自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

飲食業界普遍對政府擬搞夜市抱保留態度。稻苗學會榮譽會長黃傑龍指,現時普遍業界都認為,晚市一般都不夠客人,餐廳坐不滿,即使推出晚市優惠,對業界亦無幫助,認為現時重點是要搞旺整個市道,但若措施加劇業界競爭,只會適得其反。

財政司司長陳茂波在13日發網誌指,短期內要與業界把香港的夜市搞活搞旺。但黃傑龍今早(15日)在電台節目指,現時晚上市道淡靜,主要是因為經濟差,認為當整個市道改善,顧客自然會分散時間用饍,業界亦自然會作調節。

他指,慶幸政府知道業界困難需要幫助,期望政府的措施應該吸引市民外出,如舉辦晚間文化活動;但不應進一步增加供應,否則顧客消費無增加之下,只會攤薄業界收益。

原文網址: 夜市經濟|黃傑龍:晚市已不夠客 若加劇競爭會適得其反 | 香港01 https://www.hk01.com/article/929 ... utm_medium=referral

男爵府

呢條波叔越搞越衰,淨係股票印花稅股市都衰到而家
搞完股市攪夜市,到食肆行衰運

琥珀宮

hct300 發表於 23-8-15 10:49
飲食業界普遍對政府擬搞夜市抱保留態度。稻苗學會榮譽會長黃傑龍指,現時普遍業界都認為,晚市一般都不夠客 ...

堅離地司長,佢做到呢個位應該係因為祖宗積福
香港係地產金融主導,而家兩樣都死死下,應該揾外國資金黎香港上市就差唔多

男爵府

Ftmagic 發表於 23-8-15 10:53
呢條波叔越搞越衰,淨係股票印花稅股市都衰到而家
搞完股市攪夜市,到食肆行衰運 ...

同意

公爵府

牛年勳章

飲食業界普遍對政府擬搞夜市抱保留態度。稻苗學會榮譽會長黃傑龍指,現時普遍業界都認為,晚市一般都不夠客 ...

上星期六日晚市經過黃先生集團嘅舖,確係比起開關前少左人等位,但星期六日加左價都仲係要等位架喎!咁都係「不夠客人,餐廳坐不滿」?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

咁等深圳攪多d夜市就會深圳飯店冇咁多人。 香港晚市一樣冇人。水軍對水兵

子爵府

我覺得1)先搞好服務質素。2)不應有限時間用餐
以上二點改善就一定留到好多香港人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

現時晚上市道淡靜,主要是因為經濟差...

其實我完全唔覺得經濟差噃(我自己除外),公司同事個個都飛咗最少3-4次,將幾年來儲下的大假KO晒,而家係"有錢冇假飛";親戚每個星期都上深圳食玩買... 真心覺得佢哋有用唔盡嘅錢...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

boaangel 發表於 23-8-15 11:22
...

既然坐不滿,為什麼還要限時,真唔明?餐廳酒樓真係要自我檢討,為什麼沒有客。

侯爵府

2024年龍年勳章

限時真心差~起碼2-2.5小時晚餐啦~

子爵府

MariaTsui 發表於 23-8-15 11:34
既然坐不滿,為什麼還要限時,真唔明?餐廳酒樓真係要自我檢討,為什麼沒有客。
...

我試過去一間食午餐半自助餐,竟然話入坐計60分鐘。真係好離譜,我地馬上走人,找了一間酒樓食,食左2個半鐘。其實價錢都要$250-350一位,唔係特別平。black list 左唔會去

子爵府

boaangel 發表於 23-8-15 11:22
...

我覺得主要係貴, 香港食好少少, 一碟野已經要百尾, 仲可能係唔飽.
如果食平, 真係寧願揀大快活, 大家樂算

pansy888hk    發表於 23-8-15 21:04

侯爵府

環保接龍勳章

有需求自然有市場.
唔使政府出手.
政府出親手都係攪死晒的.
好似以前屋村咁,
晚上好多小販-咖喱魚蛋,煎釀三寶,雞蛋仔嗰d.
咪俾你地政府掃晒囉.
而家又話要返夜市?

伯爵府

onlam2005 發表於 23-8-15 11:43
有需求自然有市場.
唔使政府出手.
政府出親手都係攪死晒的.

當年火車站旁哩d車仔檔堅正,可惜比政府掃晒

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

今朝有個飲食界喺電台節目講又話夜市可以帶動食肆洒吧運輸同周邊連帶有關嘅行業,咁邊個講先有代表性呀

子爵府

gallygally 發表於 23-8-15 11:41
我覺得主要係貴, 香港食好少少, 一碟野已經要百尾, 仲可能係唔飽.
如果食平, 真係寧願揀大快活, 大家樂算 ...

香港食飯有平有貴,但一般餐廳都係服務差,但貴,咁就唔會想再食

男爵府

喺香港啲餐廳,貴一貴都要限時交枱
咁我還掂都要俾錢點解仲要喺度食到趕頭趕命
同樣嘅價錢我喺深圳可以食得好好多

大宅

hkgra 發表於 23-8-15 11:36
限時真心差~起碼2-2.5小時晚餐啦~

係,上次去北京樓食飯,3個人食左1千蚊,限時1.5小時,雖然都食得切,但感覺麻麻,枱與枱之間的距離好近,如果同朋友敘舊,1.5小時實唔夠,就要轉場了。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊