自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wan_sosin 發表於 23-9-6 08:16
二型糖尿病肥伴佔大多數,你嘅情況如何?
上面講緊一型糖尿病

我家人有
我撳界!

珍珠宮

回覆樓主:

血糖高有家族性,首先唔好比自己肥,同埋要恆常做運動,唔需要做劇烈運動,輕鬆運動但持之以恆。

子爵府

meinatmn 發表於 23-9-5 15:00
真係濫用得咁緊要?每朝都見後生兩公婆都用兩蚊搭小巴...唔好同我講佢哋一齊攞傷殘津貼。

政府幾時先肯做 ...

唔好咁喇,小朋友有2蚊坐車唔係一件好事,我仔都有,但佢讀緊特殊學校,我都寧願佢無

男爵府

meinatmn 發表於 23-9-5 15:00
真係濫用得咁緊要?每朝都見後生兩公婆都用兩蚊搭小巴...唔好同我講佢哋一齊攞傷殘津貼。

政府幾時先肯做 ...

可能白卡昵?

男爵府

睇呢個post 就可以見識到黃子華既魚蛋論

子爵府

因爲這個post,好奇上政府網站望下傷殘津貼的資格,我見到的傷殘定義係好嚴重好嚴重的傷殘,先至合資格。

本身我唔覺得呢度留言提到的病歷係符合資格,不過又好多人又話攞到。

補充:$2搭車優惠的條件,除了長者,仲有符合傷殘津貼資格的人,所以我就去check 點攞傷殘津貼。

伯爵府

Ftmagic 發表於 23-9-6 17:54
自住物業都唔算資產
真係第一次聽

一直都唔計,長生津都唔計。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

j2j2 發表於 23-9-6 21:40
因爲這個post,好奇上政府網站望下傷殘津貼的資格,我見到的傷殘定義係好嚴重好嚴重的傷殘,先至合資格。

...

好多疾病程度好難實際去衡量化,而且網上討論點用簡單文字去令人明白各個苦況。

都係嗰句,醫生批得人家有正當權利去使用,我亦相信好人好姐唔會貪傷殘福利

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-9-5 17:26
抑鬱症都可以$2搭車?
有咩關係?搭多啲車就唔抑鬱

我都估唔到抑鬱都可以$2塔車,香港有多人都抑鬱,身邊都有幾個朋友要食藥睇醫生,bk都有唔少

子爵府

hnh_mami 發表於 23-9-6 22:28
好多疾病程度好難實際去衡量化,而且網上討論點用簡單文字去令人明白各個苦況。

都係嗰句,醫生批得人家 ...

我意思不是有人說有人貪呢d津貼,我純粹是看了個要求,對比一下這裡講的某些病情而有所疑問。傷殘津貼資格有列明,要屬於「嚴重殘疾」,而甚麼屬於「嚴重殘疾」,有清楚列舉,例如:雙目失明、全身癱瘓、半身癱瘓⋯⋯etc。

如果不是在個list 裡面的病情,就是由醫生證明嚴重程度同個list 裡面的傷殘程度相約,也可以包括精神上的殘疾。主意考慮因素係「申請人極需他人協助應付日常生活」。

我都認同醫生批得係有理由,只係好奇某d 病點去到同「全身癱瘓」等相約。

侯爵府

meinatmn 發表於 23-9-5 16:35
點解你會覺得係司機監管?司機問乘客攞證明?唔比人X到上天花板就出奇喇。
...

咪係,既然有咁多睇唔出嘅病可用$2搭車,咁應該由巴士公司安排特擊查票,無理由由司機負責

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊