自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我都遇過一次,上地鐵樓梯我前面阿叔冇拉背囊拉鍊,我拍佢個袋話佢聽,佢令轉身眼啤啤咁望住我,慢慢拉返好條拉鍊,又係一句唔該都冇,態度仲好差下!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Kc天長地久 發表於 23-8-21 19:15
宜家响餐廳食飯,兩男女,隔離應該係做康復治療嘅院社醫護,不停高談濶論,病人嘅病情、私隱,嫌老人家慢 ...

好無品, 自己都會老架
[img=500,400][/img]

伯爵府

my005 發表於 23-8-21 18:46
我女响商場推門,見後面女士推bb車,好心hold住度門,等佢地過,點知位女士當老馮咁,一句唔該都無,仲眼望 ...
我都試過,咁冇禮貌將來點教兒女

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

所以而家做人唔洗咁大愛,好心無好報

珍珠宮

去得外地或大陸多咗,你會發現,香港啲人係無咁有人情味,無乜禮貌,比較自私,當然香港仲有好人,但比例較少

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Vengerov 發表於 23-8-21 19:09
諗起有內地年輕人幫懷孕的我開門。去內地食肆又超有禮貌啲後生。估計教育問題。我試過係高鐵站提有個內地後 ...

所以d 人憑咩睇唔起大陸人呢? 我上大陸玩, 個個都好有禮貌, 食肆點食物, 商店買東西, 我普通話唔好, 人地都好有耐性, 無話厭棄, 普遍都好有禮貌

珍珠宮

香港公民教育就係吾掂,好多時無論成人至小朋友都係咁,反而有時老人家會笑笑囗講句吾該

珍珠宮

Kc天長地久 發表於 23-8-21 19:15
宜家响餐廳食飯,兩男女,隔離應該係做康復治療嘅院社醫護,不停高談濶論,病人嘅病情、私隱,嫌老人家慢 ...
有次坐飛機,幾個香港既空姐係機尾當值時傾計,又係高談闊論,嘈到呢~影響乘客休息

侯爵府

mercurycc 發表於 23-8-21 17:44
上次係日本個女仔跌咗條披肩,
老公話佢跌咗嘢,女仔無理佢,
我執完跑上比佢係咁講Thank you ,

個女仔以為你老公撩佢

mercurycc    發表於 23-8-21 19:48

珍珠宮

Astra00 發表於 23-8-21 17:47
有,聽過。但人有惻隱之心,叫做過到良心算了。
我見就係啲年輕父母,會教小朋友講唔該,早晨,既說話,但淨係教無咩用,要父母身體力行,自己都要有禮貌同人講唔該,早晨,小朋友先會學到,單單父母只係用把口教係無用處,所以好反影小朋友既家長自己本身係咩人

象牙宮

crazypaper 發表於 23-8-21 19:45
我見就係啲年輕父母,會教小朋友講唔該,早晨,既說話,但淨係教無咩用,要父母身體力行,自己都要有禮貌同 ...
前幾日見到個男人叫個仔叫人,
xx老母,你識唔x識叫人呀!

Jessy    發表於 23-8-22 00:53
crazypaper    發表於 23-8-21 20:10

珍珠宮

maria2014 發表於 23-8-21 19:24
唔好激心,太多呢類人
我遇果個更冇禮貌,彎低腰執起比佢,佢木無表情由我手攞返都冇講過一句 ...

激心又未至於, 係有d 耿耿於懷, 好無言嘅感覺, 喱代年青人點解會咁, 明明教育程度比我地喱代好, 但品行會變成咁, 當然, 唔可以 一竹篙打一船人, 我都遇過有禮貌嘅年青人, 但比例上真係較少

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢冇禮貌, 不過好多人都冇禮貌, 唔好只話係後生

正如簡單㩒電梯/開門, 有家長會講唔該, 但有啲係老馮, 有啲公公婆婆會唔該前唔該後, 但有啲直行直過覺得後生係要咁

係公司大廈搭lift我都有講唔該, 同事仲問點解, 我話因為人地幫手㩒制呀

子爵府

mercurycc 發表於 23-8-21 19:51
前幾日見到個男人叫個仔叫人,
xx老母,你識唔x識叫人呀!
所以很多小朋友都係流利操口

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

miu~miu 發表於 23-8-21 19:30
所以d 人憑咩睇唔起大陸人呢? 我上大陸玩, 個個都好有禮貌, 食肆點食物, 商店買東西, 我普通話唔好, 人地 ...

服務業果d係好好禮貌的,但普通人,其實都係一般,一樣好多唔講唔該/謝謝。

有好幾次大6遊客問路,佢哋會直接截住你:乜乜乜响邊?答完佢,唔該都冇就走,好似用完即棄咁。我成日好想知,佢哋講嘢係咪咁直接?而且冇講唔該/謝謝呢個文化同習慣?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

mercurycc 發表於 23-8-21 17:48
而家好多父母都無禮貌,
仔女又點會有禮貌呢?
試過屋企樓下大閘見女人推住BB車,

依個情景,我試過好幾次,唔係有偏見,幾次都係後生女推住BB車,真係直行直過,唔該都冇句。

另一次就係後生女喺地鐵入閘後,跌咗野,我執左俾佢,佢接過之後,唔該都冇句。

侯爵府

回覆樓主:

因為俾你提醒漏咗嘢,失威啊!你唔覺得香港呢個特質好耐啦?有錯唔會認錯,多數諸多藉口大聲夾惡,呢啲自己漏嘢,頭頭耷耷唔會有眼神接觸,走人係正常態度啦
我諗過啲人覺得講聲唔該會蝕咗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都試過,老馮咁
點解可以咁冇禮貌

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

哈比族 發表於 23-8-21 17:15
大把Lee d人,有個師奶抱住佢個B, 佢個B著住隻鞋甩左,我執番追住比佢媽,一手搶左仲要眼掘掘,唔該都無聲: ...
我都試過1次,同你一模一樣的回應,黑面兼冇講唔該,好似我有份整跌佢d 野咁,個亞媽睇野30幾

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊