自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

自己好怕搭飛機, 主要係瞓得唔好, 對腳伸唔到直, 有時瞓得4,5個鐘, 又唔係特別鍾意睇電影, 真係慘過受刑
如果商務真係舒服好多, 可能都值得比

男爵府

感覺分別不大 只是沒咁逼 吃的餐豪華D
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

子爵府

回覆樓主:

我哋長途多數搭商務
比較下價錢,轉機也可考慮
可以上網睇下商務艙的review

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一分錢一分貨,商務係舒服好多

但一諗到一家要比多十幾萬,都係去返經濟吧

newcook    發表於 23-10-3 00:31

公爵府

牛年勳章

我愛Corina 發表於 23-8-17 07:11

same here
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我愛Corina 發表於 23-8-17 07:11

X 100

情願去到當地、住間好靚五星級酒店、 食得豪一點.....

錢是要花、但總要花得值、絕大多數市民不是富豪級、有十億八億身家去花、或者到自己年老時、又想搭飛機、才選擇坐商務客位吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搭機最多都係十幾個鐘,我寧可budget 酒店住好d

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rayrayus 發表於 23-8-17 07:20
搭機最多都係十幾個鐘,我寧可budget 酒店住好d

對~

除非我錢多到嘔、話說回來、但多到嘔都要使得值、但有些平民百姓、為咗打卡而坐商務客位、應該也有不少~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章

好大分別wor
business 可以躺平瞓覺勁舒服
闊落啲唔使人貼人
有時仲有set護膚品sample仔
長途機我一定坐businesses
貴啲都值

FiFiMa    發表於 23-8-21 12:49

男爵府

jollyma 發表於 23-8-17 06:56
自己好怕搭飛機, 主要係瞓得唔好, 對腳伸唔到直, 有時瞓得4,5個鐘, 又唔係特別鍾意睇電影, 真係慘過受刑 :n ...

差好遠、完全可以打直瞓。
attach1/tmp/phpdfyg0G

伯爵府

2024年龍年勳章

富豪級坐頭等或私人飛機啦
商務位已經平民化咗好多
我既心願係等仔女出身後自己豪一次坐頭等

侯爵府

自己好怕搭飛機, 主要係瞓得唔好, 對腳伸唔到直, 有時瞓得4,5個鐘, 又唔係特別鍾意睇電影, 真係慘過受刑 :n ...

長短都爭好遠
舒服好多

水晶宮

最近去美國,國泰商務要9萬幾,太貴。

最後揀咗另一間,搭premium economy,雖然唔可以平訓,但位闊d、食物好d,washroom少d人share,唔使點等。都有d價值。

大宅

Jane1983 發表於 23-8-17 07:52
最近去美國,國泰商務要9萬幾,太貴。

最後揀咗另一間,搭premium economy,雖然唔可以平訓,但位闊d、食 ...

好貴喎,我去倫敦只係6萬幾

瑪瑙宮

大廚勳章

我覺得短途都分別大

就攞C X嚟講。。。經濟艙的確係招呼冇咁好,因為一個服務員會對好多個客仔。。。但係商務艙得三40個客仔。。。服務員真係殷勤好多。。唔係瞓覺時間佢間唔中都問我使唔使飲啲嘢。。用廁所都少好多人。。商務艙嗰邊好似有三個廁所。。。但係經濟艙嗰邊。可能係四個廁所或者五個廁所有成200個客。

如果能力可以長途,絕對值得坐商務。。。10幾個鐘呀空間多啲絕對舒服啲。。。

子爵府

seaheart88 發表於 23-8-17 07:56
我覺得短途都分別大

就攞C X嚟講。。。經濟艙的確係招呼冇咁好,因為一個服務員會對好多個客仔。。。但係 ...

好老實,商務我哋首選不是cx。一來佢長途商務貴好多,可以人哋3萬佢8萬都夠膽開。二來佢服務不及別人。有其他會揀其他。Qatar, Air Canada, HK airline business etc我覺得服務都好過佢。可惜而家HKA長途好多cut晒。希望遲些有返。聽聞ANA,新航也不錯。有機會試下先。

大宅

volan 發表於 23-8-17 06:58
感覺分別不大 只是沒咁逼 吃的餐豪華D

絕對有分別,可能舊型號飛短程唔覺
新D嘅機成個位都唔同啦,差唔多成個人趟平,有D私人空間,坐 Econ 基本上同隔離痴住又訓唔到,不過 business 太貴,只會用 miles 換

瑪瑙宮

大廚勳章

Vengerov 發表於 23-8-17 08:01
好老實,商務我哋首選不是cx。一來佢長途商務貴好多,可以人哋3萬佢8萬都夠膽開。二來佢服務不及別人。有 ...

因為我淨係搭過CX嘅商務同經濟。。。全部都係兌換返嚟,所以我先攞國泰來講

唔係話佢好。。。

而係想講商務同經濟就算短途都係有分別。。。
因為樓主話長途機真係有咁大分別嗎?我只不過係想搭去短途都好有分別,何況長途所以有能力有願意俾錢,絕對值得坐商務
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 23-8-17 08:06
因為我淨係搭過CX嘅商務同經濟。。。全部都係兌換返嚟,所以我先攞國泰來講

唔係話佢好。。。

有得兌換又吾區,啲分留嚟都冇用

水晶宮

回覆 04541464 的帖子

而家航班少,貴咗好多,以前邊係呢d價
以前一家三口做商務,係10萬,而家講緊27萬。唔會啦,住多晚酒店,回一回氣,都係幾千蚊。

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊