興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

各位好,請指點,謝謝了….

本身從多肉植物嘅盤景擺設中移出種植,大約已經3個月:
1)名稱?
2)佢好吸水…. 需要每日澆水?
3)葉子生長總係向下方向彎落?
4)其他注意事項?

attach1/tmp/php2QkxTt
attach2/tmp/phppAV5Ex

子爵府

以下是個觀点
不負責任的

這個是向上生的
你移植時要加竹枝支撑
她要水
但你泥土好似很疏水
現在都差不多死了

子爵府

KINGMAX 發表於 23-8-23 00:03
以下是個觀点
不負責任的

你好
之前盤景課老師話佢好易種 = 室內可以丶唔太多水丶不用陽光…. 囉,泥土擺法都依老師所教去做… 囉

佢同時需要「大曬好陽光」嗎?

謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

你個老師老點
成日聽到賣盆栽嘅人,好似無良狗販咁,總之「唔駛打理㗎自生自滅就會大」嚟tum 客買植物

你呢棵係森樹,算易打理嘅植物但亦要滿足基本條件,參考吓(仲有得救嘅俾心機)

https://leyuyage.com/polyscias/

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-9-7 20:39
你個老師老點
成日聽到賣盆栽嘅人,好似無良狗販咁,總之「唔駛打理㗎自生自滅就會大」嚟tum 客買 ...

多謝感謝鳴謝您既指教

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yokochiu 發表於 23-9-7 22:01
多謝感謝鳴謝您既指教

唔好客氣
你是否只用陶粒種?唔夠營養呀,俾泥種,面可加一層陶粒,間中淋水、夠通風,間中有陽光已可以

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-9-8 00:31
唔好客氣
你是否只用陶粒種?唔夠營養呀,俾泥種,面可加一層陶粒,間中淋水、夠通風,間中有陽光已可以
...

點樣增加營養呀? 總之D葉向下似無力伸直…

我係俾泥種,面層放陶粒,間中噴吓水,位置夠通風,依你指示做,開始比陽光。

謝謝

attach1/tmp/phpn6526m
attach2/tmp/phppKr5tp

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊