自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rya82k 發表於 23-9-23 01:14
睇醫生 只係食藥,

冇錯, SEN 係小學係難搞, 間間學校都唔想SEN, 所以會叫你去食藥。
都唔可以話大左無乜野

adhd 人大左, 係無咁活躍, 但專注力始終係弱過其他人. 好多係去到讀大學或者工作先至發現

大宅

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:36
學校老師有講呀仔坐耐啲會唔專心
要提一提佢就好返 補習Miss又系話佢唔專心上堂
又系要提左就好好多 最近在 ...

了解 多謝晒大家既資訊
我都會盡我能力去陪佢同埋教佢,陪佢一齊
嘗試改變自己去照顧佢教導佢成長

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

HochunSwim 發表於 23-9-23 00:36
學校老師有講呀仔坐耐啲會唔專心
要提一提佢就好返 補習Miss又系話佢唔專心上堂
又系要提左就好好多 最近在 ...

林作就係活生生人版!讀到書,又如何?有時啲野睇開啲,條路好行啲。唔好急得大家咁緊

別墅

回覆 HochunSwim 的帖子

我覺得唔止小朋友,連大人都坐得耐會唔專注啦。學校有佢地立場,搬啲terms出嚟為每每學生打評語和分數。媽媽妳自己對小朋友要有自己分數,心裡有數,有信心。以前我哋讀書,邊會俾咁多terms出來評核孩子,加壓俾孩子和父母。
我覺得學術嘅課外課程適度,但令佢開心嘅班係對佢好㗎,例如妳話畫畫嗰啲,甚至有多啲交流嘅音樂playgrouop, 跳下舞咁。
咁佢生活充實又開心番,上堂或者會改變態度,即使上堂嘅老師、教材、講課唔夠attractive, 都肯跟指示去符合大人嘅「專心」。

大宅

jjff619 發表於 23-9-25 09:56
回覆 HochunSwim 的帖子

我覺得唔止小朋友,連大人都坐得耐會唔專注啦。學校有佢地立場,搬啲terms出嚟為 ...

了解 謝謝你

男爵府

fupigpig 發表於 23-9-23 10:28
bk好多過來人分享。
我姪仔初小經學校搵嘅乜乜心理專家做過test,係講到好嚴重,當時學校出信可以提供d乜 ...

你好,請問可以介紹私家精神科醫生嗎?
[size=x-small]囡囡 出世~重

珍珠宮

得閒姨 發表於 23-9-23 00:57
唔駛咁擔心,專注力不足過度活躍症並唔係咩大病,有辦法改善,有行為治療都有藥食,慢慢來,最緊要有耐性, ...

我小朋友都有專注力不足, 不過食左藥, 胃口差都幾差, 夜晚又失眠
我晚晚部佢做功課, 佢又冇心機, 照抄又抄錯, 專心吾到一陣, 好嘔血。
請問點樣先幫到佢

水晶宮

rya82k 發表於 23-9-23 01:14
睇醫生 只係食藥,

冇錯, SEN 係小學係難搞, 間間學校都唔想SEN, 所以會叫你去食藥。

你要佢一路腦空白到18歲後出嚟做野定食藥和正常小朋友一齊學習到18後出嚟做野?

2個方案都冇錯,個人選擇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

女管家三田 發表於 23-9-23 00:59
似sell專注力糖

我女食過,冇效果

男爵府

2024年龍年勳章

pochario 發表於 23-9-23 00:43
你好叻
仲心諗媽媽懷孕會引致小朋友過度活躍??!
...

食得太多重金屬既食物,例如海鮮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊