f

公爵府

毛毛查 發表於 23-8-7 21:53
付出咁多,結果係令仔女唔鍾意自己,真係好心up

加油,同路人

男爵府

教要好有技巧,例如如果你嘅教導原來比仔女有煩、惡、高高在上嘅感覺,好難令佢哋理解你嘅教導源自於愛。都係唯有繼續搵適合嘅方法,學下點教係最有效。

男爵府

回覆樓主:

加油!仔女大左會知既,我囡細個糸成班親友最惡教,脾氣好大的,我很心累,人地孩子肯聽,不反抗,我囡糸都對抗到底,隔天發一次脾氣,書又求其應付,今時今日19歲,佢糸最自律,最不用我費心,又肯讀書的一個,我完全不用擔心,佢會照顧返家人。小孩成長要去探索,試低線,不斷成長會改變的。不要放棄,繼續在身邊支持,孩子有天會長大,明白你的付出。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

慢慢黎,互勉之
我都係成日鬧2個女,但無事又會攬住佢地鍚下,反叛期係好麻麻,大家寔互相就下
鬧完就要好返,無隔夜仇

伯爵府

natnatbaby 發表於 23-8-8 00:37
加油!仔女大左會知既,我囡細個糸成班親友最惡教,脾氣好大的,我很心累,人地孩子肯聽,不反抗,我囡糸都 ...

好多謝你,比返少少希望我。

我而家正經歷緊,要教導我頑劣嘅細仔。成日覺得點解我咁唔好彩,會生個咁難教的小朋友。大仔十歲先生個細,大仔好乖好sweet, 以為生多個好完滿,。而家我每一日在後悔中。有時完全束手無策,又擔心又失望,真係好想放棄。

我真希望會好似你咁,守得雲開。

而家見到人哋D小朋友,我個心又羨慕又痛,我已經好比心機同耐性去教,唔知幾時先有轉變。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親子關係係要自細培養的,你仔女而家幾多歲?如果靑春期前會易處理d, 如果青春期就唯有唔好搞差關係已經好好了,之後佢哋大大吓又會好d了,加油另外,做媽媽,有時嗲吓佢哋,又多d同佢哋玩吓講吓笑,都好有幫助的

男爵府

hohoho36 發表於 23-8-7 23:44
只可以講,明明由細到大同佢關係好好,佢好錫我,我成日陪佢玩,同佢傾心事。但一個青春期就唔知發生咩事當 ...

我好明白你嘅感受 ,我同你一模一樣,好無奈

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會想個細路一世癡住自己,青春期就係佢哋學習有自主能力,但人未成熟,表現出嚟就係反叛,加上青春期賀爾蒙嘅影響,情緒唔穩定,十幾歲仲細,要佢明白父母苦心係唔太可能。過多幾年就會好,最緊要係唔好破壞彼此關係,人係一定會長大嘅!
我仔青春期早咗啲,現在15歲已過咗高峰期,已肯聽我講野,有時自動走埋嚟同我傾兩句,無咗黑面。長大要時間,人係好煩,長大得好慢,係要有耐性。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

系會有灰心丶心淡、心攰的時候

訓醒一覺、新一天新開始

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我明呀。

我仔升小6, 佢英文差叫佢睇吓書,佢同我講佢好唔鐘意讀書,好憎睇英文書,鐘意做紮鐵

而家經過地盤,我會(離遠)指住身水身汗的工人同阿仔講佢的dream job。

總之我而家唔理佢了,最多佢18歲時提提佢申請公屋

男爵府

回覆樓主:

過度嘅提點會變左囉囌,做仔女嘅會覺得厭煩。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

viton 發表於 23-8-7 23:34
我嗰個10歲
態度好差
成日無手尾

10歲仲可以話下,改下壞習慣,我朋友果個已讀緊u, 都係咁,嘔血
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 tkop 的帖子

對, 心態最好甘樣,自己會開心0的

大宅

你小朋友幾大?

珊瑚宮

有反叛期慢慢傾

伯爵府

我仔鐘意阿爸多過我,因為我會要佢溫書

水晶宮

係學問
同子女相處,佢日漸成長,令我學會很多,由聽哂你話到要互相尊重,由依附住你到佢要獨立,跟你分離,人生的大考驗。
如果身邊另一半唔化,仲吓吓控制狂上身,處理佢同子女間的矛盾先衰

男爵府

cattz288 發表於 23-8-8 08:41
10歲仲可以話下,改下壞習慣,我朋友果個已讀緊u, 都係咁,嘔血

已經話下都唔得
每次叫執返好啲野都發脾四

珍珠宮

hohoho36 發表於 23-8-7 23:44
只可以講,明明由細到大同佢關係好好,佢好錫我,我成日陪佢玩,同佢傾心事。但一個青春期就唔知發生咩事當 ...

放心,經驗之談,最重要keep住良好關系,過左青春期,佢自自然然會返轉頭。

最錯嘅就係因為青春期而產生衝突後,關系被破壞左,咁就算過左青春期,關系都唔易修補。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊