自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

照排兒童精神料,只係個部門名,唔等如小朋友有精神病
排公立睇得嚟都1-2年(而家可能快左),期間如果好擔心嘅可以自費去協康、小童群益會etc做評估,問下可唔可以參加專注力訓練,有啲ngo唔一定確左診先可以join

我兩個小朋友,大嘅adhd加讀寫,讀happy school,細嘅無專注力括
問題讀一線,我覺得一線真係幾chur(教得快,多功課),如果一個adhd小朋友初初讀真係會辛苦

珍珠宮

回覆樓主:

我仔4歲評估活躍+反叛,小學無食藥,5歲開始每星期練跑,小學入過精英班,而家中學讀英文津校,中學才開始食藥,一直keep住運動,小學校隊到中學校隊!運動+耐心教養,一定有幫助,到中學課程複雜又唔比父母教加上青春期才要食藥控制。
邊個話ADHD一定讀唔到書,我仔自己目標考入大學。
父母係好重要嘅角式去教導!

大宅

得閒姨 發表於 23-9-23 00:57
唔駛咁擔心,專注力不足過度活躍症並唔係咩大病,有辦法改善,有行為治療都有藥食,慢慢來,最緊要有耐性, ...

謝謝你 原先都以為佢進步緊
但聽到老師都有講間中都有唔專心 玩得開心得滯
我亦都想比佢試下啲主流學校
但好多都叫我比佢happy school .
話驚佢跟得辛苦 好多媽媽話佢唔專心系讀唔到書 。我細時都讀唔成書 。唔想佢行返我條路

大宅

lukelukeu 發表於 23-9-23 09:48
咁你仔學習上有冇問題?如果冇問題,其實唔使擔心,反而我見到佢哋轉數非常快。
我仔都有專注不足同過度活 ...

學習問老師又暫時話叫唔洗擔心…
不過例如返學咁 小朋友可以返去同媽媽講明天頭帶乜,佢都係講唔出..
問佢佢先話你點知架?
所以今日有留意佢聽故仔有時好易比其他野 分心了

大宅

wan_sosin 發表於 23-9-23 12:47
我仔4歲評估活躍+反叛,小學無食藥,5歲開始每星期練跑,小學入過精英班,而家中學讀英文津校,中學才開始 ...

因為仲要返工+仲有細佬 所以真系冇太多時間去教
天天做完功課就玩 。少左理同傾計
有朋友都係話比佢去狂放電

大宅

cheung2000 發表於 23-9-23 10:42
照排兒童精神料,只係個部門名,唔等如小朋友有精神病
排公立睇得嚟都1-2年(而家可能快左),期間如果好擔 ...

了解謝謝你

大宅

得閒姨 發表於 23-9-23 01:05
如果經濟許可,可以比佢學樂器,可以訓練專注力,另外食DHA 魚油丸都可能有幫助,不過成效因人而異,我仔女 ...

我想比佢試試學鋼琴 但佢好似唔中意靜態活動

侯爵府

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:42
有朋友都係話比佢去狂放 ...

我大仔都係ADHD,但因為佢去到中學確診,已無適合既行為治療,而家係靠藥物,同埋做大量運動!佢係需要大量放電!同埋多關注!

大宅

square72 發表於 23-9-24 01:46
我大仔都係ADHD,但因為佢去到中學確診,已無適合既行為治療,而家係靠藥物,同埋做大量運動!佢係需要大 ...

好 (emoji)!我都同佢報名啲運動活動先
我哋K1比老師叫去做評估 排左兩年 早幾日先見到醫生
中間都浪費到好多時間

但吃藥會唔會有副作用呀? 有人又話吃完即係好呆⋯⋯

侯爵府

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:47
好 (emoji)!我都同佢報名啲運動活動先
我哋K1比老師叫去做評估 排左兩年 早幾日先見到醫生
中間都浪費到 ...

我仔食藥頭2日會無胃口,但之後習慣左就無,食得訓得!不過佢仲食緊最低劑量!我大仔係每星期游4日水(每次2個鐘)+打2日波(每次2個鐘)

我細仔而家都懷疑ASD! 幼稚園有Tier 1服務,係比未做評估/懷疑有特殊需要既小朋友參加,會有專業人員到校同觀察小朋友,做簡單評估,如佢地覺得小朋友係有需要,就會有到校服務!

大宅

square72 發表於 23-9-24 01:52
我仔食藥頭2日會無胃口,但之後習慣左就無,食得訓得!不過佢仲食緊最低劑量!我大仔係每星期游4日水(每 ...

我亦有排到校,但佢又話好多 5歲排快隊

呢啲徵狀係咪遺傳架? 因為我姑奶大仔係自閉個種
所以大仔有 我細仔會唔會一樣有咁既情況呢

侯爵府

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:55
我亦有排到校,但佢又話好多 5歲排快隊

呢啲徵狀係咪遺傳架? 因為我姑奶大仔係自閉個種

有機會遺傳,但又唔係100%

珍珠宮

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:42
有朋友都係話比佢去狂放 ...

明白嘅,我因此放棄職業,全職留在家照顧個仔,當然我明白人人家庭唔同未必都做得到,但係就算返份工都唔代表一定教唔到嘅,我識朋友兩個小朋友SEN,但兩個最後讀書都好好,比適當支緩小朋友,小朋友可以好大改善。

大宅

我細仔都有adhd, 今年小一了,初初發現時簡直晴天霹靂,我大女係資優,各方面都發展得好好,但個仔完全相反!呢2年不斷訓練,學習,我冇放棄佢,雖然仲有進步空間,但已經比之前好了,後面揀左間2線happy school 俾個仔,暫時讀得開心(emoji),最緊要係你個心態問題,唔好放大小朋友嘅缺點,要多啲睇下佢哋嘅優點,讀2線都有出路!加油(emoji)

大宅

減齡達人勳章

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:36
學校老師有講呀仔坐耐啲會唔專心
要提一提佢就好返 補習Miss又系話佢唔專心上堂
又系要提左就好好多 最近在 ...

專注力不足不代表讀書唔得,我仔如今已經讀1個雙學位。中小學選支援多D嘅學校。只要佢有興趣的也會專注到。加油,一步一步行。

珍珠宮

虎到金來勳章

pochario 發表於 23-9-23 00:43
你好叻
仲心諗媽媽懷孕會引致小朋友過度活躍??!
...

我以為係講懷孕check到問題

大宅

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:35

讀一線主流學校唔係問題。。但係搵間關愛多活動小小既黎讀。我仔都有。。而家都係k3.我都係搵主流。但要搵多活動

水晶宮

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:37
問醫生/老師 都話可以happy school ,
但我都想佢讀下一線小學 系咪只好放棄⋯?小朋友 5歲而家係咪冇得 ...

運動改善集中力,小朋友升班就可,到中學多數開竅

水晶宮

畀面勳章

HochunSwim 發表於 23-9-24 01:35

happy school唔代表讀唔到書 小朋友仲細,小學唔好咁嚴,功課唔好咁繁重,關愛為主嘅學校,有助sen小孩慢慢安心成長,適應自己的特殊身心 我個sen仔已經廿幾歲,本地大學畢業,打過工,創過業,將會去某U任職小主管!sen小孩的父母,最重要係“陪”伴,及時教導,以小孩興趣愛好為先

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊