自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我是馬鞍山崇真中學的學生,其實東張西望爆出的嚴重欺凌事件只是冰山一角,真係叫好彩地被爆出。
我可以講其實馬鞍山崇真中學一向有欺凌事件,但可惜這些問題一直無被公開 ,作為過來人,我忠告各位選校家長不要選馬鞍山崇真中學,否則必定後悔一生 ,因為我都常日被同學打。
馬崇日常:

小息常日都見到幾個同學捉起一個手無寸鐵的同學的手手腳腳令他無法移動,再不停撞他去門邊並拋他向垃圾筒。
有D同學似住自己大隻以借錢為名迫人比錢佢並唔還錢。
就算有老師見到同學打人,捉佢落訓導後,訓導四眼肥婆老師 最多話佢幾句就算,罰都冇罸,個同學反而怪責被打的同學並恐嚇他,之後繼續打人。
個人物品睇少眼都會被人破壞。
而且學生玩小圈子階級主義係常態。
科長收功課,但功課最終被其他同學沒收而並非比老師。
甚至有D留班生似住自己是學生大佬哈D好哈既老師 ,搗亂課堂。
只要個學生係體育校隊或者佢阿媽在校刊出現過,佢做咩衰野校方都保佢。 突然踢同學下體、用手鏈住個同學條頸,以上都係我在馬崇見過發生的事情,但全部都冇罸冇處理,老師通常次次都叫大家和解就算,之後繼續欺凌。呢啲暴力行為都唔理,更何況"只是"言語攻撃、網絡欺凌。以往通常男仔被人哈多,今次估唔倒連女仔都搞咁大件事。馬崇老師不嬲唔想理欺凌事件,最大權既訓導老師都係求其話幾句就算,更何況其他無權老師,有D老師為學校付出多年都只當佢part time,對老師已經差,更何況學生。

老師處理手法:

其實假髮佬校長(上一任校長,近呢一兩年先換人)一向校內冇咩人氣所以在馬崇不太有影響力,真正最大權勢係班訓導老師。
但訓導四眼肥婆老師一向不公正及主觀地處理欺凌問題。

講一件馬鞍山崇真中學真人真事,我是目擊者,有個欺凌者打人被老師發現並帶去訓導處,訓導四眼肥婆老師只是話佢幾句就算,完全無罸,個欺凌者離開訓導處後就轉頭就走去教訓被打的同學。個欺凌者家長冇記錯好似和馬崇有關系。

所以馬崇立場一向包庇某D學生及針對某D學生。只要個學生的家長和馬崇有關係,即使個學生打完人後訓導四眼肥婆老師知道都唔罸。但係訓導四眼肥婆老師會故意為難一D佢睇唔順眼既學生,冇做錯野都無啦啦揾籍口(例如:某人投訢你...)要個學生落訓導一轉。

所以我咁多年常日被同學打,但對方仍可聲大夾惡話自己無錯

變了壞學生越玩越過份,無辜學生無啦啦比同學老師針對,形成惡性循環的欺凌文化
馬崇雖然有好人既老師,但通常都冇權勢及常日被學生哈

親身目撃欺凌個案一:

欺凌者:肌肉四眼仔
他是一名運動高手,留班生,但體育成績超好,特別擅長玩手球並在學校參過賽,EQ極低,打人力量好強,冇人夠佢打 。平時對男生態度極差及常日打其他男生,打到對方訓底在地上 ,相反,他對女生十分温柔體貼。
小息肌肉四眼仔時常聯同其他幾個男生一起隨機捉住一個男生的手手腳腳,將被捉男生重覆地撞他去門邊,最後把他拋向垃圾筒。
有時小息路過遇到佢都無啦啦比佢打,我都被他打唔少。
記得有次肌肉四眼仔突然打人,當時另外有兩名男生在旁目撃全個過程,這次巧合有老師見到肌肉四眼仔打人,當然要了解發生咩事,但目撃全個過程的兩名男生説是被打的同學挑釁在先,講到肌肉四眼仔好似無錯咁,連訓導四眼肥婆老師都唔認為肌肉四眼仔有問題當然就冇罰啦!
肌肉四眼仔明明就常日打人、粗口辱罵同學及常日煽動同學玩針對,但他在老師印象及操行是好的。真奇怪

親身目撃欺凌個案二:

欺凌者:孖潤腸四眼死肥仔
他是某科科長,留班生,是個偽君子,在權力高的老師及訓導老師面前扮乖 ,他在老師印象是很好的,但另一面,會哈D佢睇唔順眼既同學甚至老師。
每次週會,所有座位都是被安排,同學都冇得選位置,但被針對者偏偏坐在孖潤腸四眼死肥仔的旁邊。孖潤腸四眼死肥仔會在被針對者耳邊不停重覆説一些侮辱性的説話直到週會結束 ,當中包括粗口、叫對方去死等等。
在小息冇老師的情況下,他會大聲辱罵被針對者,甚至用暴力攻撃被針對者 。但冇人夠膽幫被針對者。

孖潤腸四眼死肥仔是科長,他有次收了被針對者的功課後,功課不是交給老師,反而去了其他欺凌者手中 。
孖潤腸四眼死肥仔甚至曾在課堂公然大聲粗口辱罵老師,當然個老師係出名好哈同冇權勢。

親身目撃欺凌個案三:

欺凌者:MK高大死肥仔
留班生,出名係壞學生、操行差,但老師無佢乎,性格類似胖虎的"孩子王",同學們好比面佢。EQ差,性格霸道,公然哈老師。
MK高大死肥仔好喜歡破壞同學個人物品 ,只要個人物品睇少眼,可能會被他搞到斷開幾節或被寫上粗口。
MK高大死肥仔亦經常似住自己大隻以借錢為名迫人比錢佢並唔還錢。
MK高大死肥仔常日搗亂課堂,哈D好哈既老師,每次好哈既老師叫佢停止,MK高大死肥仔會大聲問大家"各位同學,邊個見到我搗亂課堂呀?" 大家無回應,之後佢再講 "冇呀!食屎啦你!"之後繼續搗亂。

馬崇欺凌事件仲有大把,得閒會再update

伯爵府

回覆樓主:

你仲係個度讀緊?下次影底佢去教育局投訴

大宅

回覆樓主:

其實學校盡量冚住件事,因為校長都想保住自己份工。

以前有男數學林老師帶頭欺凌女學生喇~
Anson low 青區個間保良。
當年冇分adhd位女學生讀書好叻,但行為唔合群。

當學生喺標靶‘’飛粉刷‘’。

把學生冇簽名嘅手册一本一本掉落垃圾桶 叫學生自己去垃圾桶攞返。

有女學生被非禮投訴唔處理。

當年呢位林數學老師教A Math想同另一位老師爭上主任位,爭唔到搵啲學生發皮氣。

已刪除用户

珍珠宮

呢間學校band幾

水晶宮

回覆樓主:

比人打嗰啲學生好慘,投訴無門

YOGISOELMO    發表於 23-9-6 20:56

珍珠宮

好媽媽勳章

乜band 2學校都咁差,我以為Band 3先係咁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔係band 3 尾先係咁既咩??!!

男爵府

可能當區宗教信仰有點亂 新移民多 大人不太虔誠 小孩也出凶象
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

洋房

echoo 發表於 23-9-5 12:48

只是表面Band 2,實質同Band 3冇咩分别,只係校方冇處理欺凌問題咪當冇欺凌,"冇欺凌"所以咪Band 2囉!

洋房

yy_chow1210 發表於 23-9-5 12:40
得罪講句,馬鞍山崇真係飛仔學校,就算我讀書年代都已經係。另外一間董之英又係極品。
...

董之英沙田!用足球做賣點。又係幾個人捉住一個果D馬崇都唔差得遠,只係馬崇公關強好多,直到近排先爆出欺凌

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

echoo 發表於 23-9-5 12:48

X 2
D校長老師社工喺呢間真係齋賺份糧乜义都唔理真係好做。

子爵府

回覆樓主:

你係未仲讀緊馬崇?會唔會報埋東張?睇下仲有無受害者出來發聲,校園欺凌真係好可怕

別墅

好過份

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

垃圾學校

大宅

垃圾學校我信有呢D case 存在, 誰大誰惡誰正確。

伯爵府

回覆樓主:

受欺凌嘅學生又唔出聲,佢父母又唔出聲?直接轉校啦

洋房

回覆 ddkaka 的帖子

- 校長:在校內不嬲都冇咩影響力,班訓導老師先有實權
- 訓導老師:訓導四眼豬頭肥婆師奶老師本身都包庇欺凌者
- 好人既老師:自己本身都自身難保,常日比學生哈,上司又唔support,點幫你呢?
- 其他老師:有D老師為學校付出多年都只當佢part time,又點會唔怕被其他事牽連
- 社工:我以前都揾過社工(應該轉咗人),又話唔爆人秘密,轉頭秘密被其他人知,不可信

BBsnoopy    發表於 23-9-5 15:55

洋房

邱悠月 發表於 23-9-5 13:41
受欺凌嘅學生又唔出聲,佢父母又唔出聲?直接轉校啦

就算父母出聲,但老師都係敷衍處理,結果欺凌者會大聲同其他人講"呢條友亂投訴人,小心D佢"
其實係火上加油

子爵府

2024年龍年勳章

我以前沙崇小學,記得有同一級有1/3同學,小六畢業就去咗馬崇
好彩冇入呢間學校

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊