自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無人收過呢個號碼打嚟,話自己係財務公司,講得出我姓咩,ID no.
我話我無喎
佢話打得比你就有啦
我話你話有就有呀
佢話得啦~上門啦~
跟住我收咗佢線

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

ChammyMAMA 發表於 23-9-13 19:17
有無人收過呢個號碼打嚟,話自己係財務公司,講得出我姓咩,ID no.
我話我 ...

係咪jm你擺上去舉報㗎?
attach1/tmp/phpCZNQkP

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若係真係未借過錢,可唔可以打去私隱專員公署度投訴有人攞左你個人資料呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

yan12345678 發表於 23-9-13 19:28
係咪jm你擺上去舉報㗎?

唔係我呀~不過我開小熊來電封鎖時顯示“常被封鎖的號碼”
attach0/tmp/phpc9uxRb
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

2024年龍年勳章

ChammyMAMA 發表於 23-9-13 19:42
唔係我呀~不過我開小熊來電封鎖時顯示“常被封鎖的號碼”

...

其實唔使佢㗎,而家好多時啲騙徒都會知道你叫咩名,同身份證號碼,但係你不要驚奇喎,就係唔知道你嘅住址呀,所以就吐你住址,點解佢哋會知,因為你啲資料俾人賣咗出去囉,都係嗰句啦習以為常,無需理會

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

你同 Cyberport 有無關連?
會唔會你嘅資料已在暗網公開左?

男爵府

回覆樓主:

咁佢有無講佢表代邊間公司上來收?

瑪瑙宮

1107king 發表於 23-9-13 19:49
咁佢有無講佢表代邊間公司上來收?

聽到佢好似話“日昇財務”咁上下名

水晶宮

yan12345678 發表於 23-9-13 19:46
其實唔使佢㗎,而家好多時啲騙徒都會知道你叫咩名,同身份證號碼,但係你不要驚奇喎,就係唔知道你嘅住址 ...

大家真係要小心, 一聽到呢D電話就要立刻block, 乜嘢私人資料都唔好講出去

瑪瑙宮

joycewsm 發表於 23-9-13 19:48
你同 Cyberport 有無關連?
會唔會你嘅資料已在暗網公開左?

應該無掛

子爵府

2024年龍年勳章

rachel_ching 發表於 23-9-13 19:50
大家真係要小心, 一聽到呢D電話就要立刻block, 乜嘢私人資料都唔好講出去
...

對啊,就算佢真係噏得出你嘅名,身份證號碼都唔好差矣,因為佢係有辦法有途徑攞到嘅,所以即刻cut佢線,唔好俾佢再講兩講影響到你嘅情緒之後爆料出嚟

大宅

我話我 ...

嘩,比我收到呢啲電話會好驚囉

男爵府

回覆樓主:

我之前收過,同你一模一樣嘅對話,話我爭九千幾,又話上嚟收..同埋有jm開過Po,好多人都試過,你搵返嚟睇,唔洗理佢
同埋你可以網上報案。
attach1/tmp/phpAUruKF

男爵府

回覆 ChammyMAMA 的帖子

上門就嚇鬼啫 ~ 我諗喺想 confirm 資料作其他用途

珍珠宮

2023年兔年勳章

我話我 ...

我唔記得有冇收過,因為我好耐之前已經唔識嘅電話唔聽。(除非當日等收貨)

大宅

回覆樓主:

之前老公收過呢d電話,講得出我老公個名,仲有住邊區,話唔還就上嚟收錢,話欠款$3000未還錢,我老公大佢......要借嘅話都唔只借得嗰$3000啦(emoji),你要唔要我借返俾你呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有收過類似電話,但號碼不同。
對方噏得出我嘅名同埋我喺邊間銀行嗰張信用卡,我以為係卡Centre,講多幾句發覺唔妥,我問佢係咪客務中心叫佢留低公司電話同埋員工號碼我轉頭打返俾佢,佢即刻cut我線!
最近嗰次又有咁樣打嚟,話喺AEON信用卡,又係講一樣嘅說話,我問佢係咪真係Aeon定係出邊嘅財務公司,佢又係即刻cut我線!
呢啲好大機會係街外嘅借貸機構,唔知係邊度得到某一部份嘅個人資料,就用作試吓會唔會有一唔小心中咗佢哋嘅信貸陷阱

男爵府

今日我同屋企人分別又收到呢啲電話,全名同ID都有,打嚟凶神惡煞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊