自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係檯唔記得攞, 我叫住佢地又聽唔到, 我惟有放低食物攬住個袋跑出去拍佢地話你地漏左銀包, 入返去我指住個銀包話漏左係喱度, 就坐返埋位準備食埋D 野, 個學生哥一手攞返就走左出去 隔離檯個大叔都忍唔住講, 嘩, 攪錯呀, 唔該都無聲我都覺得好詫異, 跑出去叫你, 唔係為左你聲唔該, 但基本禮貌應該要有掛, 真係無言

YUU_149    發表於 23-8-23 21:47
Sissieshopping    發表於 23-8-21 18:41
MICLOH168    發表於 23-8-21 18:32
[img=500,400][/img]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

miu~miu 發表於 23-8-21 17:03
早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係 ...

算啦,呢個世界,一樣米養百樣人
自己心安理得就算

opclk99    發表於 23-8-21 23:09

大宅

2024勳章 牛年勳章

早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係 ...
我都試過,有個女中學生漏左銀包,我話佢知,佢唔該都無聲拎完就走,超級無禮貌

侯爵府

你哩個情況我係日本遇過一次, 我拍一拍個後生仔肩膀指住枱上銀包, 佢取返後係咁SAY THANK YOU THANK YOU, 又點好多次頭咁, 同香港D 哥哥真係差得遠

子爵府

大把Lee d人,有個師奶抱住佢個B, 佢個B著住隻鞋甩左,我執番追住比佢媽,一手搶左仲要眼掘掘,唔該都無聲

大宅

冇禮貌嘅人已經見怪不怪

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無分年齡,上星期超市自助機,個男人成部iPhone擺低左,我即刻同職員講,職員叫住佢,佢仲好似好悔氣咁攞番部機就行左去

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我見過隔離個2枱係咁,
有3個女中學生食完譚仔,
漏左個電話係枱,
坐係女中學生隔離枱,個女食客叫住佢話
漏左電話,個女中學生唔該都無聲,
轉身就走,個樣仲要衰衰咁,
個女食客都愕左然。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-8-21 17:08
算啦,呢個世界,一樣米養百樣人
自己心安理得就算
都係, 我返去將件事話比個仔聽, 希望佢警惕下

珍珠宮

哈比族 發表於 23-8-21 17:15
大把Lee d人,有個師奶抱住佢個B, 佢個B著住隻鞋甩左,我執番追住比佢媽,一手搶左仲要眼掘掘,唔該都無聲: ...

咁惡嘅, 幫佢仲掘人

公爵府

回覆樓主:

算啦,好多都係咁。我試過好心俾紙巾人,被問路,問我攞2蚊散子,全部都冇講唔該,係一個眼神都唔留,轉頭就走。真係唔想再做好心,冇禮貌到呢!

公爵府

回覆樓主:

我有次見个後生仔打開左个袋,就好心同佢講!佢答我,佢係咁既!
立即上左一課, 現在對佢D後生,真係唔好多事!只可以怪自己多事了!

伯爵府

算啦,當父母冇教佢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港教育亂了三十年、要撥亂反正要花5-10年~

下面香港全部中曬~

「杜勒斯十條」 這是美國智庫蘭德公司於1999年6月份向美國間諜CIA的建議!
「杜勒斯十條」:
一、盡量用物質來引誘和敗壞他們的青年,鼓勵他們藐視、鄙視、進一步公開反對他們原來所受的思想教育,特別是共產主義教育。
替他們製造對色情奔放的興趣和機會,進而鼓勵他們進行性的濫交。讓他們不以膚淺、虛榮為羞恥。一定要毀掉他們強調過的刻苦耐勞精神。
二、一定要盡一切可能,做好傳播工作,包括電影、書籍、電視、大氣電波⋯和新式的宗教傳播。只要他們嚮往我們的衣、食、住、行、娛樂和教育的方式,就是成功的一半。
三、一定要把他們青年的注意力,從以政府為中心的傳統引開來。讓他們的頭腦集中於:體育表演、色情書籍、享樂、遊戲、犯罪性的電影,以及宗教迷信。
四、時常製造一些無稽恐懼之事,讓人民公開計論。這樣就在他們的潛意識中種下了分裂的種子。特別要在他們的少數民族裡找好機會,分裂他們的地區,分裂他們的民族,分裂他們的感情,在他們之間製造新仇舊恨,這是完全不能忽視的策略
五、要不斷製造消息,醜化他們的領導。我們的記者應該找機會採訪他們,然後組織他們自己的言辭來攻擊他們自己。
六、在任何情況下都要宣揚民主。唯有民主才能渗透。一有機會,不管是大型小型,有形無形,都要抓緊發動民主運動。無論在什麼場合,什麼情況下,我們都要不斷對他們(政府)要求民主和人權。只要我們每一個人都不斷地說同樣的話,他們的人民就一定會相信我們所說的是真理。我們抓住一個人是一個人,我們佔住一個地盤是一個地盤。
七、要盡量鼓勵他國政府花費,鼓勵他國政府向我們借貸。這樣我們就有十足的把握來摧毀他國政府的信用,使他們的的貨幣貶值,通貨膨脹。只要該政府對物價失去了控制,該政府在人民心目中就會完全垮台。
八、要以我們的經濟和技術優勢,有形無形地打擊其他國家的工業。只要他國政府的工業在不知不覺中癱瘓下去,我們就可以鼓勵社會動亂。不過我们必須表面上非常慈愛地去幫助和援助他們政府,這樣他們政府就顯得疲軟。一個疲軟的政府,就會帶來更大的動亂。
九、要利用所有的資源,甚至舉手投足,一言一笑,都足以破壞他們的傳統價值。
我們要利用一切來毀滅他們的道德人心。摧毀他們的自尊自信的鑰匙,就是盡量打擊他們刻苦耐勞的精神。
十、暗地運送各種資源武器,装備他們的一切敵人,和可能成為他們敵人的人們。

Prosperous    發表於 23-8-22 00:33
opclk99    發表於 23-8-21 23:10
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

新一代冇禮貌已經見怪不怪,依家有啲父母自己都唔係特別禮貌,仲覺得冇問題

琥珀宮

放心,呢啲人氣場唔好,總會有衰氣跟住佢

男爵府

而家普遍嘅後生都係咁。。唔明點解

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

尋日搭屯馬,有個女人放左個袋响月台張椅上面,有乘客見到即刻同佢講你漏左個袋未攞呀!個女人即刻沖出去攞番,入到車廂都係若無其事咁企响度,唔該都冇聲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

而家潮流係冇家教=害羞=小家子氣=讀好書就行
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

Yeelim 發表於 23-8-21 17:25
我有次見个後生仔打開左个袋,就好心同佢講!佢答我,佢係咁既!
立即上左一課, 現在對佢D後生,真係唔好多 ...

我都試過,見人背包打開左,沒拉拉鍊,我好心提下,個年青人又係應我一句,話專登打開喎。吹漲。

搞到我而家都費事多管人地閒事。

kwhkwh    發表於 23-8-21 17:46

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊