自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

htts 發表於 23-9-22 22:29
佢話我頸和大腸著晒燈,我自己暫覺得ok

唔好擔心,發炎都會著燈,所以要睇埋suv

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

KOKOMAN 發表於 23-9-22 23:51
pet scan著燈都冇事?

我冇講過係petscan 喎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

希望妳平安冇事,身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

祝早日康復

侯爵府

環保接龍勳章

唔識, 但祝福
我媽前年食咩嘔咩.
瘦咗20磅.
醫院轉介做pet ct. 要打顯影劑嗰隻.
出嚟報告話嗰胃著燈.
再轉介去照胃鏡,
驗到係幽門螺旋菌.
食咗藥就無事了.

大宅

htts 發表於 23-9-22 22:31
因我來緊出trip, 所以佢叫我回hk 就即刻睇佢或其他醫生,安排抽針和腸鏡,唔好排政府
...

你唔好咁擔心住,好明白你心情,有時結果未必係你所諗嘅,搵啲嘢分散吓注意力先,有擔心上黎傾下

男爵府

pomanlife 發表於 23-9-23 09:28
我冇講過係petscan 喎
因為這個標題係petscan,所以咪以為你朋友係照petscan

子爵府

願你快樂平安

別墅

htts 發表於 23-9-21 22:08
因發燒唔退入院,見我發炎指數高去到10(正常under 5), 肝酵素上到128, 醫生安排照pet scan, 話見到淋巴和腸 ...

不用太個擔心,你現有情況,我個女上年都係咁,都係照咗pet scan跟住又係著燈,入院check過哂,所有指數都正常,唯獨係發炎指數特別高,白血球低,同肝酵數高,最初話要抽骨髓,嚇到我半死,但後來退燒後,慢慢指數回復了正常,而家間中返醫院覆診。醫生判症為“不明熱”

加油,不要太擔心。

子爵府

明白等待係會另人焦急同擔心丶希望係普通發炎

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-9-22 07:52
有冇食过中藥?
著曬燈咩意思?

Pet scan會注射顯影劑(糖水), 變異的細胞特別食糖, 係掃描就會顯示出黎(着燈)

侯爵府

qpalzm 發表於 23-9-24 01:30
Pet scan會注射顯影劑(糖水), 變異的細胞特別食糖, 係掃描就會顯示出黎(着燈)
...

多謝你解釋

子爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊