自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再也不圓了。親戚們也散落在世界各地, 沒咩話題,唔見感情也淡。點都要自己一家出去食下飯,過節嘛,總不能因為自己的感受而剝削了小朋友感受節日氣氛的機會。幫朋友訂月餅,朋友問我做咩唔訂,好唏噓,送俾邊個?

本身生活好有儀式感,咩節日都會book晒自助餐,㩗老扶幼去賀下,媽媽不在了,好像咩都沒咩咁重要了,D細路你帶佢去食,佢仲寧願留係屋企玩下機。。。

走著走著,就變成了中年孤兒,有些感受也不想放在自己的社交平台。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

父母自細已離我而去~
節日對我黎講只係假期
個個節日人地一家親
我通常都不在香港自己去玩

子爵府

wan0526 發表於 23-10-2 01:14
自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再 ...

怎會沒意義?你可以有這些美好回憶都是因為父母,同樣你已是孩子父母,孩子因為你亦會有美好的歲月,怎會沒意義呢?人生,階段及位置不會永遠一樣,珍惜眼前人!

大宅

yk2 發表於 23-10-2 02:06
怎會沒意義?你可以有這些美好回憶都是因為父母,同樣你已是孩子父母,孩子因為你亦會有美好的歲月,怎會 ...

呢位jm講得好好!

大宅

自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再 ...

Jm 加油呀
月餅買俾自己同家人食,唔一定要送出㗎嘛
我相信每個父母,見到自己小朋友健康快樂就好滿足,一樣你父母會想你快樂,所以你都要快樂嚟彌補對佢哋嘅愛,你唔開心,佢哋會心痛㗎

禁止訪問

子爵府

怎會沒意義?你可以有這些美好回憶都是因為父母,同樣你已是孩子父母,孩子因為你亦會有美好的歲月,怎會 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

認同

珍珠宮

明白樓主,請保重
或許樓主可用節日本身的意義角度看
本來這節日由來並非只因家人團聚
是漢人被蒙古人血腥統治久遠忍受不住勇敢起來驅逐他們離去

由被入侵至被統治到起義死了不知多少漢人

樓主可以此思念,吃一口月餅去紀念陣亡之人,有他們才有今日

當然和其他中國節日一樣,中國人家庭傳統會一起團聚

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

活在當下就好了

伯爵府

回覆樓主:

一切都係自己心態問題,自己有個家,點會無意義

珍珠宮

畀面勳章

父母給了你中秋美好的回憶
孩子也需要你填滿佢中秋美好的回憶
承傳也是一種意義

水晶宮

2024年龍年勳章

希望你睇到3樓呢位JM的回覆後會緩和一些。恕我直言,你話看見人家老中青。。。現實係老的始終都會有日不在,只有中青,這就是年月更替的循環,沒人躲得開。你或者是為父母而活,但同樣也是為自己為你的孩子而活。我的父母也不在了,孩子也成人了。當我孩子還小時,過年過節呀,家人生日呀,總是由我約食飯,訂蛋糕,做湯丸,做糕點送家人sss,假期帶子上山下水、博物館、主題公園、遊車河,不是我認叻,我當年真是像女鐵人。後來父母相繼不在了,其他家人自然就漸漸疏遠,孩子也漸漸長大,過往那種「需要我」的日子不復返了,我也曾空虛過一陣子,近年過節,我樂得清閒~
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

Rita 發表於 23-10-2 07:38
希望你睇到3樓呢位JM的回覆後會緩和一些。恕我直言,你話看見人家老中青。。。現實係老的始終都會有日不在 ...

自己想吃什麼就什麼,剛過去的月中秋,也是自己同老公過,停了好幾年沒做月餅,今年做幾隻自己吃,去睇場戲,回家煮少少嘢做晚餐,就是這樣。我在學習每天對自己好一些,過得好一些,讓明日的自己,多謝今天的自己,共勉之。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

你人生中曾經擁有過應該知足!有幾多中年老年仍是單身一人。
換個角度諗,買少啲過時過節野都可以慳唔少!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

中年孤兒。。。。。感慨萬千

大宅

放低唔開心嘅心情就得啦

伯爵府

你有仔女點解無意義
同小朋友佈置下,落街玩下燈籠,睇下其他人,食下月餅水果,你都識講啦,你父母帶來你儀式感,咁你都想同你啲仔女帶來儀式感!相反我老細好賤,唔放早,搞到我想去人到玩,出去夜繽紛下都唔想!

珍珠宮

你算好好有自己一頭家
叫一些仍是單身情何以堪
鄰居夫婦年紀大健康也不好
有個三十頭獨生女兒未婚
比較靜態假期都是同母親逛街
如果有天父母不在比你更孤獨

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇大意義,有小意義都OK啦。中年的確係煩心事多,但人總有遠離嘅一日,來時一個人,走時亦係一個人,但正正因為咁,可以一齊嘅日子要好好珍惜好好過,綜合各種節日嘅意義都在於人與人之間嘅關係,生者與逝者嘅感情不會變,因為在生嘅人懷念逝者,佢地在世嘅點滴先會一直有人記得,只要有人記得,佢地曾經嘅存在先至有意義。

一家人食完晚飯,賞唔賞月都好,切個月餅,泡沖杯茶,就算各自各做嘢玩手機,呢種都算係歲月靜好啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊