0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 差唔多兩個月, 係全奶粉,飲開能恩啟護, 平時一日1-2次便便 ,最近便秘咗五日, 日日見佢谷得好辛苦,都係痾唔到, 到第三日終於屙到1粒好硬嘅屎, 第4日又係痾到1粒仲要有血絲,我已經溝稀咗啲奶,同埋尼兩日比左bb益生菌佢食,想問問使唔使睇醫生?
attach0/tmp/phps9CGRs
attach1/tmp/phpbsj75L

子爵府

回覆 pang714714 的帖子

飲多少少水

大宅

其實都唔係好關溝唔溝稀事, 奶粉係應該要跟番罐身建議去沖, 如果跟左但都係便秘咁就可能係BB同隻奶粉唔夾, 你係岩岩開始加奶粉定係點?

大宅

不知不覺 發表於 23-8-26 11:32
其實都唔係好關溝唔溝稀事, 奶粉係應該要跟番罐身建議去沖, 如果跟左但都係便秘咁就可能係BB同隻奶粉唔夾, ...

佢由出世都係全奶粉飲能恩,突然尼幾日咁樣,之前每日都有1,2次糊狀,仲要好好去,但飲左2個月突然咁樣,所以真係唔知關唔關奶粉事(emoji)

大宅

pang714714 發表於 23-8-26 13:25
佢由出世都係全奶粉飲能恩,突然尼幾日咁樣,之前每日都有1,2次糊狀,仲要好好去,但飲左2個月突然咁樣, ...

如果係咁你可以睇多一陣先, 好多BB去到2-3個月大都會出現咁既情況, 我都唔係好知點解, 如果一路唔改善既咪試下轉奶粉, 我BB係食美贊臣neuroprx, 就未見過佢有咁樣

大宅

媽媽擔心既話就去急症睇下,bb可能肛裂,要比醫生睇下

別墅

KEEP 住有血定只係其中一次? 觀察下,有咩事可以問下健康院, 再嚴重D既話要直接去醫院比醫生檢查下啦

大宅

你可觀察多1次便便睇下點先

大宅

BB宜家有冇好D?可能係之前柯損左, 如果一路係咁都係睇醫生好, 同埋可能奶粉唔岩都可以考慮轉

複式洋房

似係便秘喎,便便硬都有機會出血絲,會唔會係你飲開個款奶粉太熱氣?試下轉隻冇咁熱氣嘅奶粉。我地飲心美力啲便便好靚,差唔多日日都有

大宅

不知不覺 發表於 23-8-26 16:06
如果係咁你可以睇多一陣先, 好多BB去到2-3個月大都會出現咁既情況, 我都唔係好知點解, 如果一路唔改善既咪 ...

明白,我過兩日去健康院問下姑娘睇睇點先

大宅

小包子寶寶 發表於 23-8-26 16:44
媽媽擔心既話就去急症睇下,bb可能肛裂,要比醫生睇下

我都諗緊持續就要去醫院☹️

大宅

amyyyyyyyy 發表於 23-8-28 11:17
KEEP 住有血定只係其中一次? 觀察下,有咩事可以問下健康院, 再嚴重D既話要直接去醫院比醫生檢查下啦 ...

1,2次,之後食左益生菌易痾小小,但都係固體硬便便。

大宅

serenalw 發表於 23-8-29 11:24

似係便秘喎,便便硬都有機會出血絲,會唔會係你飲開個款奶粉太熱氣?試下轉隻冇咁 ...

好呀,唔該晒,我諗住過兩日去健康院問下睇下需唔需要轉

大宅

K$$ 發表於 23-8-28 20:53
BB宜家有冇好D?可能係之前柯損左, 如果一路係咁都係睇醫生好, 同埋可能奶粉唔岩都可以考慮轉 ...

初初食益生菌連痾5,6次都係固體便便,痾完之後又連續兩日冇便便,真係唔肯定,之前一路食開能恩都好好(emoji)

大宅

我仔之前都係咁 , 之後轉左美素金裝 , 見佢易消化同有益生元 , 仔仔之後痾便便就冇再出現過痾粒粒了

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

如果佢便便有血絲,首先睇吓佢個pat pat窿有冇損咗,如果損咗就可能係啲便便太硬,可以含益生菌纖維嘅奶粉,我個女食開金裝美素, 我見佢去便便都OK

複式洋房

似係熱氣...不過唔放心的話都係睇醫生好啲,如果飲開隻奶粉真係麻麻,我介紹你飲a+ 金蓋,呢隻出名少甜同唔熱氣,入面仲有hmo + mfgm,小朋友飲腸胃會好啲咖

大宅

可以觀察多次便便情況,係便秘擦損左所以帶血絲,試下按摩肚仔

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實唔應該開稀奶粉,反而可以餐與餐之間俾d水bb飲,便便仲有冇血絲?可能去唔到整損左,bb腸胃一直適應緊,如果奶粉唔夾,可以考慮轉隻幫助腸道健康的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊