婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我岩岩照左子宮超聲波,我子宮好多粒肌瘤,最大果粒有9.3cm, 醫生建議我割子宮,保留卵巢,以免日後又翻發我今年45了,無小朋友亦吾會生小朋友,醫生講我好難有bb, 成個子宮都係肌瘤,所以建議我割子宮保留卵巢,我想問下姊妹有無人做過割子宮手術?有無咩後遺証?私家醫院做手術費幾錢?
我吾知政府醫院排期排幾耐,都好多問題困擾(emoji)(emoji)

男爵府

crystalcute 發表於 23-8-15 13:18
我岩岩照左子宮超聲波,我子宮好多粒肌瘤,最大果粒有9.3cm, 醫生建議我割子宮,保留卵巢,以免日後又翻發 ...

我問過開刀割16,7萬,微創貴多少少,住院4,5日

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

你有冇叫私家寫介紹信排政府?
之前看過這裏有人舊年年尾排今年年中已有期做手術仲係微創。

大宅

GillianLam 發表於 23-8-15 23:16
你有冇叫私家寫介紹信排政府?
之前看過這裏有人舊年年尾排今年年中已有期做手術仲係微創。
...

我有買醫保有得claim, 所以無叫醫生介紹排政府,醫生介紹私家醫生比我,我肌瘤好大,醫生話手術只能開刀,做吾到微創。
你朋友肌瘤有幾大呀?佢係邊間政府醫院做呀?

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

crystalcute 發表於 23-8-16 07:57
我有買醫保有得claim, 所以無叫醫生介紹排政府,醫生介紹私家醫生比我,我肌瘤好大,醫生話手術只能開刀, ...

我係看這裡的jm講嘅

洋房

crystalcute 發表於 23-8-15 13:18
我岩岩照左子宮超聲波,我子宮好多粒肌瘤,最大果粒有9.3cm, 醫生建議我割子宮,保留卵巢,以免日後又翻發 ...

Hello, 我同你情況差不多,有好多肌瘤,其中5粒有成5cm. 3月開始流血不止同好多血塊嚴重影響生活同貧血,所以6月中係私家微創切左子宮保留卵巢手術。住左4日,差不多18萬。
做完初時有好多不同既唔舒服,到而家啱啱2個月,好左好多。而家最大困擾係甩頭髮。

大宅

Fatpigpigbb 發表於 23-8-19 21:49
Hello, 我同你情況差不多,有好多肌瘤,其中5粒有成5cm. 3月開始流血不止同好多血塊嚴重影響生活同貧血, ...

你手術貴好貴呀,切完子宮保留卵巢後遺証係甩頭髮?咁其實我都諗緊吾切子宮,切肌瘤就算,我46了,過幾年就收經,所以我可能考慮切肌瘤

洋房

crystalcute 發表於 23-8-20 11:51
你手術貴好貴呀,切完子宮保留卵巢後遺証係甩頭髮?咁其實我都諗緊吾切子宮,切肌瘤就算,我46了,過幾年 ...

如果你冇影響生活捱到更年期就ok, 我巳經影響到生活同唔想幾年後又會生返出來又要再做手術。到時年紀大康復得慢

大宅

Fatpigpigbb 發表於 23-8-20 11:58
如果你冇影響生活捱到更年期就ok, 我巳經影響到生活同唔想幾年後又會生返出來又要再做手術。到時年紀大康 ...

你切完子宮後,肚有無感覺空空的?除左甩頭髮盆血,仲有無其他身體出現左問題呀?
你幾大年齡呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係子宮好多肌瘤最大3粒3-9cm
做完手術之後,除咗痛就無咩其他唔舒服。

大宅

回覆樓主:

我20年割肌瘤,因肌瘤太大,又貧血甩頭髮,切埋子宮留卵巢,手術已3年,無後遺症,無貧血後仲出咗好多頭髮,所以無一定話切子宫唔好的,因人而異,你有問題可pm我

大宅

20101028 發表於 23-8-24 17:39
我20年割肌瘤,因肌瘤太大,又貧血甩頭髮,切埋子宮留卵巢,手術已3年,無後遺症,無貧血後仲出咗好多頭髮 ...

pm 左你

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

嘩,聽到甩頭髮好驚呀!我嚟緊都打算排政府切除子宮,好彩吾係個個都會甩頭髮。。。

大宅

Fatpigpigbb 發表於 23-8-19 21:49
Hello, 我同你情況差不多,有好多肌瘤,其中5粒有成5cm. 3月開始流血不止同好多血塊嚴重影響生活同貧血, ...

做左有咩唔舒服呀?

大宅

20101028 發表於 23-8-24 17:39
我20年割肌瘤,因肌瘤太大,又貧血甩頭髮,切埋子宮留卵巢,手術已3年,無後遺症,無貧血後仲出咗好多頭髮 ...

請問你找那位醫生?

大宅

crystalcute 發表於 23-8-20 11:51
你手術貴好貴呀,切完子宮保留卵巢後遺証係甩頭髮?咁其實我都諗緊吾切子宮,切肌瘤就算,我46了,過幾年 ...

你粒瘤幾大呀?
有無咩不適?

大宅

ToChu001 發表於 23-8-26 10:47
你粒瘤幾大呀?
有無咩不適?

最大個粒差吾多10cm, 仲有幾粒6cm

大宅

crystalcute 發表於 23-8-26 11:05
最大個粒差吾多10cm, 仲有幾粒6cm

你依家打算點做呀?

有無貧血?來m多唔多?

洋房

ToChu001 發表於 23-8-26 10:45
做左有咩唔舒服呀?

做左初時有不同既唔舒服,膀胱未適應小便每次痾好耐先完,手術後嚴重失眠,跟住甩頭髮比以前嚴重。不過聽講係大部分人做完婦科手術都可能出現既問題,始於因為荷爾蒙影響,就算只切肌瘤都會。好似話頭幾個月都會咁。
至於切子宮後遺症就真係唔知,因為只係做完2個月。希望冇啦!但我血山
明巳經影響到生活又唔想切完肌瘤幾年又要做手術,所以成個切保留卵巢。

洋房

crystalcute 發表於 23-8-20 12:21
你切完子宮後,肚有無感覺空空的?除左甩頭髮盆血,仲有無其他身體出現左問題呀?
你幾大年齡呀
...

我初時都擔心呢個問題,但做完又冇呢個感覺,因為好似話D腸會填滿返D位置。好多人話甩頭髮應該係婦科手術後都會出現既問題,因為荷爾蒙影響,不過應該係短暫性,除此外,其他都ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊