親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 六個月大, 準備同佢去沖繩 7日請問有帶BB出遊經驗既各位, 宜家最苦惱既係佢既食奶問題.

1. 水煲 - 本身都唔會打算酒店果D. 但屋企個 kettle 好似唔係110v, 咁係咪最好買個旅行專用既比較好?
2. 奶粉 - 我已經預左要帶一罐奶粉去. 可能會再買D奶粉袋放, 每晚畢定第二日既放係手袋
3. 奶樽 (重點來了) - 佢用開TT, 我搵唔到有無即棄奶粉袋可以TT樽咁肥都用到......如果唔係我就要用旅行水煲每晚烚奶樽..
4. 水 - 即使日本既水係相比其他地方安全飲得, 不過我應該會帶2-3日水去俾佢溝當地水.

仲有無咩我要注意呢? 唔該大家!!

大宅

klsabb 發表於 23-8-22 17:12
BB 六個月大, 準備同佢去沖繩 7日請問有帶BB出遊經驗既各位, 宜家最苦惱既係佢既食奶問題.

1. 水煲 - 本身 ...

個B只得六個月,我諗好少媽咪會比到意見你,我都係差吾多一歲先試下跟旅行團去廣東旅遊,近近地試玩下,我就無自備水,我見大家應該都係飲東江水,應該吾會吾適應,反而到一歲去台灣玩先出事,返香港前一晚水土不服,係咁嘔,即刻改機票早上返香港,BB一有事好麻煩,我有買旅遊保險,但始終都係覺得返香港睇醫生會安心D

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

3 旅行水煲點烚到樽? 好似有化學消毒片,去d舖頭搵下。或者帶埋烚奶煲,又或者要bb改用細樽。

4 水土不服同d水安唔安全冇乜大關係。

大宅

我囡囡一歲多啲第一次去旅行是沖繩,我帶左兩支5公斤水去俾佢沖奶,同飲用,驚佢水土不服。

珍珠宮

最要注意係一旦BB 病咗,你可唔可以處理到。輕症有如發燒肚痾去邊度睇醫生,嚴重嘅要入院治療。全部情況都有可能出現,要有心理準備,想想自己會點做。

男爵府

ceo234 發表於 23-8-26 08:11
個B只得六個月,我諗好少媽咪會比到意見你,我都係差吾多一歲先試下跟旅行團去廣東旅遊,近近地試玩下,我 ...
完全明白. 謝謝你意見.

男爵府

granja 發表於 23-8-27 09:02
3 旅行水煲點烚到樽? 好似有化學消毒片,去d舖頭搵下。或者帶埋烚奶煲,又或者要bb改用細樽。

4 水土 ...
3. 係, 上網見過有消毒片, 會買去用. 其實本身都有打算帶個奶樽煲, 但唔係110v 去到用唔到...
4. 都明既. 係BB腸胃適唔適應..
謝謝你.

男爵府

tosasa 發表於 23-8-27 09:33
我囡囡一歲多啲第一次去旅行是沖繩,我帶左兩支5公斤水去俾佢沖奶,同飲用,驚佢水土不服。
...

係..我都要帶定多D俾佢沖奶. 謝謝你

男爵府

MissMaMa 發表於 23-8-27 21:00
最要注意係一旦BB 病咗,你可唔可以處理到。輕症有如發燒肚痾去邊度睇醫生,嚴重嘅要入院治療。全部情況都 ...

明白. 謝謝你.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊