夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

疫情前正常, 疫情後慢慢開始有潔癖, 仲開始愈來愈嚴重, o係屋企順手開個電掣會鬧我, 又或者掉左個吉樽落垃圾筒又嬲, o係我角度都係雞毛蒜皮o既事, 但唔知點解o係佢角度變左大件事, 而家咁樣都唔知點相處落去, 成日鬧交, 愈來愈性格不合, 真係唔想走到離婚果一步。
有冇姊妹可分享下心得?

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-19 17:13
疫情前正常, 疫情後慢慢開始有潔癖, 仲開始愈來愈嚴重, o係屋企順手開個電掣會鬧我, 又或者掉左個吉樽落垃 ...

順手開個電掣同掉左個吉樽落垃圾筒有甚麼問題?關潔癖甚麼事?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 23-9-19 19:25
X2, 係米寫錯左?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

虎到金來勳章

係咪樓主想叫佢老公幫佢開燈掣同掉膠樽?佢老公潔癖唔肯掂?

大宅

係我寫得唔夠清楚, 係因為佢覺得個電掣好耐無抹, 會有塵, 覺得污糟, 而我開完電掣唔會去洗手, 所以覺得忍受唔到, 而吉樽係因為我著住訓覺衫開個垃圾筒, 佢覺得垃圾筒有細箘會喺打開o既時候飛上黎, 而我之後都唔會換衫, 所以覺得污糟。

平日要掉o既垃圾佢多數放o係枱面, 等到要出門口返工果陣先一次過掉落垃圾筒, 果日係我太順手得滯唔記得佢個習慣

大宅

kwhkwh 發表於 23-9-19 20:05
X2, 係米寫錯左?

唔係寫錯, 不過係我寫到無頭無尾~~因為電掣佢覺得好耐無抹, 有塵, 我掂完又唔洗手, 吉樽就係因為打開垃圾筒會有細箘飛出黎, 我之後又唔換衫, 所以鬧我唔適當時候掉個樽。

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-20 10:28
係我寫得唔夠清楚, 係因為佢覺得個電掣好耐無抹, 會有塵, 覺得污糟, 而我開完電掣唔會去洗手, 所以覺得忍 ...

咁都幾麻煩
嚴重嘅唯有捉佢去睇精神科
唔係的話只有忍同遷就

我以前都有個類似嘅男朋友
佢唔比我掂佢塊面,耳仔都唔得,因為我手有菌喎
我無潔癖,而且相信大菌食細菌,菌係要適量的接觸下

加埋其他原因啦,最後都比我飛咗

別墅

好想知你地sex前係唔係都咁潔癖

男爵府

manandyin 發表於 23-9-20 10:28
係我寫得唔夠清楚, 係因為佢覺得個電掣好耐無抹, 會有塵, 覺得污糟, 而我開完電掣唔會去洗手, 所以覺得忍 ...

想一齊就去見輔導, 你有冇了解佢點解咁, 唔係一句疫情就可以解釋到, 如果大家都唔想了解對方, 為對方付出, 離婚係好決定, 拖耐左仲傷

大宅

Nbs 發表於 23-9-20 11:30
咁都幾麻煩
嚴重嘅唯有捉佢去睇精神科
唔係的話只有忍同遷就

佢同你前男友唔同, 佢係接受我掂佢,
佢出街就正常, 佢份工有時需要搬貨,
D貨放晒地下佢都唔怕污糟,

我地試過去戲院睇戲, 見到前面有對情侶要抹乾浄張凳先坐落去,
佢仲會同我講話人地咁怕污糟點解要出街

但係唔知點解一返到屋企佢就好似傻傻地咁,
好似屋企一粒細箘都唔可以有, 真係好奇怪,
如果當年結婚前係咁, 睇怕都唔會嫁俾佢喇

大宅

笨豬傻咪 發表於 23-9-20 11:34
好想知你地sex前係唔係都咁潔癖

咁又無喎~

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-20 14:44
佢同你前男友唔同, 佢係接受我掂佢,
佢出街就正常, 佢份工有時需要搬貨,
D貨放晒地下佢都唔怕污糟,

其實佢同你老公唔同嘅地方只係一個未結婚,一個結咗婚。。。
都係潔癖

大宅

Nbs 發表於 23-9-20 16:01
其實佢同你老公唔同嘅地方只係一個未結婚,一個結咗婚。。。
都係潔癖
...

所以你好好彩呀, 我就要積極解決問題,
傾唔掂可能真係要勸佢睇下醫生, 睇下可唔可以變返以前咁,
而家返工時間我反而覺得最輕鬆, 返到屋企唔知幾時又會踩地雷,
鬧交都係其次, 最怕佢鬧交掃晒啲野落地, 之後有排執

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

如果掃晒d 嘢落地你去執,咁佢又覺得你污穢,比我唔會理,睇吓佢自己點樣執掃晒落地d 嘢,下次就唔會掃晒落地

水晶宮

amychann 發表於 23-9-20 16:46
如果掃晒d 嘢落地你去執,咁佢又覺得你污穢,比我唔會理,睇吓佢自己點樣執掃晒落地d 嘢,下次就唔會掃晒落 ...

我同樓主提的前度
係見d 嘢好污糟,因為潔癖唔想掂,所以一路容忍污糟
所以佢屋企可以周圍都鋪滿塵,但係梳化有一個位零零舍舍乾淨,因為佢淨係坐嗰一個位,其他地方完全唔掂
又例如沖涼隔頭髮嗰個隔,佢可以一路都唔清理,d 頭髮積到一個頭髮波波都照沖涼,最多去水慢d.
所以掃晒啲嘢落地,唔等如樓主老公會去執

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-20 16:34
所以你好好彩呀, 我就要積極解決問題,
傾唔掂可能真係要勸佢睇下醫生, 睇下可唔可以變返以前咁,
而家返 ...

唯有睇精神科,比專家搞

大宅

Nbs 發表於 23-9-20 16:59
我同樓主提的前度
係見d 嘢好污糟,因為潔癖唔想掂,所以一路容忍污糟
所以佢屋企可以周圍都鋪滿塵,但係 ...

你呢句[因為潔癖唔想掂,所以一路容忍污糟] 簡直係中晒POINT!!!!
佢就係咁樣, 通常我都係靜雞雞等佢出左門口返工先去簡單清潔下屋企,
但時間有限, 通常每日做少少咁,
佢有時都會話我地屋企都唔算好大塵,
所以唔知佢係真懵定係隻眼開隻眼閉, 佢好似無發覺我係有做清潔
總之佢如果在場的話, 我一定唔可以做家務,
否則又家嘈屋閉

水晶宮

manandyin 發表於 23-9-20 17:19
你呢句[因為潔癖唔想掂,所以一路容忍污糟] 簡直係中晒POINT!!!!
佢就係咁樣, 通常我都係靜雞雞等佢出左 ...

我明呀
嗰陣我同呢個前男友同居,成日都好大壓力,成日驚做嘅嘢佢唔鍾意,唔知幾時會踩到佢條尾
嗰陣我好鍾意做黏土手工,但係一做就攤到個Coffeetable成檯都係,佢又唔鍾意,最後連我鍾意做嘅興趣都唔敢做。分咗手先有返自由。

大宅

amychann 發表於 23-9-20 16:46
如果掃晒d 嘢落地你去執,咁佢又覺得你污穢,比我唔會理,睇吓佢自己點樣執掃晒落地d 嘢,下次就唔會掃晒落 ...

佢係自己執, 因為佢容忍唔到我的處理手法,
但佢會有時間先執, 有時可能係24小時後先會執,
就算案發現場地下幾咁亂, 我都只可以忍,
唔可以執。
佢會將所有洗到都拎去洗, 洗唔到就用消毒濕巾抹,
又或者佢覺得點抹都唔乾淨, 就會掉晒佢,
即使係咁麻煩, 但佢每次嬲到臨界點,
都係會掃野落地,

所以我忍到都盡量忍,
佢次次冷靜左, 都會覺得自己潔癖係唔啱,
但佢就係改唔到, 佢事後都會因為打爛野同我道歉添,
但又如何, 成日係咁點樣過一世