自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 19:09
我c6一家以前係住温哥華,咁以天氣同食物(尤其係中餐) 來講,温哥華會好過英國

醫療就肯定唔好,私校就都 ...

我c6家人也是溫哥華。醫療教育真心唔掂,有錢都冇用。尤其老人,住大屋大花園又如何,請個工人/看護服侍都困難,真心不適合退休/養老。退休真係大灣區或香港仲好,起碼有工人有醫療甚至請個司機都仲得。而家深圳租樓又平又大,食玩都方便,醫療又方便,冇乜誘因移民外國。食中餐都係,不如大灣區食。加拿大係得天氣吸引(但冬天又係攞命)。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Vengerov 發表於 23-9-12 19:42
我c6家人也是溫哥華。醫療教育真心唔掂,有錢都冇用。尤其老人,住大屋大花園又如何,請個工人/看護服侍都 ...

搬返嚟方便照顧

侯爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 19:53
搬返嚟方便照顧

我6299就搬咗返來啦,主要concern係醫療,香港睇醫生又易,有乜事call白車都容易啲

水晶宮

tsewong 發表於 23-9-12 20:49
我6299就搬咗返來啦,主要concern係醫療,香港睇醫生又易,有乜事call白車都容易啲
...

急救係好快嘅 ~

侯爵府

Vengerov 發表於 23-9-12 19:42
我c6家人也是溫哥華。醫療教育真心唔掂,有錢都冇用。尤其老人,住大屋大花園又如何,請個工人/看護服侍都 ...

醫療真係差

教育我又覺得唔係咁差,咁最好嗰浸一定唔及英國,但公校唔係好差喎,我c6啲親友嘅仔女好多都入到UBC或Simon Fraser. 咁同牛津劍橋梗係冇得比,但一般普通人來講都唔差啦

屋太大係難打理,我c6嘅朋友好多開始賣屋轉去Burnaby或Richmond住apartment, 3房1千呎左右,易打理好多

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 21:00
醫療真係差

教育我又覺得唔係咁差,咁最好嗰浸一定唔及英國,但公校唔係好差喎,我c6啲親友嘅仔女好多都 ...

c6 幾個大學fd畢業後都系加拿大教書。佢地都話加拿大私校都唔掂。掂嘅靠自己補習。好多諗住靠學校,到公開試就奶晒野~~ 哈哈,上次我哋住Richmond apartment,暴風雪-15度,停電3日都冇人無人來修。好彩有其他屋住,否則凍死左。

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 19:53
搬返嚟方便照顧

太老,唔願搬

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-12 21:09
太老,唔願搬

一個人住咁偏僻,屋企人咪好擔心

男爵府

咸魚青菜,各有所愛
比較無意思

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 21:14
一個人住咁偏僻,屋企人咪好擔心

2個,不過都好老
係呀好擔心,所以咪成日探
幾年前大病反而肯返來私家睇,最後去左北京醫

大宅

英國生活質素高,NHS醫療好過某些公營醫療服務;食物大部分入口歐洲貨、窮有窮食,豪有豪食;住又風儉由人、開放式至大屋乜都有;倫敦市有underground ,揸車可以optional ;害怕被歧視就讀好英文去融入,一味數人歧視於事無補;擔心遺產稅項就keep現金傳𠄘,唔想交高收入稅就去大灣區打工,退休先嚟。

子爵府

yy_chow1210 發表於 23-9-12 18:52
我自己覺得佢啲天氣唔好,令到你個心情好差。如果你有抑鬱症嘅真係唔啱去英國。而且佢哋嗰度人工偏低,我識 ...

我老公嘅英國上司,如果計英鎊稅前人工高我老公一倍咁上下,飲咗幾杯同我老公傾計,上年好似要交差唔多一半稅連同英鎊貶值之後計落到手人工高唔到我老公好多咋!佢第二任太太係護士,見慣生死睇化咗奉行及時行樂,人工唔夠香港護士高,個個月使凸,放工同同事朋友落吧飲酒減壓係一大支出。所以佢慶幸好早之前買落嘅屋已經供完,先感覺無咁大壓力。

子爵府

Vengerov 發表於 23-9-12 21:08
c6 幾個大學fd畢業後都系加拿大教書。佢地都話加拿大私校都唔掂。掂嘅靠自己補習。好多諗住靠學校,到公開 ...

-15度停電,我記得我屋企部雪櫃好似先-幾度,大熱天時我伸手入去摷雪糕都凍到手痺,不敢想像你所講嘅係乜世界

子爵府

3333 發表於 23-9-12 21:44
-15度停電,我記得我屋企部雪櫃好似先-幾度,大熱天時我伸手入去摷雪糕都凍到手 ...

我都無諗過啲人效率低到咁。呢啲唔係叫work life balance,係叫不顧人命。

子爵府

3333 發表於 23-9-12 21:39
我老公嘅英國上司,如果計英鎊稅前人工高我老公一倍咁上下,飲咗幾杯同我老公傾計,上年好似要交差唔多一 ...

係咁上下,親人係個邊,都係交稅交一半左右。佢話貪在收工早些,享受家庭樂。

子爵府

Vengerov 發表於 23-9-12 21:52
係咁上下,親人係個邊,都係交稅交一半左右。佢話貪在收工早些,享受家庭樂。
...

唔係咁安慰自己可以點?唔通話畀佢知明明喺香港25年就可以搵到嘅錢喺嗰邊分45年出畀佢咩?50歲退休同70歲退休我覺得差好遠,舉例我今年4字頭開始周圍旅居有時都感覺吃不消,等65-70歲先去退休旅行或者做自己鍾意嘅事,都未必有體力同精神。

男爵府

回覆樓主:

我親戚話在英國住就預咗日日自己煮飯,因為出去食實在太太太貴了,交通費又貴,香港周圍都有嘢食平又有貴又有,但英國選擇相對較小。不過住得耐會忘記兌換率,就唔會覺得貴

住係幾好的,佢住英國南面5至10月天氣最好,其餘時間都好凍好濕,日照時間又短,唔係人人頂得住

另外嗰邊硬水較多,住得耐頭髮會容易稀疏,所以揀有軟水的地方住會好啲

象牙宮

shirley784 發表於 23-9-10 23:45
除左教育好 , 其實在果邊既生活如何

識朋友移居英國住 london搬去scotland
我未去過英國,唔多知。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

Sebastian@ 發表於 23-9-12 22:43
我親戚話在英國住就預咗日日自己煮飯,因為出去食實在太太太貴了,交通費又貴,香港周圍都有嘢食平又有貴又 ...

唔返香港唔覺食物貴,阿仔返到嚟,一路睇餐牌,一路話好平呀好平呀 ~ 我都唔知比咩反應好,明明最近我覺得香港食嘢貴。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊