自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sunkiss 發表於 23-8-21 17:37
而家普遍嘅後生都係咁。。唔明點解
係,我都覺得而加d 後生好冇禮貌,好怕同佢地接觸

子爵府

哈比族 發表於 23-8-21 17:15
大把Lee d人,有個師奶抱住佢個B, 佢個B著住隻鞋甩左,我執番追住比佢媽,一手搶左仲要眼掘掘,唔該都無聲: ...

嘩~佢食咗x呀?摺返佢,呢啲人會令到呢個世界冇人願意做好心

子爵府

TMC3012 發表於 23-8-21 21:04
佢冇禮貌, 不過好多人都冇禮貌, 唔好只話係後生

正如簡單㩒電梯/開門, 有家長會講唔該, 但有 ...

問點解嗰個傻的嗎?人哋幫你當然要講唔該,咁都唔明白?

子爵府

回覆樓主:

普遍香港人都係咁,幫人襟lift,十次都冇聽到一次唔該。所以成日話咩對香港有冇愛呢d話題,老實講對人真系無乜,雖然香港係福地,稅低,教育好,醫療好,但人情淡薄~~

子爵府

2024年龍年勳章

miu~miu 發表於 23-8-21 19:51
激心又未至於, 係有d 耿耿於懷, 好無言嘅感覺, 喱代年青人點解會咁, 明明教育程度比我地喱代好, 但品行會 ...

説的對,所以依加遇到有禮貌嘅,我内心都會勁讚佢

男爵府

我都遇過,個女仔個背囊打開咗,我好心提佢,佢狂啤住我加唧唧聲,真係唔知以為我打開佢個袋偷佢啲嘢呀。真係痴線

珍珠宮

2024年龍年勳章

honeyBB 發表於 23-8-21 17:53
我試過見到個女仔漏m,好心細細聲同佢講聲,佢大聲鬧我痴線!

佢可能以為你變態

好彩佢唔係答你:我專登㗎!
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

maria2014 發表於 23-8-22 00:31
説的對,所以依加遇到有禮貌嘅,我内心都會勁讚佢

無錯, 近排好多人話香港食肆d 人無禮貌, 好好彩, 上星期六同阿仔去 euro go go 食野遇到個好有禮貌好主動嘅後生仔, 我同仔講佢好有禮貌, 食完走個時我偷望佢個牌叫咩名, 準備讚揚下佢, 所以都唔係個個青少年都咁差嘅
[img=500,400][/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章

Shellyxlk 發表於 23-8-21 23:39
因為俾你提醒漏咗嘢,失威啊!你唔覺得香港呢個特質好耐啦?有錯唔會認錯,多數諸多藉口大聲夾惡,呢啲自己 ...

我都幾同意你講法,覺得自己失威所以唔想同樓主講任何野
希望每天開心渡過 ;-)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

冇禮貌嘅人實在太多

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咁架喎,上次好心同人講佢個b跌左隻鞋 佢都係執完就走左去,唔會講唔該 而家好多人都好冇禮貌架 但我都會照幫人 只係唔會再期望一聲唔該。幫到人其實自己都開心既

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 23-8-21 17:58
都試過,
有個女人推住BB車個手袋掛,
條拉鍊打開咗電話同銀包,

嘩 好心冇好報
仲講埋啲不知所謂既垃圾

別墅

miu~miu 發表於 23-8-21 17:03
早幾晚上完運動班, 去左丸龜食烏東, 食到一半, 前面檯四個目測16,7 歲學生哥, 食完野走人, 大大個銀包放係 ...
咁基本嘅禮貌都唔識,真係…

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

opclk99 發表於 23-8-21 23:12
肯定係教育出了問題,
學校教育出了問題,
家長教育出了問題...

最大原因係好多80中打後嘅人,佢哋都係工人姐姐湊大,父母唔太理佢哋品德,只著重成績,4大長老亦好少機會一齊住。工人有教禮貌就好啲,但打份工嘅情況吓點會理咁多。

opclk99    發表於 23-8-22 23:10

侯爵府

回覆樓主:

新ㄧ代係咪都係唔識禮貌?我都遇過好多、出來工作嘅售貨員、食肆店員都係勁冇禮貌;親戚後生女都係咁...

怪不得香港經濟咁差、某啲店員簡直趕客

大宅

大力大力 發表於 23-8-21 18:04
我也遇過好有禮貌的小朋友、小學生模樣~

係呀,都有好多年青人會幫手推門、讓座亦有禮貌

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

算啦,大把人係咁

水晶宮

Vengerov 發表於 23-8-22 00:05
普遍香港人都係咁,幫人襟lift,十次都冇聽到一次唔該。所以成日話咩對香港有冇愛呢d話題,老實講對人真系 ...

莫講話陌生人咁,(陌生人咁,我都見怪不怪,沒咩hard feeling);真正毁我三觀,莫過於件毒姑。嘩,真係沒禮貌沒家教到,而家做左媽媽都沒改善。

完全我覺得我老公係基因變異,完全同佢哋人格相反。

大宅

反而我遇到冇禮貌嘅都係有啲年紀嘅人,有次去ATM撳錢,見到前面個50幾60歲阿姐撳完錢冇攞就走,我同佢講:小姐未你未攞錢啊!佢擰轉頭攞返,唔該都冇句就走咗

另外有次喺商場門口,嗰時疫情要嘟安心出行先入得,有位60幾歲嘅男士喺門口應該唔識用安心出行,佢見我du完,就喺隔籬位攞住部手機「喂」我地,估係想我地教佢,但係唔該都冇句,咁冇禮貌,我就冇理佢走咗去了

呢啲人,唔知係咪以前都唔慣講唔該

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-8-22 07:10
新ㄧ代係咪都係唔識禮貌?我都遇過好多、親戚後生女都係咁...

佢哋會認為,你幫佢或對佢好,係理所當然。因為佢哋父母都係咁妥善照顧或遷就。

有一次有個網友批評我,意思話我有少少錢都不幫子女直接交大學學費之類,認為我自私。我話我有原因,若我自私,我洗咩由佢哋細個就幫佢地儲定錢?因為本地大學有一種免審查貸款,可以畢業後慢慢去還(分十年都得!),計過如果子女出嚟工作,分期月供還,不是咩重擔。

最主要我覺得到時候仔女已成年,自己為自己負責任很應該,過左十八歲,大學並非強制教育,我不想佢地樣樣覺得理所當然。佢哋知自己要比錢去讀,會多數珍惜啲。

我成日都咁同仔說,你係不喜歡讀書就早出聲,大家好做。

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊