自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

世界咁大, 印度都無乜人有興趣想去!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

有本地旅行社表示,年初通關後欲復辦印度旅行團,發現印度已暫停向香港特區護照持有人發出旅遊簽證;至於商務簽證則不受影響,BNO護照亦可繼續申請兩款簽證。據悉,事件與近年中印多次發生邊境衝突、雙方關係變得緊張有關,因而連帶香港亦受影響。政府發言人回覆表示,入境處一直積極向印度駐香港特區總領事館了解最新情況,為香港特區護照持有人爭取更多旅遊便利,提醒特區護照持有人在旅遊前,應先查閱目的地國家或地區的政府官方網頁,或直接聯絡有關當局了解最新資料。

翻查印度駐港總領事館網頁,發現至今未就停發簽證作任何官方公告;至於印度駐華大使館則有公告,指因「某些事態發展(certain current developments)」,暫停向中國護照持有人及居於中國境內其他國籍申請人發出電子簽證;而印度網上簽證平台顯示的可申簽證國家或地區名單中,則未見有中國內地、香港和澳門,但台灣仍在名單中。

香港旅行社東主協會會長、金怡假期董事長葉慶寧表示,早在今年初,印度已暫停對中國及香港特區護照持有人發出旅遊簽證,但商務簽證則不受影響,目前旅行社的印度旅行團已全面暫停。至於為何特區護照與BNO護照有不同待遇,他則估計或因印度視特區護照持有人為中國公民,BNO護照則視為英國公民有關。

葉慶寧續指,疫前每月大約有5至6個、約20多人的印度旅行團,現時暫停旅行團對生意未有造成很大影響,認為除了印度,港人還有很多替代地方選擇。金怡假期營運總監陳曉楠則補充,印度不屬於港人疫後恢復旅遊的頭5位熱點,以往較多為宗教團體包團。東瀛遊執行董事禤國全亦指出,印度旅行團在香港的市場不大。

伯爵府

請我都唔去

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

包專機接我都唔會去

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

貼錢都唔去, 晚黑出去買個霄夜都有危險的地方誰敢去.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

我估除左公事之外,冇乜港人會主動話想去印度旅行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

印度真係無興趣
留比其他人去

侯爵府

笑聞一則

大宅

mickeyeva 發表於 23-9-30 17:04
世界咁大, 印度都無乜人有興趣想去!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230930/bkn-202309301 ...

印度會不會自作多情咗,免費都唔會去!

侯爵府

從來無諗過去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

貼錢畀我都唔去

男爵府

回覆樓主:

印度以為自己咩新鮮蘿蔔皮,以為中國人好恨去嗎?貼錢都無興趣。

男爵府

醒目開學勳章

印度, 係我呢一世都唔會去既地方. 記得有一年..公司要出TRIP去呢個鬼地方, 我REJECT左, 要我去,我情願RESIGN.

水晶宮

笑出聲

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

其實,蝕嘅唔係佢自己?令本來想去印度旅遊嘅人,而家改去第二度,天下之大,又唔係非去不可

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

最好禁埋唔好批南亞移民

9157    發表於 23-9-30 18:49

子爵府

跪求佢哋直接撤僑,掃走曬班南亞

子爵府

俾錢都唔去

伯爵府

回覆樓主:

大宅

政府應拒絕印度人入境、逗留

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔去無損失

不過有來有往,香港應該都要停止俾佢哋嚟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊