自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有2個仔,大仔今年讀小一,細仔今年K1,我以為細仔之前成日陪我去接哥哥放學,應該會好適應番學生活,點知啱啱呢個禮拜K1適應週,我陪左佢2日,第3日靜雞雞中途閃走,佢就喊到癲左咁,我係門口聽到佢又喊又聲嘶力竭咁叫,都覺得好無奈,為免影響其他人,我入番課室睇住個仔,但老師就同我講,適應週過左就唔可以再陪佢,我應該試下忍心啲走,其實大仔嗰陣時就好適應,我直頭同佢say goodbye 就比佢自己入課室,但細仔就咁大反差,搞到我都措手不及,係咪每個小朋友都會經歷呢個階段?

水晶宮

每個小朋友都會經歷,每個小朋友亦唔唔同,唔好將細嘅同大嘅比
日日送哥哥返學,同自己入班房上堂完全係兩回事
以前呀女老師講過,最忌偷偷地走咗去。應該堂堂正正的講byebye, 話媽媽會準時放學接佢,然後就離開,唔好難捨難離

別墅

可能都同分離焦慮症有關,
我個囡k1果陣都好誇張,
可能因為出世到k1前都同我寸步不離,
到真正分開好似要搣咗佢忽肉咁痛,
佢喊足半個月至開始適應,
所以都唔使擔心,
係必經階段

別墅

幾好

子爵府

Vera14 發表於 23-9-13 22:13
我有2個仔,大仔今年讀小一,細仔今年K1,我以為細仔之前成日陪我去接哥哥放學,應該會好適應番學生活,點 ...

送哥哥返學又點同自己返學?😅
送哥哥返學之後,自己可以繼續同媽媽一齊
自己返學,係同媽媽分開喎
點解你會覺得咁樣佢會好適應?

你偷偷走左去亦係令佢爆喊嘅原因
係呢個年齡,佢地只會覺得媽媽唔見左,媽媽唔要自己...
唔好話返幼稚園...就算返playgroup....
老師都一定講最忌偷偷走左去
就算明知小朋友性格會大喊都一定要同佢講清楚
話比佢知佢可以同其他小朋友玩,老師會同佢地玩,唱歌,茶點...講啲佢期待嘅野(因應小朋友性格講)
同佢講媽媽有咩野做...或者話放學帶啲咩比佢
(可以係食物獎勵下佢)
一定要講拜拜先好走

最重點...走左就一定唔好返轉頭
無論你聽到喊聲係點你都唔好比佢見到你
老師最怕難離難捨嘅家長
因為只會更難氹小朋友
小朋友知大喊家長會反轉頭,之後只會越喊越大聲
你相信老師會搞掂就得
(大部分小朋友,家長走左,喊幾分鐘就會收聲...之後開心玩)

每個小朋友性格,情況唔同
唔好下下同大仔或其他小朋友比較

同埋有時小朋友野無得估計
有啲初初唔喊,學期尾先喊
有啲一開始大喊
有啲不停反覆
有啲完全無問題

我小朋友同年,今年K1,上年有返N,之前有返playgroup
但佢都一樣會有扭嘅情況(性格)
呢2年開學見唔少小朋友不同情況,唔同性格小朋友用唔同方法

不過切記,拜拜左就唔好回頭
同自己講me time 好寶貴,行快啲去嘆返個早餐先

複式洋房

做家長有時候過分緊張,連帶個細路都會感受到,一齊好緊張咪攪到件事越黎越禍,細路仔點都要經歷分離,你問系咪個個都會經歷,但你自己兩個仔都唔同情況啦,我諗都系睇個別差異,每日同個仔講下,講到佢入晒腦,好快無事~

水晶宮

回覆樓主:

第2個都咁緊張 ,應該好有經驗由佢喊,我隻以前由9月喊到11月,之後就唔喊。放手給他學習成長。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

你最錯就係靜雞雞走
正常小朋友突然唔見咗媽咪都驚啦,
何況適應中嘅小朋友?
好好同細佬解釋返同輔導下佢啦,
否則真係留下陰影

複式洋房

normam 發表於 23-9-15 03:14
可能都同分離焦慮症有關,
我個囡k1果陣都好誇張,
可能因為出世到k1前都同我寸步不離,
分離焦慮症真係完全無諗過,我一直以為個細仔會好快適應幼稚園生活,估唔到佢好似焦慮咁。我見學校又可能要佢哋學好多規矩,唔知係咪細仔自由奔放開,未必適應到咁多規矩。

複式洋房

Nbs 發表於 23-9-13 22:34
每個小朋友都會經歷,每個小朋友亦唔唔同,唔好將細嘅同大嘅比
日日送哥哥返學,同自己入班房上堂完全係兩 ...
見佢喊到癲左咁真心係擔心

珍珠宮

我有2個仔,大仔今年讀小一,細仔今年K1,我以為細仔之前成日陪我去接哥哥放學,應該會好適應番學生活,點 ...

吾好靜雞雞走呀
同佢講聲

複式洋房

kamyee503 發表於 23-9-15 05:29
送哥哥返學又點同自己返學?😅
送哥哥返學之後,自己可以繼續同媽媽一齊
自己返學,係同媽媽分開喎 ...
我真係要慢慢試下送完就唔返轉頭

複式洋房

sanjoe 發表於 23-9-18 18:14
吾好靜雞雞走呀
同佢講聲
講完拜拜再走

大宅

Vera14 發表於 23-9-18 18:07
分離焦慮症真係完全無諗過,我一直以為個細仔會好快適應幼稚園生活,估唔到佢好似焦慮咁。我見學校又可能要 ...

唔知你會唔會以下有呢啲情況呢?

第一次放低小朋友係屋企,我自己出街,我唔慣,成日都掛住佢
我小朋友面試前一晚,我有擔心,瞓得無咁好
第一日開學有得陪入去一齊上堂,我都有啲緊張,唔知班房係點,老師,同學仔係點,個流程係點,好多唔知

我幾廿歲人都會緊張,都會擔憂,所以我明白小朋友初初返學係幾咁不安,唯有安慰佢,放學返嚟話佢返學好叻俾獎勵佢,唱下學校教嘅歌,俾啲時間佢適應,我唸呢啲就係成長階段

我都係新手,一齊加油

別墅

Vera14 發表於 23-9-18 18:07
分離焦慮症真係完全無諗過,我一直以為個細仔會好快適應幼稚園生活,估唔到佢好似焦慮咁。我見學校又可能要 ...

唯有交俾學校老師,

睇下老師既功架點搞掂你個囝.

別墅

其實都係睇吓間幼稚園點編排適應週活動,我又吾覺得喊或者焦慮係每個小朋友返適應週後必經之路,好似我亞女上年開始讀啟思K1,適應週好似遊戲日咁日日都好精彩,基本上小朋友返學就等如去左playroom玩一樣,又點會抗拒?學校既活動夾雜左好多藝術元素,好似messy play自由創作等等畀d小朋友玩,玩到吾捨得放學咁濟,亞女到正式開學不知幾適應,朝朝一叫就起身返學!

男爵府

當年我仔n班時足足喊咗半年至唔喊
其實小朋友知道喊都冇用就會即刻收聲架啦

複式洋房

依文 發表於 23-9-20 16:26
其實都係睇吓間幼稚園點編排適應週活動,我又吾覺得喊或者焦慮係每個小朋友返適應週後必經之路,好似我亞女上 ...
如果上學好似去遊戲室咁學嘅知識會少嗎?btw我仔間幼稚園都有好多美勞作品帶回家,但硬系覺得好公式化,校園系就系幾靚但多數都系老師作品多,細路仔得課室

別墅

mentine 發表於 23-9-21 23:51
如果上學好似去遊戲室咁學嘅知識會少嗎?btw我仔間幼稚園都有好多美勞作品帶回家,但硬系覺得好公式化,校園系 ...
其實都係睇吓間幼稚園點編排適應週活動,我又吾覺得喊或者焦慮係每個小朋友返適應週後必經之路,好似我亞女上年開始讀啟思K1,適應週好似遊戲日咁日日都好精彩,基本上小朋友返學就等如去左playroom玩一樣,又點會抗拒?學校既活動夾雜左好多藝術元素,好似messy play自由創作等等畀d小朋友玩,玩到吾捨得放學咁濟,亞女到正式開學不知幾適應,朝朝一叫就起身返學!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊