自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

學校老師有講呀仔坐耐啲會唔專心
要提一提佢就好返 補習Miss又系話佢唔專心上堂
又系要提左就好好多 最近在疫情延遲左好耐既智力評估中心都終於等左兩年見左醫生
醫生話佢個症狀似過度活躍
問我要唔要帶佢去兒童精神科
我聽完有啲唔開心⋯ 但佢既唔專心上堂,即係咪唔好再係佢報啲學例如中英數 畫畫個啲野啦?
因為佢唔專心 只系曬錢?

下面仲有少少 打唔哂

大宅

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:36
又系要提左就好好多 最近在 ...

問醫生/老師 都話可以happy school ,
但我都想佢讀下一線小學 系咪只好放棄⋯?小朋友 5歲而家係咪冇得改變架啦? 人哋同我講 唔專心讀唔到書了 聽完我真係好唔開心,
明明我同老公都覺得佢進步緊⋯⋯突然咁講個SEN症狀 心很痛 我應該點支援呀仔
我買症盒專注高啲糖比呀仔 唔知對佢有冇幫助

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

懷疑呀

侯爵府

熙fi媽媽 發表於 23-9-23 00:41
懷疑呀

你好叻
仲心諗媽媽懷孕會引致小朋友過度活躍??!

opclk99    發表於 23-9-24 10:18

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pochario 發表於 23-9-23 00:43
你好叻
仲心諗媽媽懷孕會引致小朋友過度活躍??!
...

唔好咁啦 ~ 睇得出媽媽好愁,打錯字串少一陣

伯爵府

回覆樓主:

唔駛咁擔心,專注力不足過度活躍症並唔係咩大病,有辦法改善,有行為治療都有藥食,慢慢來,最緊要有耐性,佢地係好聰明既小朋友,所以不用太擔憂。
我自己有3個SEN 小朋友,其中2個都患有過度活躍,有1個並有自閉症,都一樣讀主流小學,升主流中學,全部都入到區內最好 band 1中學,所以唔好咁擔憂,只要妳努力幫佢學習就會有改善。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

pauline_c 發表於 23-9-23 00:53

似sell專注力糖

水晶宮

5歲咁早發現,仲有好多進步空間,可以透過訓練,改善腦部。
不過 ADHD 暫時無辦法完全康復,要靠藥物幫助,食啱藥可以正常運作,喺食咗藥呢段時間,除咗學業上嘅學習,亦可以學習技巧,幫助自己刻服 ADHD。
至於一唔一線小學,視乎嚴重程度,同埋媽媽付出幾多陪讀,有人成功嘅。
而家認識多 d 個病,同盡快幫佢搵訓練,協康會呢類機構有提供訓練。

水晶宮

得閒姨 發表於 23-9-23 00:57
唔駛咁擔心,專注力不足過度活躍症並唔係咩大病,有辦法改善,有行為治療都有藥食,慢慢來,最緊要有耐性, ...

Agree ,如果iq 冇問題一樣可以讀主流學校仲可能轉數特別快!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

女管家三田 發表於 23-9-23 00:59
似sell專注力糖

我覺得唔似,當年初初知阿仔有 ADD,我都有類似心情

伯爵府

回覆樓主:

如果經濟許可,可以比佢學樂器,可以訓練專注力,另外食DHA 魚油丸都可能有幫助,不過成效因人而異,我仔女幼稚園高班開始見精神科醫生,都係建議先試魚油丸,上小學後再試藥。

大宅

睇醫生 只係食藥,

冇錯, SEN 係小學係難搞, 間間學校都唔想SEN, 所以會叫你去食藥。

但人生唔係咁, 大個左就冇乜野。

我而家老細應該係SEN , 佢係SVP title, 佢下面有幾個VP title, 全部都好乖唔係SEN .

係讀書期間SEN 係麻煩, 盡量搵一間包容佢既學校, 唔係要迫小朋友配合學校。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔以前都有adhd
除左食藥,就係做大量運動
小學時冇咩做運動
老師隔幾日就打黎投訴一次
直到中學參加田徑,好大運動量
家長日都有同老師提過
但佢地話唔覺佢係
不過一放長假就會感覺到佢又黎料
所以唔食藥既話
都要keep住做運動
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

pauline_c 發表於 23-9-23 00:53

冇心,係真係諗以為媽媽有咗忽略小朋友令小朋友出問題。真係樓上寫我至叮一聲

男爵府

回覆樓主:

咁你仔學習上有冇問題?如果冇問題,其實唔使擔心,反而我見到佢哋轉數非常快。
我仔都有專注不足同過度活躍,下星期會見精神科醫生。
係我主動要排嘅,因為我想confirm 下小朋友係咪真係有問題。

大宅

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:37
問醫生/老師 都話可以happy school ,
但我都想佢讀下一線小學 系咪只好放棄⋯?小朋友 5歲而家係咪冇得 ...

親人例子,比老師留意到有些專注力不足,學校轉介見心理學家,跟住睇精神科,要食藥,到現在讀緊band1中學。

你個仔現在接受治療,嚴重既就食藥,其實同正常人無分別的,唔好咁憂慮。

水晶宮

pochario 發表於 23-9-23 08:45
冇心,係真係諗以為媽媽有咗忽略小朋友令小朋友出問題。真係樓上寫我至叮一聲
...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

邊個懷孕

珍珠宮

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:36
又系要提左就好好多 最近在 ...

bk好多過來人分享。
我姪仔初小經學校搵嘅乜乜心理專家做過test,係講到好嚴重,當時學校出信可以提供d乜乜支援,例如考試加時、默書減範圍⋯
但我姑仔(姪仔嘅媽媽)聽到一頭霧水,因為小朋友係心散兼偏向活躍、但從來上堂都唔會離座失控,默書一直滿分。當時感覺個test+學校安排好似求其做個程序出嚟⋯
過左2年之後都係覺得小朋友雖然成績好但有d奇怪,就直接搵私家精神科,即使ADHD都有不同程度情況,私家醫生就解說清晰好多。
其實姪仔一直成績唔錯,喺一線校中上成績。ADHD都每人都可以有大分別,建議你搵合適、盡責、樂意認真分析嘅精神科跟進。

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-9-23 10:28
bk好多過來人分享。
我姪仔初小經學校搵嘅乜乜心理專家做過test,係講到好嚴重,當時學校出信可以提供d乜 ...

(續)

btw某d專家只係一輪咀解說一般ADHD病徵,而唔係講解緊當時人個別情況,佢d資料網上大把。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊