自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

借樓主舖問另外一個問題,記得最初如果由實體八達通轉去apps係永久性,實體咭會用唔番,唔知依家可唔可以apps & 實體咭sync到一齊?

水晶宮

jj7723 發表於 23-8-16 17:21
借樓主舖問另外一個問題,記得最初如果由實體八達通轉去apps係永久性,實體咭會用唔番,唔知依家可唔可以ap ...

首先(八達通)app同電子錢包(google pay/Apple Pay) 係不同的東西

我估你意思係將實體八達通轉落電子銀包,這個方法就實體咭用唔到,到現在這個安排都無變

而app係查數,增值用,係加你張咭(實體或電子也可)落個app度,唔會影響張咭的使用

大宅

要裝app

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

吾駛登記,直接將阿女張實體八達通喺你個八達通錢包度直接增值得㗎啦
但如果亞女張八達通唔係個人八達通或係有自動增值八達通,佢增值完後啲錢係過唔番落去八達通錢包度㗎

attach1_sign/tmp/php6lG6to
attach2_sign/tmp/phpNh5cDC

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前就得。依家又改咗要甚麽實名登記。好學唔學,乜都要監控!

珍珠宮

jj7723 發表於 23-8-16 17:21
借樓主舖問另外一個問題,記得最初如果由實體八達通轉去apps係永久性,實體咭會用唔番,唔知依家可唔可以ap ...

實體八達通卡係轉落手機錢包,轉咗就用唔到張實體卡

大宅

IamDirector 發表於 23-8-16 00:33
可以,我經常咁做,但可以要登記埋佢張八達通落你可apps先,因為要揀增值落邊張八達通,再嘟的
...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

即係,如果張八達通唔係我手,我唔可以用錢包幫佢增值,對嗎?

男爵府

whyyou 發表於 23-8-16 19:21
實體八達通卡係轉落手機錢包,轉咗就用唔到張實體卡

謝謝你解答
咁即係八達通銀包=virtual 八達通,但就唔可以好似apple wallet咁,又可以碌實體咭,又可以用virtual credit card?
我自己估,八達通銀包係咪可以直接轉錢入去添。而我一直唔明,亦唔敢開通個八達通銀包

男爵府

MC(TIGER) 發表於 23-8-16 19:29
即係,如果張八達通唔係我手,我唔可以用錢包幫佢增值,對嗎?

直接唔得,你都冇實體八達通點嘟入去增值。

但間接得,要有一個認證左身份證嘅八達通銀包,轉賬去對方八達通銀包,(記名或不記名八達通銀包都得),對方就用佢自己開通嘅八達通銀包嘟返入對方張實體八達通到。咁就增值到對方張實體八達通啦

水晶宮

LL1999 發表於 23-8-16 00:29
未試過用八達通錢包
想問可否經錢包幫仔女八達通錢包增值

當然可以
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

jj7723 發表於 23-8-16 23:59
謝謝你解答
咁即係八達通銀包=virtual 八達通,但就唔可以好似apple wallet咁,又可以碌實體咭,又可以用v ...

八達通卡轉咗入手機錢包後實體卡就唔可以再拍卡,唔同信用卡

八達通卡轉咗入手機錢包可以直接喺手機入面用八達通銀包增值

男爵府

jj7723 發表於 23-8-16 23:59
謝謝你解答
咁即係八達通銀包=virtual 八達通,但就唔可以好似apple wallet咁,又可以碌實體咭,又可以用v ...

八達通銀包你當係一個儲值戶口,只係儲值舊錢,你可以用1)裝虛擬八達通係八達通app,2)嘟落實體八達通,3)開通佢個銀聯二維碼比錢,4)開通八達通張虛擬mastercard,網上當debit card咁用,5)link落google pay比錢,6)八達通銀包中「付款」,可轉數快去銀行戶口,頭3千免手續費,之後收1%,7)八達通銀包「付款」去別人八達通銀包,依個就唔收手續費。8)直接按八達通app個掃描,可用黎交稅,水費單等等

子爵府

LL1999 發表於 23-8-16 01:04
阿女未夠 18 歲,可否開八達通電子錢包?

長知識

翡翠宮

hagupit 發表於 23-8-17 00:22
長知識

竟然可以同時喺兩部手機登入?

琥珀宮

回覆樓主:

可以

別墅

j947 發表於 23-8-17 00:14
八達通銀包你當係一個儲值戶口,只係儲值舊錢,你可以用1)裝虛擬八達通係八達通app,2)嘟落實體八達通,3) ...
咁樣解釋一下即刻清楚好多啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無試過
不過以前係放落apply pay銀包, 經個銀包用credit card增值
前排連張hsbc credit card都俾人盜用
跟住cut曬D credit card 費事煩, 一陣又俾人盜用
又要自己報案,
而家直接用八達通app 增值, 用銀行過數, 仲方便

珍珠宮

LL1999 發表於 23-8-16 00:29
未試過用八達通錢包
想問可否經錢包幫仔女八達通錢包增值
最近upgrade咗八達通錢包, 又綁了驗證咗銀行戶口, 諗住可以透過apps幫八達通增值. 但試咗幾次, 按增值就彈咗去HSBC個apps, 但HSBC個apps就出咗句"未能驗證商戶", 即係咩意思?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我俾零用錢仔係過去佢8達通app, 佢自己8達通唔夠錢會自己增值

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊