自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

明明上次颱風破壞力都冇咁強,今次黑雨又大水浸、地陷、水位仲高過上次。
破壞力驚人,仲要咁突然。

珍珠宮

洪水破壞力一向勁
小學已有讀古代治到水的會名成千古

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

好似咁大個人未試過咁大雨連續十幾個鐘

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Amamanight 發表於 23-9-8 20:57
明明上次颱風破壞力都冇咁強,今次黑雨又大水浸、地陷、水位仲高過上次。
破壞力驚人,仲要咁突然。:questi ...

24小時降雨量、等於香港一年降雨量的1/4 、相信任何一個城市設計的去水道、
也不能承受~
.
attach0/tmp/phpYjq1pE

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

份量等同你沖4個月涼既水
一次過倒水去你屋企條渠
你個屋企地板應該濕哂
仲波及埋隔離屋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

好似上次杜蘇芮咁,黎香港唔勁,轉入內地倒水咁
放下自在

子爵府

水(加泥)的力量,一向都大過風力,而且仲要係短時間嘅大量,你諗唔明??睇吓物理書~~喂

你只可以話,好啦,原來會有機會出現幾百年一遇嘅雨量,我哋應該整好排洪,整到可以預防呢個幾百年一遇嘅大雨。但係幾百年先發生一次喎,你要整佢要用好多錢個喎,你應唔應該用呢一筆錢啦?

讀吓經濟學、睇吓商科說,甚至乎睇吓文華你都會明

侯爵府

回覆樓主:

天文學家講,係海葵登陸後嘅環流+氣溫(大概啦,唔記得有無聽錯)令海水大量嘅水蒸氣扯晒埋我地陸地上空度,大量飽和就一下子落返嚟

大宅

雖然今次降雨量好勁,出面到到水浸,但我屋企竟然無漏水,上次蘇拉就搞到我成屋窗邊同冷氣機入水,到到濕晒

伯爵府

兩樣嘢都吾同,搵嚟比較,不過問得呢個問題,應該都係想等有網友話排洪先搞成咁架啫

瑪瑙宮

风吹得你远定水沖得你远

大宅

D..D 發表於 23-9-8 21:12
一次過倒水去你屋企條渠
你個屋企地板應該濕哂

好生動嘅比喻

珍珠宮

回覆樓主:

我有留意過近年全球其他國家的極端氣候災害,極端洪災的特徵通常係因為暴雨定點在某區域,短時間大量降雨而導致。

龍翔道的暴雨奇景,之前澳洲洪災,都有汽車天橋試過。當時我都覺得好誇張。

但係現代社會基礎設施,好多都係按照過往多年的正常情況而設計,所以一旦遇到呢種極端情況,會大大超出原本設計負荷的極限,只能夠儘量讓市民留在安全地方,迴避高風險地區,減少傷亡。
attach0/tmp/php3bItoW
attach1/tmp/phpU0Yz2V

侯爵府

D..D 發表於 23-9-8 21:12
一次過倒水去你屋企條渠
你個屋企地板應該濕哂

形容得好貼切

侯爵府

細個讀大禹治水,都知道洪水係一發不可收拾㗎!
歷史只會循環

大宅

fifiyi 發表於 23-9-8 21:23
天文學家講,係海葵登陸後嘅環流+氣溫(大概啦,唔記得有無聽錯)令海水大量嘅水蒸氣扯晒埋我地陸地上空度 ...

你似乎係聽錯咗少少嘢,講嗰位一定唔係天文學家。

大宅

所以結論係水係勁過風

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得今次暴雨破壞力勁過山竹

水晶宮

2024勳章

前排影響北京和華北造成嚴重水災嘅颱風杜蘇芮,個風進入內陸去到北方,已經唔大風,但降雨量就超大,水嘅影響比風大好多

大宅

pomanlife 發表於 23-9-8 21:01
好似咁大個人未試過咁大雨連續十幾個鐘

真係未試過,以為個黑雨尋晚就完

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊