自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企人最近俾公司即時解雇,公司話屋企人有3封警告信,所以即炒並要求賠償公司損失!
屋企人每個月幫公司炒20-30萬數,只係因為唔配合老細去欺凌另一個員工,被老細出信話佢不服從上司!
仲Del屋企人做過既工數!
上網睇,因為員工行為而被解雇係合理,但感覺呢點好唔保障員工。事實上屋企人一入職就幫公司轉虧為盈,老細為咗炒員工、其實真係可以堆砌一啲出嚟就話不服從,員工行為不當等等!真係公就係你贏字就係我輸咁,十分無助!

男爵府

妃 發表於 23-9-22 09:15
屋企人最近俾公司即時解雇,公司話屋企人有3封警告信,所以即炒並要求賠償公司損失!
屋企人每個月幫公司炒 ...

可以去勞工署資詢左先,之後再去勞資審裁處立案。

禁止訪問

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

跌吉Yanie 發表於 23-9-22 09:55
所謂3封警告信,即炒唔使補。係大家以訛傳訛,法例冇呢條! 出幾多封警告信,都係要跟足法例,比通知期及補 ...

以我所知第一封警告信係因為屋企人請病假,公司覺得佢講大話、有晒醫院醫生信、都照收到警告信。第二封就係尋日收到,老細仲話係第三封、所以即日唔使番公司。夜晚老細仲whatsapp話有客人指屋企人冇同佢提及upgrade 事宜,而導致公司有損失。
今個月份糧都唔知會唔會收到,唉!

大宅

星人mama 發表於 23-9-22 09:39
可以去勞工署資詢左先,之後再去勞資審裁處立案。

今日會去呀

大宅

opclk99 發表於 23-9-22 09:59
即炒即走無問题,
佢要跟法例補足代通知金,
公司損失就法律處理,

但老細講係因為佢行為不當、又唔服從上司,係唔需要俾代通知金

大宅

跌吉Yanie 發表於 23-9-22 09:55
所謂3封警告信,即炒唔使補。係大家以訛傳訛,法例冇呢條! 出幾多封警告信,都係要跟足法例,比通知期及補 ...

但呢條例又真係在勞工處網站搵到
即時終止僱傭合約 僱主在以下情況,可即時解僱僱員,而無須預先通知或給予代通知金。如果僱員在與其僱傭有關的事宜上: 1. 故意不服從僱主合法合理的命令; 2. 行為不當; 3. 欺詐、不忠實;或 4. 慣常疏忽職責。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

妃 發表於 23-9-22 10:26
但呢條例又真係在勞工處網站搵到
即時終止僱傭合約 僱主在以下情況,可即時解僱僱員,而無須預 ...

條例係咁寫, 但僱主要證明點解呢條例會適用.

禁止訪問

大宅

newcomer550 發表於 23-9-22 10:35
條例係咁寫, 但僱主要證明點解呢條例會適用.

咁實死啦,個僱主顛顛地,已經修改啲出勤紀錄

子爵府

2024年龍年勳章

妃 發表於 23-9-22 10:18
以我所知第一封警告信係因為屋企人請病假,公司覺得佢講大話、有晒醫院醫生信、都照收到警告信。第二封就 ...

其實僱傭條例就寫得好清楚啦,唔理你收過幾多封警告信,就算話依個員工行為不當也好或者唔服從上司命令也好,只要唔係犯刑事罪行例如偷嘢,公司一旦解僱就要賠返通知期同埋如果有遣散費或長期服務金嘅都要照比,另外你話公司要賠償消失,勞工法例員工最多都係賠$300,咁當然唔係故意破壞公司資產啦,其他索償公司就要用民事訴訟索償

侯爵府

環保接龍勳章

做咗幾耐?
本身離職要幾耐通知期 -7日/1個月?
計下僱主欠你幾多錢先.
照你所講, 警告信應該唔成立
去勞工署開咗file 先.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

告上勞工處, 勞工處會煩死個僱主架.....

子爵府

2024年龍年勳章

妃 發表於 23-9-22 10:44

咁仲好玩,你咪叫你個屋企人空翻返轉頭囉,偽造文書喎,監都有得坐,只要你搵到人證證明你屋企人係有返工嘅,告返佢囉,不過個顧主都顛顛哋呀,玩咁大
另外有樣嘢,無良僱主好鍾意用一樣嘢就係你唔係我哋公司請,你係自僱人士千祈唔好俾空返到啊

大宅

妃 發表於 23-9-22 10:44

如果佢自行修改紀錄,反告番佢偽造文件

大宅

好多謝大家提供意見,睇完覺得個心都定啲,但係勞工處都唔係百份百幫到手

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

幫唔幫到手要睇證據。如果佢第一封警告信內容真係同病假有關,就更斷正。唔服從指示係咩指示,所有嘢都講證據,口講無憑。

大宅

heilok 發表於 23-9-22 11:32
幫唔幫到手要睇證據。如果佢第一封警告信內容真係同病假有關,就更斷正。唔服從指示係咩指示,所有嘢都講證 ...

第一封內容話屋企人遲通知佢要sick leave, 醫生紙係7號,寫sick leave 8-9號、佢8號就出警告信,唔知咁樣算唔算合理?
病假係要預早通知?咁預早幾多為合理?同埋病唔係病果日先知病架咩?預早通知果啲就唔係病假啦我哋R晒頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊