自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 22:52
有,但我唔想日日check, 一來無時間,二來佢好厭倦我煩

我只突擊檢查,一檢就係咁

無嫁 同佢講數
你唔想我check就自己做好D

男爵府

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:19
6年級啦,手冊仲寫唔齊,呢樣無帶果樣無做…唔check 就側側膊
俾老師寫手冊就開下一頁,搏我睇唔到
唔識教 ...

自我放逐,有起因。

珍珠宮

減齡達人勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 22:50
我就係咁諗,叫番佢入屋
我老公話我縱佢,我果套唔work
我話底線係唔可以趕走佢,唔可以打臉打頭

叫仔返入屋, 同老公講明底線, 呢樣做得好好呀樓主

加油!

其實望長遠d, 只要小朋友唔學壞, 無逃學,將來無群埋d黑社會打人做壞事, 已經係教育成功

子爵府

我大仔都係咁,小六了,長期欠交功課,佢自閉譜系,唔想做就萬九借口堅持唔做,要軟硬兼施先進步,過一排又故態復萌,的確好沮喪。不過佢有進步既,樓主唔好期望你小朋友一部到位改到,唯有接受慢慢改善,打不死精神繼續軟硬兼施逼佢。道理已講萬九次不過佢腦未開竅唔會真正明白。

水晶宮

6年級啦,手冊仲寫唔齊,呢樣無帶果樣無做…唔check 就側側膊
唔識教 ...

之後如果,C6有冇上咗警局?有冇東張來?真心今時今日不可打不可趕出門。。。。又真心講自己孩子估你樓主孩子更加叻,功課不,番學抄同學的,考試全级尾尾,等開竅吧!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:33
老師call 都應該
小朋友唔收拾,懶,大頭蝦
問左又作藉口,鐘意講大話

有冇搵學校社工傾過?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我細佬細個俾媽趕出門口,佢落平台玩,當你無到

子爵府

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:34
試過但唔work
大左根本唔care 獎勵

沒收電話電腦

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

無網上手冊,暫時自己跟貼啲先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

princesscupcake 發表於 23-9-12 23:31
以為男仔先會咁曳

我最初都有呢個感覺

子爵府

回覆樓主:

宜家先小6,升上中學仲勁,唯有慢慢同佢傾,佢欠得多功課,其實老師都係會追佢交,不如問下佢有無野想要/地方想去?
同佢講,如果你一個月都唔再欠交/欠帶,可以獎勵佢。
或者去補習社既功課班,得唔得?只少自己唔洗再勞氣,保住親子關係

大宅

唔識教 ...

由源頭做起, 你每晚檢查佢收拾好書包未. 如未, 立即軟硬兼施.

大宅

你小朋友小六,開始考慮升中事宜吧,成績很重要。呢個階段,父母務必忍耐,與子女保持良好關係,多正面鼓勵。否則,會影響子女情緒,愈來愈反叛,考試期間可能非常不合作、不溫習。不如試吓假日早上一家人開開心心去放電、傾計,小朋友玩得高興,心情輕鬆,回家後你們再耐心引導他做功課和溫習。如果小朋友感受到你們對他真心關懷,除非他是一個頑石,否則不會無動於衷吧。

子爵府

明白,一樣,我經歷過。真的,仲細,慢慢來,保持良好關係更重要

公爵府

BK Milk勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:34
試過但唔work
大左根本唔care 獎勵

唔要獎勵就CUT玩具,電話或者game.

水晶宮

唔識教 ...

其實啱啱開學我覺得要睇緊啲,我仔9月啱啱升中一,雖說大個仔,但我都會睇緊啲,開學嗰排比老師嘅印象好緊要

水晶宮

skmibb 發表於 23-9-12 23:42
既然阿仔咁冇責任心, 你一定堅持要日日檢查
阿仔覺得厭倦同時, 要同佢講事實, 始作俑者係佢自己, 成日 ...

係,都係仲得番1年小學生活,咪幫吓佢,到佢出嚟做野,我地再回望時,做漏功課真係好小事唔值得大傷和氣吵吵鬧鬧

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 chanpeimui 的帖子

父母跟貼0的得唔得~
多鼓勵

大宅

我個女一年帶漏一次書紅筆左都比我勁鬧
要俾佢知道呢啲係嚴重嘅事,由細培養

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 chanpeimui 的帖子

趕佢出去, 唔係解決問題, 只係大人情緒發洩~