自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ssddff 發表於 23-9-11 07:54
E
我係80後,有生之年再也睇唔到17、18年個時嘅輝煌日子了。
一去不再~ 不過作為主權移交前出世的港人
都總叫有幸見証過香港最繁盛的時段
呢D日子留在心中作為回憶, 將來可以同仔女當故仔講下
第時可能佢地既年代, 香港比大陸的二,三城市也不如

cheriechan01    發表於 23-9-12 15:24

子爵府

littlefunpig 發表於 23-9-11 10:04
係要大幅改革綜援, 公屋, 新移民入境政策
邊D人搞死緊香港? 心照
成個香港玩緊既人口政策只係個龐氏遊戲

所以要由源頭做起,改綜援制度

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lovedgs 發表於 23-9-11 09:15
如果政府夠guts改變綜援制度、
簡化處理表現持續欠佳公務員的機制、
堅守低稅制及市場自由,

正苦無提出過?你肯定?
當年只係拍個廣告都俾人插到核爆!

話時話
有庇護工場,為何無綜援工場?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

象牙宮

回覆樓主:

E

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-9-11 09:47
希望少 d 負面,好攰 ~

極端負面,對振興社會毫無幫助
思想非黑則白嘅人咩顏色人士都一样討厭。

珍珠宮

princesssarah 發表於 23-9-11 10:02
講得好

從來埋怨、放負是最容易~如果佢哋有能力,大可以移民去他們理想嘅樂土,開心地過生活而吾 ...

我都甘話,鐘意去外國就去外國,鐘意返大陸嘅就返大陸,唔好係香港日日嘈

子爵府

waic 發表於 23-9-11 07:46
希望大部份香港人都抱住你呢種心態,甘香港就一定會好
最怕啲住係香港 ...

呢個就係我所指:開明
上-代,唔明我呢輩,記得第一次買chanel,哦咗好耐,係要使錢都買保值Rolex ,我哋稍年長,又點解唔嘗試用多角度,欣賞年輕人呢?

最近有個經驗,上頭有令,想即刻執行(有潛在風險),我問兩個後生仔,佢哋話改變係好,不過比兩個月大家適應協調更好,結果我採納
佢哋冇想過做細,可以有say,但有啲位,真唔-定做大嘅長輩嘅,識得晒、睇得到

仲停留過去,條褲點解穿咗、比人勾爛冇用㗎,-係修補,-係比心機搵錢買新,齋喺度放負叫慘冇褲著,唔該晒,真係唔好上岸觀火、拖香港後腿,好多仲正常好好讀書、好好工作,仲要開飯,咪當從新出發,發展中

男爵府

chindy-chu 發表於 23-9-10 22:26
例如:
恒生指數創歷史新高
某某屋苑幾十人爭奪,成交價創新高

冇咗自由,好難囉。港元唔消失都偷笑

cheriechan01    發表於 23-9-12 15:24

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

無嫁啦,個個都返大陸消費,香港市面賣嘅都係大陸黎嘅,再加上部份中國香港人集運落黎賣,連稅都唔費交。跟住係咁付出啲津貼綜援養 懶人同假窮人

selinako^^    發表於 23-9-13 22:12
想認識多啲屯門友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小平媽媽 發表於 23-9-11 11:25
無嫁啦,個個都返大陸消費,香港市面賣嘅都係大陸黎嘅,再加上部份中國香港人集運落黎賣,連稅都唔費交。跟 ...

香港賺錢拎去外國移民
香港賺錢拎公屋拎福利
然後返大陸消費買樓
2樣基本上都淘空緊香港財庫
一個快啲一個慢啲
股市行先於經濟
點解通左關開返恒指仲咁差?
以前3萬而家萬幾點
因股反映緊將來
萬7點呢個就係將來

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-11 09:45
可唔可以積極 d 正面 d?日日閙黃屍,唔知邊度咁多黃屍比你鬧?
成日鬧年青人,喺度放負,年青人都怕咗你 ...

多謝你講得好好,明明條題好正面
我哋都係且行且學,何必總垢病後生仔/別人,過去好壞,係借鑑,唔係沉溺
識得啲年輕人,行山會執埋垃圾、樹枝,係好小事,起碼有建設性,助人為本,佢哋-樣對前路茫茫,有生活壓力,我會鼓勵,好似行山咁,辛苦氣喘,都係過程,都有風景,返工忙極,總有放工出糧
大家-齊做好向好,都得嘅啫

象牙宮

回覆樓主:

全世界環境麻麻,最少5年後了

水晶宮

E
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

例如:
恒生指數創歷史新高

難呀!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

例如:
恒生指數創歷史新高

2034後

珍珠宮

Kc天長地久 發表於 23-9-11 10:50
呢個就係我所指:開明
上-代,唔明我呢輩,記得第一次買chanel,哦咗好耐,係要使錢都買保值Rolex ,我哋 ...

對,你比喻得好好,難道一味閙就會閙出彩虹?一味閙對我地下一代有裨益?諗住捧下出孝兒?而家出捧會被告虐兒罪喎,時代唔同了。
到左今日我覺得自己管教好自己嘅下一代就夠,人地嘅亦唔到你管,我諗每個地方都有同社會逆行嘅人,或者話唔同意見嘅人,唔止香港,亦冇可能剷除晒,否則就變成獨裁國家。
開明啲,放低過去重新出發啦

大宅

等到啲人肯面對現實,不再樣樣賴黃屍搞事,賴外國陰謀,賴外圍經濟,賴天災橫禍,不再日防夜防,畏首畏尾,放棄所謂底氣,夠膽創新先講啦

cheriechan01    發表於 23-9-12 15:25

男爵府

E,唔覺得返到轉頭

男爵府

waic 發表於 23-9-11 10:15
我都甘話,鐘意去外國就去外國,鐘意返大陸嘅就返大陸,唔好係香港日日嘈
...

係、好煩。乜色都好、唔好又要係香港賺錢、係香港又嫌三嫌四話香港乜乜差、外國及大陸點好點好。

子爵府

香港愈來愈成福利社會,住公屋 有靚地區隔離mtr巴士大商場 唔駛做又有錢派 得閒免下租 一年去幾次旅行 香港點會愈來愈好 而家仲要攪公屋幸福指數 中產做到pat屎甘 乜差福利都無 無架啦

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊