論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係work from home媽咪,家中有一個8個月大BB,依家個工人姐姐做咗4個月到,都算係陪到BB玩,但同時又要洗菜煮飯洗碗做清潔,我都覺得佢攰。而且個BB成日晚上訓不好覺,但我見佢日頭咁忙,我晚黑都係自己揍B,就變成我冇時間工作同睡眠,好煩惱!我同老公商量緊想請多個人,至少BB半夜起身都幫到手。

我原本個工人姐姐係訓廚房外邊的雜物房,有安裝冷氣,有獨立廁所同露台。 如果多一個工人,估計雜物房唔夠訓,我哋打算兩個姐姐一齊住入一間客房,訂造碌架床。但冇冷氣(個廳一直開住冷氣所以夏天都唔會太熱),但變相舊工人居住地方細咗(因為同其他人share一間房)。如果唔share,咁其中一個人又會住入間屋,另一個人住廚房出邊,我又怕兩個工人姐姐唔開心,覺得大細超。大家覺得究竟係一齊住好,定係分開兩間房住好?

另外我唔知究竟係請舊工人啲親戚過來做好,定係出邊搵一個好,想請問大家有冇建議?唔該晒

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

registerzh 發表於 23-8-11 14:42
我係work from home媽咪,家中有一個8個月大BB,依家個工人姐姐做咗4個月到,都算係陪到BB玩,但同時又要洗 ...

我唔會請佢親戚,兩個夾埋跳草裙舞你就企喺度,最好兩個國籍雞同鴨講,乜都經你溝通

兩個要share房
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

照顧一個BB,就要請兩個工人,你個工人遇上好僱主!

大宅

我係work from home媽咪,家中有一個8個月大BB,依家個工人姐姐做咗4個月到,都算係陪到BB玩,但同時又要洗 ...

妳請她不是説明工作範圍?專湊BB?

大宅

如果地方唔大仲要請2個工人,到時大家迫埋一齊,一定多聲氣。

男爵府

honglong 發表於 23-8-14 23:42
照顧一個BB,就要請兩個工人,你個工人遇上好僱主!

仲要好有錢!

我兩個小朋友, 但都係得一個工人

子爵府

好媽媽勳章

我會請一個本地 part time , 只做買餸等家務

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你唔好諗住晚上起身幫手,可能只係你推我讓,若分工唔好,就更加麻煩。

我覺得請一個鐘點幫手會好啲!

子爵府

Mini20160607 發表於 23-8-16 09:41
仲要好有錢!

我兩個小朋友, 但都係得一個工人

真係矜貴到,一個bb兩個人服侍,我3個仔都無請工人都唔知點算好

複式洋房

一個bb兩個工人,果兩位工人應該笑醒

伯爵府

回覆 registerzh 的帖子

新工人同BB一間房

大宅

我明你情況呀,我之前都有諗過好想夜晚有人同bb瞓,因為日間返工夜晚又冇得瞓真係好辛苦。我唔知你bb難唔難湊,我bb去到大約九個月十個月大,冇病冇痛的話夜晚可以一覺瞓九個鐘。bb大啲應該可以瞓得好啲。如果要特登請個人同bb瞓好似早啲做呢件事先抵…

我bb日間返育嬰院,所以工人有時間做家務同煮飯。如果bb病咗/星期六bb唔返學,我就唔駛工人煮飯,夜晚嗰餐叫外賣。唔知你同先生係咪一定要食住家飯,我自己就覺得煮飯唔係必需。另外亦可請鐘點幫輕家務。

當你工人冇咁多家務要應付,就可以同佢商量下一星期搵一兩晚佢同bb瞓,咁樣已經解決到問題了。

捱下一日,捱下又一個月,會過去的!

大宅

聽過好多請2個好煩的..

侯爵府

回覆真搞笑,人地請得起咩請,有規定一個bb唔可以請兩個工人?

回樓主。
我之前一個bb時,請一個工人加一個本地姨湊b,工人日頭我可以比佢瞓,但基本上佢冇係日頭瞓過,佢話瞓唔著。
之後生多個bb,就請多個工人,兩個工人湊冇再用本地姨。我用了6年兩個工人,佢地係表姐妹,當然會同我講對方lazy,但我多數聽完就算,佢地點都係親戚,唔會太過份。
我唔建議一個印一個菲,之前有朋友試過,完全溝通唔到,日日個mom返工成日收whatsapp,電話。

複式洋房

1個B請2個唔使啦。。。。2個如果年紀細又好動,再考慮請多個都未遲

男爵府

小艾美 發表於 23-9-18 12:59
回覆真搞笑,人地請得起咩請,有規定一個bb唔可以請兩個工人?

回樓主。

有規定一個bb唔可以請兩個工人
->冇定架,一個B請幾個工人保姆都得架, 好似徐子淇, 三房四房果D

我之前一個bb時,請一個工人加一個本地姨湊b
之後生多個bb,就請多個工人,兩個工人湊

->之前一個B都兩個照顧者, 咁後來生多個B都係得兩個照顧者? 唔係應該個照顧團隊變成四人 (二乘二)?

侯爵府

Mini20160607 發表於 23-9-19 11:00
有規定一個bb唔可以請兩個工人
->冇規定架,一個B請幾個工人保姆都得架, 好似徐子淇, 三房四房果D

樓主有話有經濟問題嗎?
冇吖嘛。

淨係見到一班葡萄人。

大宅

BK Milk勳章

我朋友都係一個小朋友,佢無返工,都係請2個工人,-個負責湊仔,-個負責煮飯清潔,但係如果要請千其唔好請兩個工人姐姐都認識,有排煩

男爵府

tessa1203 發表於 23-9-21 07:18
我朋友都係一個小朋友,佢無返工,都係請2個工人,-個負責湊仔,-個負責煮飯清潔,但係如果要請千其唔好 ...

呢個仲勁, 自己無返工, 兩個工人, 即三打一, 老公好強, 一养五

大宅

BK Milk勳章

Mini20160607 發表於 23-9-21 13:01
呢個仲勁, 自己無返工, 兩個工人, 即三打一, 老公好強, 一养五

係,不過佢屋企二千幾呎,如果一個工人又要清潔又要煮飯,仲要湊仔,真係搞唔掂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊