自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人在2023年6月15日,購買了DeliChef不銹鋼單柄煲配湯隔連蓋18cm DC10018PS,期間只是用2000W單頭電磁爐,10級火力最多用5級用作煮麵吃之用,從沒盛滿過水去煮食。平時有當作盛水器皿,裝滿此煲 3.8公升自來水後,用作再轉倒入電熱水煲內之用。近日發現在倒水入電熱水煲時,總有一些水不斷在煲身滲出,最初以為是煲底中央凹下,導致有一些積水所致現象。

但今日2023年8月28日晚上,發現在手柄與煲身接駁處,出現兩道腔直裂痕,一道約為 2cm、另一道為 4cm。此證明煲身材質纖薄,連平時煮麵使用的重量都承受不了 ! 有時間盛滿3.8公升作器皿用、再轉倒入電熱水煲也只是一瞬間,這樣竟也承受不了 !

估計破裂已有一段時間,只是裂痕越來越向下裂,所以我煮麵時只載有約 5cm 水高度,水的高度當時還沒高於手柄裂痕,所以一時間還沒發覺吧 !

雖然此煲不到一百元十分便宜,但比臨時鋪家品店、的國內雜牌質量更差。大家切勿購買此煲,很易因破裂滲水,也可能導致燃氣爐具熜滅、弄濕電磁爐、電陶爐、或會弄濕廚房各樣家電,隨時引致漏電或火警,非常危險,大家切記慎買 !

同時我亦已電郵官方反映問題,不是求退換,只是希望該問題產品下架,否則易生意外 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

push

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

smart_lam 發表於 23-8-28 21:42
本人在2023年6月15日,購買了DeliChef不銹鋼單柄煲配湯隔連蓋18cm DC10018PS,期間只是用2000W單頭電磁爐, ...

真係渣
好彩冇燙傷
有時間反映給代理

珍珠宮

好差,諗唔到可以咁爛

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

咁啱有諗過買這牌子俾阿媽個工人用,睇清楚質量,好彩無買到。實惠嘅買手係唔掂,買過褲夾會𠝹手,買鏡又發覺出面平30 %,不過間中都會買到好嘢。
係啦試吓搵代理講下。

smart_lam    發表於 23-8-28 22:28

男爵府

Anka 發表於 23-8-28 21:57
真係渣
好彩冇燙傷
有時間反映給代理

我已電郵惠實官方反映,冇打算要佢退換,只係想反映下架唔好再賣,免得出意外 !

RAA    發表於 23-8-30 10:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

smart_lam 發表於 23-8-28 22:27
我已電郵惠實官方反映,冇打算要佢退換,只係想反映下架唔好再賣,免得出意外 !

真係唔好累人

Thermo不銹鋼煲幾好
用咗十幾年冇事

另外見ikea啲不銹鋼煲都幾靚
又唔係貴

男爵府

Anka 發表於 23-8-28 22:32
真係唔好累人

Thermo不銹鋼煲幾好

我好多年前幫襯未租出吉鋪、即臨時位賣家品,買左一個不鏽鋼雙耳湯煲,質料都係好薄,但用超過十年都冇事。另一個幾十蚊單柄煮麵細煲,唔係每個電磁爐都識別到,及傳導火力較慢較耗能源,所以先冇再用買實惠呢個代替,但估唔到凈係煮麵都咁唔耐用 !

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

實惠D野麻麻地甘,好耐冇幫趁了

侯爵府

smart_lam 發表於 23-8-28 21:42
本人在2023年6月15日,購買了DeliChef不銹鋼單柄煲配湯隔連蓋18cm DC10018PS,期間只是用2000W單頭電磁爐, ...

我都有買呢個,但係我用明火,暫時唔見有問題,不過我都係唔用穩陣(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

傻妹妹 發表於 23-8-28 23:09
我都有買呢個,但係我用明火,暫時唔見有問題,不過我都係唔用穩陣(emoji)(emoji)‍♀️
...

請問您用咗幾耐 ? 平時有冇裝滿超過一半煲嘢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

買個斑馬吧!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

侯爵府

smart_lam 發表於 23-8-28 23:12
請問您用咗幾耐 ? 平時有冇裝滿超過一半煲嘢?

我都係好似6月買,有裝滿一半架,
我成日覺得煲好耐都唔滾

男爵府

傻妹妹 發表於 23-8-29 02:08
我都係好似6月買,有裝滿一半架,
我成日覺得煲好耐都唔滾

因個煲底中央凹陷,我買時雖然知係支援電磁爐,俾錢時都多口問一下職員,問如果用唔到電磁爐可否退換、因網上話明任何情況冇得退換,所以我買個保險問定先,返到屋企即試如果唔得,我即日拎返去退換 ! 但出奇返去試之後,佢對電磁爐反應非常唔錯,比我另外兩個煲都傳熱快。至於明火你覺得慢我就唔清楚,不過我平時真係只煮麵食,或隔日當盛載水器皿,分兩次倒4公升水去電熱水煲,其他斟到一半以上煲湯都未試過,估唔到咁化學破裂成咁,咁大個人都係第一次遇到 !

男爵府

竇漪房 發表於 23-8-28 23:27
買個斑馬吧!

我見淘寶有得賣好平價,但款式選擇很少,請問是否泰國品牌?

大宅

回覆樓主:

需然價錢唔係好貴,但質量又真係差左d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

smart_lam 發表於 23-8-29 16:29
我見淘寶有得賣好平價,但款式選擇很少,請問是否泰國品牌?

係泰國出的,家品店有,我個响九龍城aeon買,細煮麵煲好似一百左右,太耐唔記得了!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

今早客服打俾我,叫我去就近門市,換另外一款、或另外一個牌子俾我,但我拒絕!之後佢叫我拎個煲去門市,可以拎俾供應商商討,但我都拒絕。我話已拍攝多張清晣照片,如果咁都唔信,就算我拎番殘骸俾實惠,供應商都可話我人為損壞,冇意思!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊