自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

yk2 發表於 23-10-2 02:06
怎會沒意義?你可以有這些美好回憶都是因為父母,同樣你已是孩子父母,孩子因為你亦會有美好的歲月,怎會 ...

Agree

珍珠宮

wan0526 發表於 23-10-2 01:14
自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再 ...

好矛盾,話自己生活有儀式感,但原來所有嘢只係為父母而做,咁好似唔係儀式感,係責任感多啲喎

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你珍惜父母
而你亦係孩子既父母

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自從3年疫情
乜節日都變成平日
屋企人好耐冇約埋做節喇

公爵府

2024年龍年勳章

自己一個人,也要好好吃飯

更何況你還有子女

節日買點自己喜歡的東西,吃好一點
中秋吃個月餅、掛個燈籠
自己來點儀式感,也挺不錯的

侯爵府

yk2 發表於 23-10-2 02:06
怎會沒意義?你可以有這些美好回憶都是因為父母,同樣你已是孩子父母,孩子因為你亦會有美好的歲月,怎會 ...

意義 是在於自己 有誰的父母會陪自己到死呢 放下應該放下的 人生 是為自己而活

珍珠宮

有子女就算打機不肯外出,自己也可佈置家居及預備月餅及湯圓

珍珠宮

回覆樓主:

每逢佳節倍思親,我明。我妹一家移咗民,父母今個中秋過咗去佢嗰邊,第一年自己一家過中秋。我照買月餅㗎,一盒 4 個食唔晒,買 2 個細細個嗰 d,再買個靚 set 返黎打邊爐,買 d 靚生果。日子點都要過落去,自己一家都要開心地過。你父母都唔想見到你咁

男爵府

其實每一日都有意義,唔一定做節先叫做有意義!

我 Daddy 係中秋節出殯!
每年嘅中秋節,對於人哋嚟講開開心心,我就會諗起我 Daddy 嗰日嘅畫面

樓主你雖然中年,但仲身體健康,唔好諗到咁負面,有時間做吓有意義嘅嘢,你會覺得日子過得好充實,會唔夠時間用!

侯爵府

2024年龍年勳章

72leelily 發表於 23-10-2 08:34
你算好好有自己一頭家
叫一些仍是單身情何以堪
鄰居夫婦年紀大健康也不好

你咁講, 我諗起星期五, 當個個同事趕住回家與家人過中秋, 我隣座一個中年男同事, 默默工作; 先諗起, 佢爸爸上年走咗, 媽媽去外地探家人, 佢一支公!

我鼓勵佢, 一個人都要買好吃的! 為自己過中秋!

大宅

自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再 ...

就是不能為自己而活嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

okgoodla 發表於 23-10-2 09:09
你咁講, 我諗起星期五, 當個個同事趕住回家與家人過中秋, 我隣座一個中年男同事, 默默工作; 先諗起, ...

以前仲單身果陣,有同事發起單身同事一齊過,約埋去其中一個同事屋企開大食會,仲有D有拖友嘅同事帶埋另一半參加,有幾個人去買餸煮飯,另幾個人先去打掃,再有幾個開枱打麻雀,之後有幾年逢年過節如果有人冇著落都會係咁過。

日子幾難都係要過,飯總要食,人真係要對自己好D。

大宅

明白,想抱抱樓主…

自從父母唔喺度,我都覺得過年同埋中秋節呢啲節日好難過,不過我哋盡量要令自己走出唔開心嘅國度,因為唔想自己沉鬱嘅情緒會影響屋企人…咁樣對佢哋係唔公平…

你並不孤獨,因為你仍然有家人,仍然可以好好過節,我們可以好好掛住自己父母,他們會永遠在我們的心中陪我們過節

子爵府

自從父母相繼離世後,中秋節對我已沒咩大意義,睇住人地一家老中青樂也融融,我總覺得我的月亮缺了一角,再也不圓了。親戚們也散落在世界各地, 沒咩話題,唔見感情也淡。點都要自己一家出去食下飯,過節嘛,總不能因為自己的感受而剝削了小朋友感受節日氣氛的機會。幫朋友訂月餅,朋友問我做咩唔訂,好唏噓,送俾邊個?

本身生活好有儀式感,咩節日都會book晒自助餐,㩗老扶幼去賀下,媽媽不在了,好像咩都沒咩咁重要了,D細路你帶佢去食,佢仲寧願留係屋企玩下機。。。

走著走著,就變成了中年孤兒,有些感受也不想放在自己的社交平台。。。 ...

咁你都有仔女, 咁你都要做大人架, 令你仔女懷念與你一起的時光, 如同今天的你

懷念你同父母一齊咁, 唔通你只係生佢地出嚟, 你不用做人父母?你不用長大?

水晶宮

回覆樓主:

你自己都有仔女,自己一家過節,何必諗咁灰。
就算一個人都可以當係一個假期,中意去街都可以出街行下。

男爵府

你有小朋友 即係仲有個家 買盒月餅一家人中秋食下應下節.生活就係歸於平淡

大宅

感同身受,我媽又係剛過身,第一年過無父無母的中秋,很感慨,年年買月餅送給他們,今年不用了,眼淚忍不住流,無野可以做,唯有等時間過,等傷心沖淡,努力過每一天!

男爵府

X 2, 我媽媽喺中秋前走的,所以對呢個節日,真係百感交集!

水晶宮

大把.野做,做下義工也好,生活随你决定的

男爵府

有時生活太重視節日和儀式,反而係壓力。所有節日感覺都係被商業社會化大,唔洗咁拘泥於點過節點慶祝啦。我自己都有屋企有小朋友,都唔會刻意化大,象徵式應下節平淡食餐飯係點綴,可有可無 take it easy

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊