自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lemon2005 發表於 23-9-6 09:55
家中孩子鍾意讀地理,請問喺香港讀地理系出路好嗎?謝謝

是旦,總知畢左業就得。好多時讀個科做唔番嗰行

伯爵府

冇所謂,預咗讀埋master

珍珠宮

畀面勳章

最簡單的出路系做老師,地質公園相關工作,工程墈探 。。。唔知點解,我個人覺得讀得好地理,在從事旅遊方面工作都好有利。
另外,我個人覺得讀書都係俾孩子揀返最感興趣的學科去讀,越感興趣越有動力去讀好,至於出路,車到山前自有路

別墅

回覆樓主:

地理都有細分自然地理、人文地理、地球信息系統等等,睇興趣係邊方面,出路可以好唔同。識嘅人當中有教書、做地圖測量、做城規管理、做文員、仲有一個去咗教琴... 有部分工要先進修

大宅

回覆 布小熊 的帖子

佢興趣係人文地理,你有朋友讀完地理做文員是否大學成績唔係咁好?定係佢自己唔想做啲大壓力的工作?

珍珠宮

佢中意讀就讀啦,做教師,政府工都無問題加
吾通為出路,四年讀科吾中意既,跟住成世打份吾中意既工咩,人生苦短

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

有道理,謝謝

水晶宮

大學除咗專科,讀學生本身有興趣會好啲,有興趣先有心機同投入咁讀,工作可以同讀乜科冇關係都得㗎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆 bmuimami 的帖子

都係,不過而家degree普及,唔知申請工作過唔過到screening

珍珠宮

回覆樓主:

公務員

琥珀宮

有興趣ok冇問題喎,最緊要讀出好成績

大宅

回覆 mandy952 的帖子

多謝鼓勵

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

係DSE揀科定揀大學科???
考好DSE先再決定吧,有興趣可能考得高分,入大學都機會大啲

男爵府

annie133 發表於 23-9-6 11:25
冇所謂,預咗讀埋master

同意,first degree興趣能力行先
除非本身揀嘅科要考牌(一路上)
有Master's dgree呢個世代好普遍

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bb560 發表於 23-9-6 10:07
天文台主任入職要求

咦,我仔有希望 唔駛淨諗教書

子爵府

leekung261105 發表於 23-9-6 10:05
其實以興趣為先, 好多時出黎做野同所讀的是兩回事........

讀完都可以做教師, 天文台主任又唔知得唔得?

天文台鍾意請物理系碩士或以上

子爵府

2024年龍年勳章

給你參考
attach1/tmp/phpXjixBd
attach2/tmp/php8QMqFS
attach3/tmp/phplvbsJx
attach4/tmp/phpa1DANc
attach5/tmp/phpZXBQRR

男爵府

回覆樓主:

感覺上地理冷門但未至於搵吾到。讀藝術除左教人,無乜可以做。

大宅

回覆 yan12345678 的帖子

好詳細,多謝你

子爵府

回覆樓主:

試下留意內地,我近年才發現原來讀地理可以應用喺實際的生活上,點解會喺雲林開始種的咖啡豆,新疆現在可以養海水魚,連起鐵路都由一些科研人員開始,我以前都覺得只有讀理科才有出路,原來唔喺㗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊