自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

對海洋,對普通人真係有分别。
概然無害,日前還呼籲人慳水,
為何把無害的水排出?

#我大概知氚係咩嘢。

#我都好喜觀某國文化。

#請勿輕信附名人圖的金句,唐太宗說的
attach0/tmp/phpGThYAS

珍珠宮

福島核廢水含有60多種放射性物質,除氚和碳-14,還含有半衰期長短不一的鍶-90和碘-129等,其中碘-129的半衰期長達1570萬年。放射性物質若進入人體,會對骨骼、牙齒、甲狀腺和肌肉會造成危害。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

或者做一個咁嘅比喻啦。一班身帶劇毒無解嘅人士, 佢哋身體表面點都會帶少少毒性, 核廢水就係佢哋沖完涼嘅水, 係有啲毒不過毒性唔係好強。 起碼唔會對旁人造成傷害。
核污水係佢有一位身體受傷了, 不停流血 , 所有沾染過佢血液嘅物件, 因為好毒同埋冇辦法消解, 旁人沾染到都會染上呢啲毒性。
依家身體有事個主人話佢嗰啲毒血會溝稀先倒去公眾地方。 不過要倒30年。
你哋掂咗,唔會點有事, 因為我搵專家 check過話安全嘅。
你哋信專家咪覺得冇事囉。
如果將來出事,走去鬧專家做乜批安全證明書?
我肯定啲專家會咁同你講:
第一: 嗰啲溝稀咗嘅毒血 ,係佢安排畀我驗嘅,佢有冇做過手腳?我唔知架~
第二:我檢驗出來嘅數據全部都係用佢畀我嘅樣本, 佢係咪次次都可以溝咁稀?係咪次次都盡可能化解毒血內可以化解嘅毒?我點知喎! 佢啲程序會唔會隨時出錯 ?我點知喎! 佢用嘅器具會唔會將來出問題? 我點知喎!
我淨係受邀請過來驗佢叫我驗嘅嘢, 如果有問題就係佢呃我!
有咩問題,揾倒水嗰個,唔好搵我。 唔關我事。
就算我真係收到佢俾既邀請費, 我已經做咗嘢喇 , 有咩後果都唔關我份安全報告示事。

qoo888    發表於 23-8-27 15:19
yeung_ma    發表於 23-8-26 12:18

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有人燉湯請客,工人卻把燉盅外的水給客人喝 !工人說:一樣啫!

男爵府

回覆樓主:

果d水就好似我地燒完野食bbq完用水淋d炭火咁,冷熱對撞,整出好多灰、碎屑嘅黑水咁!

公爵府

2024年龍年勳章

observer 發表於 23-8-26 12:47
或者做一個咁嘅比喻啦。一班身帶劇毒無解嘅人士, 佢哋身體表面點都會帶少少毒性, 核廢水就係佢哋沖完涼嘅 ...

仲有第三:當事負責嘅專家已經死咗,相關機構:無從追究

伯爵府

回覆樓主:

我剩係知日本本土的食店都禁,但係成班香港人係度撐

珍珠宮

一個係圍繞反應爐外圍的冷卻用水,一個係反應爐有裂痕而泄漏出的放射性物質溶於冷卻水的溶液,兩者都唔同, 邊個有害正常人都分得到卦?!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

奇奇媽媽 發表於 23-8-26 09:09
我剩係知日本本土的食店都禁,但係成班香港人係度撐

係好多好多香港人撐。睇網上post同網民回覆就知。有個仲要讚日本肯講,透明度高。

https://www.facebook.com/100044332034405/posts/pfbid021mf1nJfeVa9XTwYgRuhTw2JX5o9rnDHxdnu54o46eobRViKbAGqqEdoJY9GrQhMEl/?mibextid=cr9u03

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

loveclementine 發表於 23-8-26 09:05
仲有第三:當事負責嘅專家已經死咗,相關機構:無從追究
或者未死,不過已經離職。
當時份報告係係佢負責嘅,
我哋機構都係被蒙騙, 我同大家一樣,
哋都係受害者

珍珠宮

fanny590 發表於 23-8-26 09:23
一個係圍繞反應爐外圍的冷卻用水,一個係反應爐有裂痕而泄漏出的放射性物質溶於冷卻水的溶液,兩者都唔同, ...

完全唔同,所以ALPS過濾要用好多個步驟
attach1/tmp/phpWFhxfO

yeung_ma    發表於 23-8-26 12:19

子爵府

Google 翻譯:
核廢水:nuclear wastewater
核污水:Nuclear sewage
核污染水:nuclear contaminated water
radioactive water:放射性水

外媒用哪個詞:

Reuters
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/japan-set-release-fukushima-water-amid-criticism-seafood-import-bans-2023-08-23/

Fukushima wastewater released into the ocean, China bans all Japanese seafood

TOKYO, Aug 24 (Reuters) - Japan started releasing treated radioactive water from the wrecked Fukushima nuclear power plant into the Pacific Ocean on Thursday, a polarising move that prompted China to announce an immediate blanket ban on all aquatic products from Japan.

"Japan's actions in discharging contaminated water are very irresponsible, illegal, and immoral," said Shum, who was among a group of about 100 marchers. "No one can prove that the nuclear waste and materials are safe. They are completely unsafe."

A few dozen protesters gathered in front of Tepco's headquarters in Tokyo holding signs reading "Don't throw contaminated water into the sea!"

"The Fukushima nuclear disaster is not over. This time only around 1% of the water will be released," 71-year-old Jun Iizuka, who attended the protest, told Reuters. "From now on, we will keep fighting for a long time to stop the long-term discharge of contaminated water."

CNN
https://edition.cnn.com/2023/08/23/asia/japan-fukushima-water-release-thursday-intl-hnk/index.html

China bans seafood from Japan after Tokyo begins releasing treated radioactive water

The move was aimed at preventing “the risk of radioactive contamination of food safety caused by Japan’s Fukushima nuclear contaminated water discharge,” and to protect the health of Chinese consumers, the customs department said in its statement.

Japan’s devastating 2011 earthquake and tsunami caused water within the Fukushima nuclear plant to be contaminated with highly radioactive material. Since then, new water has been pumped in to cool fuel debris in the reactors, while ground and rainwater have leaked in, creating more radioactive wastewater.

yeung_ma    發表於 23-8-26 12:19

子爵府

https://aziden6k.agh.com.tw/zhx/ ... %E5%8C%BA%E5%88%AB/

http://m.news.cctv.com/2021/04/19/ARTIWsDRxu75fMr4KJ8fDXKc210419.shtml

https://news.mydrivers.com/1/931/931297.htm

https://www.nbd.com.cn/articles/2023-08-24/2979272.html
區別一:福島核污染水與熔毀的堆芯接觸
區別二:熔毀的堆芯中放射性物質暴露在外
區別三:燃料殘渣中含千餘種放射性物質且多數溶於水

可否這麼說:
接觸過放射性物質沒有接觸過放射性物質 的分別?

子爵府

擔心的不是氚,是其他放射性物質
https://today.line.me/hk/v2/article/erMgBO

子爵府

回覆 Onlok 的帖子

好多香港人都要驗腦

男爵府

anan84 發表於 23-8-26 12:26
回覆 Onlok 的帖子

好多香港人都要驗腦

佢哋都係為反而反的,如果係大陸倒核污水,睇吓會點

伯爵府

回覆樓主:

唔需要乜專家網民理論啦
活左幾十年,有丁點知識都知有害,唯有自己避到就避,人哋要撐咪由得佢

子爵府

2024年龍年勳章

分別就係都係有個核字

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

邱悠月 發表於 23-8-26 12:39
唔需要乜專家網民理論啦
活左幾十年,有丁點知識都知有害,唯有自己避到就避,人哋要撐咪由得佢
...

總括上同樣有害
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

邱悠月 發表於 23-8-26 12:39
唔需要乜專家網民理論啦
...

其實無問題就唔駛倒,又唔見日本無啦啦倒清水落海

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊