自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ASJ2008 發表於 23-9-6 23:11
通脹都差唔多雙位數啦!不加10%以上,點cover 債!
所以香港政府都應該要早啲閂定後門,否則呢班人吃裏扒 ...

同意!一早應該要咁做!我見啲人移左民生埋仔都帶啲細路返黎攞身份證

男爵府

yan12345678 發表於 23-9-6 21:02
伯明翰破產,主要原因就係單訴訟要賠償,而家已經11億英鎊,我懷疑係咪啲黃人背後搞鬼?:w ...

我覺得個法官勁玩嘢, 使唔使去到11 億, 仲要英磅, crazy

大宅

回覆 平平常常 的帖子

原來已經有咁多城市破產....

琥珀宮

Dreamingday 發表於 23-9-7 00:26
我覺得個法官勁玩嘢, 使唔使去到11 億, 仲要英磅, crazy

應該唔係賠償俾一個人,係唔知2012定2014年開始嘅所有女工,所以款項咁大筆。

Earlgreygrey    發表於 23-9-7 08:11

大宅

回覆 平平常常 的帖子

揾外來人來劏,之前已經踢走曬歐盟有能力去搵錢啲人,就等人帶錢去投資

男爵府

Onlok 發表於 23-9-6 20:23
其實班憎香港人BNOer有無可能課金伯明翰,整個BNOer撐起伯明翰運動,搵埋彭定康整個憎香港國呢?再CALL埋 ...

BNOer一定要同伯明翰齊上齊落!佢地真係好X鐘意嬰角

男爵府

BNOer條橋真係win win 㗎,一買一賣,最緊要啲黃人比得開心,快啲實行單一國籍喇

子爵府

廢話少講 發表於 23-9-7 08:24
BNOer條橋真係win win 㗎,一買一賣,最緊要啲黃人比得開心,快啲實行單一國籍喇
...

又唔使咁大動作!
好似其他國家地方咁,離開一年之後,就凍結永久居民福利咪得囉!咁就已經少咗好多人返轉頭囉!其實好難咩?

男爵府

ASJ2008 發表於 23-9-7 09:31
又唔使咁大動作!
好似其他國家地方咁,離開一年之後,就凍結永久居民福利咪得囉!咁就已經少咗好多人返轉 ...

班黃友咁cheap ,實搵到辦法返嚟攞盡香港福利

男爵府

其實都係個城市破產,唔係嗰啲BNOer破產,加上佢哋未必有晒所有當地人的福利,只要守到自己嗰舊錢就搞掂啦! 又唔會趕佢哋走或者充公佢哋啲錢。 加稅?? 實有方法逃的.....

伯爵府

ganggang 發表於 23-9-6 22:48
我未聽過一個地方會破產,一個人破產就話唔唔搭的士負債唔使還姐,一個城市破產係點?真係見識少
...

國家都會破產

冰島
https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E5%B0%88%E9%A1%8C/85561/%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%9B%83-%E7%A0%B4%E7%94%A2%E5%86%B0%E5%B3%B6%E9%9D%A0%E6%97%85%E6%A5%AD%E7%BF%BB%E8%BA%AB-%E5%8D%BB%E8%87%B4%E4%BA%BA%E6%BB%BF%E7%82%BA%E6%82%A3-%E6%A8%93%E5%83%B9%E7%A7%9F%E9%87%91%E9%AB%98%E4%BC%81

希臘
https://tw.news.yahoo.com/%E6%AD%B7%E7%B6%93%E6%AC%A0%E5%82%B53%E5%8D%83%E5%84%84%E6%AD%90%E5%85%83%E5%B0%8E%E8%87%B4%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%A0%B4%E7%94%A2%EF%BC%81-%E5%B8%8C%E8%87%98%E6%88%90%E5%8A%9F%E8%84%AB%E9%9B%A2%E7%B4%93-015645466.html

侯爵府

yan12345678 發表於 23-9-6 20:55
好似話上年已經加咗6%稅項啦,另外的移民過去港人而家好擔心啲買樓問題啊,可能會爛尾,不過都係嗰句啦錢係 ...

大癲國點會有爛毛樓呀,yc話爛尾樓係中國專利喎

公爵府

牛年勳章

SandyKL 發表於 23-9-7 07:19
應該唔係賠償俾一個人,係唔知2012定2014年開始嘅所有女工,所以款項咁大筆。
...

請問係咩官司要賠咁多錢俾一個人?

男爵府

回覆樓主:

破產又如何加稅亦甘心,只要事情發生在英國,佢哋自然有計去美化,熱愛大英帝國麻,巴不得來生能做真真正正白種英國人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

又唔使咁大動作!
好似其他國家地方咁,離開一年之後,就凍結永久居民福利咪得囉!咁就已經少咗好多人返轉 ...

同意,唔明白香港政府點解咁大方?

大宅

2024年龍年勳章

嬰割加油!! 曱甴加油!! 橫屍加油!!

大宅

我都有個fd 上年移去嗰度,未知佢會唔會遷徙去另一個地方

翡翠宮

又唔使咁大動作!

Agree

男爵府

Onlok 發表於 23-9-6 20:23
其實班憎香港人BNOer有無可能課金伯明翰,整個BNOer撐起伯明翰運動,搵埋彭定康整個憎香港國呢?再CALL埋 ...

呢個好呀,整返個名正言順嘅China Town,今次仲唔威威

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢地過到去都幫唔到英國

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊