自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 21:33
老師call 都應該
小朋友唔收拾,懶,大頭蝦
問左又作藉口,鐘意講大話

點解喜歡講大話?
你知道個問題根源嗎?

水晶宮

BK Milk勳章

小朋友性格多甩漏,
你做家長打算點樣幫助佢?

水晶宮

BK Milk勳章

maymay220hk 發表於 23-9-13 08:57
培養好責任心一生受用

同意既,
但要睇每個小朋友情況,
有啲小朋友係好需要家長幫手

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

男孩子是不應該用打的,現在小六你還可以用打拑制佢,過多兩年,佢一定好打過你,況且就如樓上JM所說,你趕佢出門口,佢就真係走咗去,咁會冇咗個仔。
他似乎對自己欠缺了一份責任感,要一吓子令他明白,也不可能是一朝一夕嘅事,你唯有在旁幫助他吧!每日幫他續樣功課去檢查,至少改善現時的情況也好,慢慢去改善。
男孩子在小學階段有好多也是未開竅,真的會比較勞氣,但不要灰心,上中學後大個仔他可能覺得要努力讀書,我仔囝就是這樣的,不是沒可能。
最後有一樣是最重要的,要維繫好親子關係,關係好才會和你有嘰傾,如果經常打鬧,他萬一有什麼事也不願跟你哋講。

水晶宮

BK Milk勳章

我仔同樣地上中學樣樣上心,
真係改變左好多,

以前甩漏多到嚇死人,擦膠我一盒買既,
飯壺吾見過幾個
每個小朋友性格不同,
做家長係首先得到佢信任,
俾佢知你係幫到佢支持佢,
慢慢會聽你講同分享,

我永遠係提點形式,
唔關係於偷呃拐騙吾會責鬧打,
老實小時我係有打下既
但唔會因為學業問題打

到上高小,只會提同關心
有部分小朋友係好需要支持,
還有經常責罵只會令到佢做錯事,
怕去認錯,
只會講大話掩飾,
佢講大話係因為家長經常鬧引致,

講真甩漏無做功課,講大話姐,唔水打囉,

小朋友對你既信任由小培養到大
家長真係係時候檢討同商量下對策
唔解決上中學就煩

水晶宮

BK Milk勳章

如果爸爸比較火爆,
我唔會樣樣嘢俾佢知,
因為咁樣係解決唔到問題,

我老公都比較ee哦哦,
我都會叫仔同我講得架啦,

上中學真係會大打出手既,
想一想點處理大家關係,

爸爸今次都需要認真同小朋友道歉,
激動左

咁當然大家要解開心結,
講清楚接受你錯,
學業上大家一齊努力,
希望會有進步,
但唔接受你錯做一D野去掩飾同講大話
日後做錯同mami講

小朋友係需要你明確講清楚

水晶宮

BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 23-9-12 22:57
我仔中一嗰年,青春期病發嚴重,直情咩功課都唔交,長期欠幾十份功課。學校要佢留堂做返晒,佢就hea做。清 ...

有家長支持小朋友一定會有進步,
親子關係係好重要

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

感同身受!舊年我仔小六又係咁,我見有人回唔好理等老師罰,問題係老師未必罰(直情無罰過),小六要自行, 大部份學校要睇手册,欠交功課實睇到 ,我講到口水乾都無改善,結果我咪每日跟住網上對佢手册睇佢做左功課未,小三已經識做嘅野,疫情令佢全部退步哂,唔好講無時間,除非你唔介意佢以後一直係咁,中途試過唔check佢又欠交,佢唔係唔識做係懶

侯爵府

我仔等我返去先做,激到我

男爵府

foggyao 發表於 23-9-12 22:33
呢啲都係睇細路,成熟啲嘅,就會明。
唔夠成熟,就算知道,都係燒到埋嚟,先睇吓點可以唔洗死。
...

正確!有啲小朋友唔會理
我舊同事個女叫極都唔肯溫書!考呈分都可以唔合格,我問佢有冇同個女講:如果唔合格要入Band three,有機會俾人打,佢話佢有講個女都係唔理佢,咁可以點?心痛又點!

子爵府

fishballbaby 發表於 23-9-13 14:08
男孩子是不應該用打的,現在小六你還可以用打拑制佢,過多兩年,佢一定好打過你,況且就如樓上JM所說,你趕 ...

多謝建議(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanpeimui 發表於 23-9-12 08:50
我就係咁諗,叫番佢入屋
我老公話我縱佢,我果套唔work
我話底線係唔可以趕走佢,唔可以打臉打頭

咁你仔見到咁情況佢係咩反應? 都係無動於衷? 少少歉意都冇?
我仔上年都係漏交功課,好勞氣,最後佢半個暑假都冇電腦用,而家新學期我同老公晚晚同佢一齊做功課再檢查,weekend 我再check 佢d grades

子爵府

唔好太勞氣,慢慢教。

其實疫情對這一代小朋友學習習慣係好大影響,本身性格好自律的都OK,但係有一d 小朋友可能覺得好lost,佢地都唔想。

我果個,六年班時,成個上學期都漏功課,成日收到老師call,成績全部攞D, E, F …

當年我都嘔血,晚晚幫佢跟功課,第一步make sure 有做、有交齊就算,唔要求做得好。未做完就坐佢隔離看住佢做。我好少鬧,總之陪佢做、堅持。有時都係好夜做唔完,我都叫佢去訓覺,逼得太緊會反效果。

慢慢,6年級下學期有改善。之後中一,又好d,我就唔使晚晚跟功課。後來,可以完全自理,唔使我check,成績都全部追上,也冇老師投訴。有時會做好功課,反過來叫我幫佢睇睇,比意見。我覺得過去幾年一齊努力,我小朋友覺得我係在幫佢,唔係批評佢、否定佢。

而家中三非常自律,我成日同老公講老懷安慰,冇預計以前咁hea的小孩而家咁自律。

樓主,慢慢教,急唔來。對住呢d 小孩要定低一d 的標準,等佢覺得係有能力做到。例如欠交功課,唔好要求他完全冇欠交,先target 減少欠交,例如今日欠4份、聽日變3份、慢慢減落去。

加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊