自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Kuri 發表於 23-8-29 11:28
咁可能好似樓上咁講,真係無激素所以咁細隻。

可能係

水晶宮

畀面勳章

Kuri 發表於 23-8-29 11:26
用粟米餵嘅雞生?邊度有得賣?

黃果樹粟米蛋,其實仲有黃果樹五穀蛋,我在領展街市一檔專賣蛋的買過過一次,佢都係標榜無激素的,粟米蛋就用粟米餵,五榖蛋就係五穀餵

珍珠宮

虎到金來勳章

Kuri 發表於 23-8-29 11:26
用粟米餵嘅雞生?邊度有得賣?

嗰款蛋叫粟米蛋,街市

珍珠宮

虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 23-8-29 11:34
返來抹下

因為我樓下冇超市,蛋好少選擇,只有韓國蛋(蛋黃好易散),日本蛋(已經冇食),之後就係德清 ...

我食過韓國,新加坡蛋都覺得唔好食

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-8-29 11:38
黃果樹粟米蛋,其實仲有黃果樹五穀蛋,我在領展街市一檔專賣蛋的買過過一次,佢都係標榜無激素的,粟米蛋 ...

原來如此,謝謝告之
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

polliebb 發表於 23-8-29 11:46
我食過韓國,新加坡蛋都覺得唔好食

係,兩隻都唔好食。泰國蛋都好易散。記得幾十年前阿媽煎親蛋都好香,依家啲蛋無咗個種香味。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

珍珠宮

虎到金來勳章

Kuri 發表於 23-8-29 11:48
係,兩隻都唔好食。泰國蛋都好易散。記得幾十年前阿媽煎親蛋都好香,依家啲蛋無咗個種香味。
...

係呀,以前泰國蛋都好食,而家都唔得,我地成日食烚蛋好明顯,好食嗰啲蛋白係好滑

伯爵府

Kuri 發表於 23-8-28 21:24
今日惠X見到有,50蚊兩盒,好細隻,我覺得有啲貴。你哋平日喺邊買?

更新:多謝各位報料,剛剛試咗,雖然 ...

多謝各位報料,剛剛試咗,雖然細隻,係幾有蛋味,個黃都好堅挺

水晶宮

我反而覺得惠康的湖北蛋香過街市的

大宅

jenniferzhu 發表於 23-8-29 11:34
我平時有係街市買湖北蛋、泰國蛋、本地蛋輪著食,我奶奶話湖北蛋黃咁橙紅色有激素,叫我少買(我之前聽講湖 ...

我第一次用湖北蛋,焗完個蛋糕好金黃色,日本、泰國、新加坡同德青源蛋都係淡淡黃色,所以噚日又買番新加坡蛋

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-8-29 10:43
請問馬來西亞蛋即係邊隻?都係無激素?

我而家食緊德清源同新加坡,想再發掘下其他

U 購得一款馬來西亞蛋。無留意有無寫是否無激素。但回教國家對食物衛生要求好高,所以好放心。

伯爵府

polliebb 發表於 23-8-29 11:50
係呀,以前泰國蛋都好食,而家都唔得,我地成日食烚蛋好明顯,好食嗰啲蛋白係好滑
...

係呀,泰國蛋真係差咗,連CP既泰國蛋都無蛋味。係咪飼料問題?

伯爵府

Kuri 發表於 23-8-29 11:27
我之前有買過新加坡,好淡,同啲蛋好似無洗過咁,有雞毛

聽講新加坡用多層大厦養雞的,可能歎冷氣無乜運動會差D

珍珠宮

回覆樓主:

可以試埋清遠蛋,都唔錯的。 我女同隻貓反而鍾意清遠蛋。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

長琦良美 發表於 23-8-28 23:53
本地蛋,$45/30隻

有本地蛋? 香港都無農場,唯一有本地蛋賣的是嘉道理吧!但又無咁平喎
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

conniecheung 發表於 23-8-28 21:25
街市$40 /30隻

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ilovebb2019 發表於 23-8-30 09:35
係呀,泰國蛋真係差咗,連CP既泰國蛋都無蛋味。係咪飼料問題?

一向唔鐘意泰國蛋,覺得好腥。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

街市買抵啲

伯爵府

ilovebb2019 發表於 23-8-30 09:39
聽講新加坡用多層大厦養雞的,可能歎冷氣無乜運動會差D

原來係咁,我都覺得奇怪,星加坡明明細過香港點解會有咁多蛋出口。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大生$20一盒湖北蛋 , 同惠康同一種 , 我每次買唔同產地 , 蛋顏色有d 分別 , 容易分新舊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊