自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果被黑客入侵,消委會電腦部主管無法阻截,可否:
1)拔出lan線插頭

2) 拔出電腦主機插頭?

冇得上網/冇電,資料自然不能被黑客下載。
attach0/tmp/phpccYvH4
attach1/tmp/phpAbdw5y

琥珀宮

黑客七小時盗取資料,應該係消委會之後先發現

別墅

黑客入侵時不會在屏幕上顯示“此台電腦正在被黑客入侵”的,都是默默地進行
如果個黑客不是事後講,估計消委會都唔知自己電視被入侵
這件事,要看黑客身在何地,如果在外國那沒辦法,如果在香港或者在大陸,大機率查得出是誰

piggy0101    發表於 23-9-24 23:52

公爵府

2024年龍年勳章

係半夜hack 入, 職員朝早返工login唔到先知道出事,我諗消委會唔會安排24hrs輪班返工睇住電腦

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

曾經記得有次電腦中毒,個屏幕出現咗 熊貓燒香 個卡通畫面.

珍珠宮

臭猪猪 發表於 23-9-24 08:07
曾經記得有次電腦中毒,個屏幕出現咗 熊貓燒香 個卡通畫面.

virus 同 hack係兩回子

公爵府

2024年龍年勳章

loveclementine 發表於 23-9-24 08:03
係半夜hack 入, 職員朝早返工login唔到先知道出事,我諗消委會唔會安排24hrs輪班返工睇住電腦
...

講到黑客咁叻、忠嘅電腦人去咗邊定全部都係豬任人魚肉

公爵府

2024年龍年勳章

平平無奇2 發表於 23-9-24 13:16
講到黑客咁叻、忠嘅電腦人去咗邊定全部都係豬任人魚肉

你指我?
樓主問即時拔插頭,我答佢消委會件事件經過,無讚過黑客叻

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

KKLLYang 發表於 23-9-24 06:51
1)拔出lan線插頭

2) 拔出電腦主機插頭?

冇得上網/冇電,資料自然不能被黑客下載。

度門被人打開左都唔知, 任人自出自入, 怎樣防止要問下佢點做先到位

【黑客入侵】政府資訊科技總監:以我專業評估政府保安足夠到位

伯爵府

KKLLYang 發表於 23-9-24 06:51
1)拔出lan線插頭

呢個係最好嘅方法

大宅

loveclementine 發表於 23-9-24 08:03
...

10年前的電影/電視劇情節,已經有講透過監測upload /download 流量,系統能自動識別有冇人惡意攻擊。例如平時凌晨時分,upload 及download 流量平均分別是1G及6G每小時,但某日upload /download 流量平均是1G(冇變化)及20G每小時(黑客入侵大量下載資料)。由系統監測不經人手,半夜冇職員上班也不怕,監測到異常就自動斷網,再自動打電話給電腦部經理。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

⋯⋯樓主既認知只去到個人電腦~

今次比人hack 入左file server和數據庫,唔知佢地server host 左係邊到。

好多機構既it security 好陽春~
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

我係行內人,我覺得唔係講咁簡單,情況有少少似鬥快發現漏洞,你快過個賊就可以補咗個漏洞先,對家快過你就會出事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊