自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

bb560 發表於 23-10-3 09:49
睇你講嘅最後個句⋯⋯我終於明白點解有人話好好睇,有人話超爛
ps 我係睇左大半個鐘就跳船嘅人
...

(含劇透)

我覺得話超爛嘅係因為劇情係完全唔合理
eg 點解玩失縱而唔係意外、咁短時間可以佈個咁複雜嘅局、無可能買通到咁多人、點搵個咁大嘅籠又無人知、無可能男主角完全未見過閨密個樣,etc。而呢d 全都是關鍵點。懸疑劇關鍵點唔合理,基本上成套劇就唔合格。但作為消閒嘅娛樂劇,都可以接受。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

heilok 發表於 23-10-3 11:40
(含劇透)

唔合理都算啦!導演剪片剪得個劇情太慢,我頂唔順,只係睇左少少個尾,咁就睇完⋯⋯我淨係記得個男主角成日講:佢唔係我老婆,佢唔係我老婆

珍珠宮

回覆樓主:

睇咗, very good

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

琴晚即睇,好好睇,連c6 都同我一齊睇。平時我睇開佢唔會睇的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

(含劇透)

真實事件係根本唔會落水底殺, 係將老婆推落懸崖,
同埋無律師無劇團, 只有大難不死既老婆
水底有籠D小紅書話果D係防鯊籠~ 哈
其實個閨密都好有錢又唔志在下, set 個咁勁既場景
仲要咁得閒, 好多野都唔合情理超乎現實,
只當一場娛樂既戲劇睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

華華子 發表於 23-10-3 11:14
我覺得故事不錯, 但拍得唔夠懸疑, 結局係預料之中的, 不過有點sad~
一開頭已經覺得個律師好假, 邊有咁訓身咁賣命幫個客仔既律師, 發夢真係
一講到個男主賭, 都唔洗問, 實係男主殺左老婆
賭仔無人性, 呃人唔洗本, 已經估到曬成個故事

男爵府

youtube 都有得睇

伯爵府

華華子 發表於 23-10-3 11:14
我覺得故事不錯, 但拍得唔夠懸疑, 結局係預料之中的, 不過有點sad~

BK jm大讚呢部好睇,但我睇咗同你觀點一樣,太多時間講佈局

男主朱一龍另一套電影《人生大事》好睇好感人

公爵府

2024年龍年勳章

(含劇透)

1、報失踪,回國後可以直接代管啲財產(反正去到一定時間,啲錢就基本係佢嘅)

民法典 第四十二條
失蹤人的財產由其配偶、成年子女、父母或者其他願意擔任財產代管人的人代管。

代管有爭議,沒有前款規定的人,或者前款規定的人無代管能力的,由人民法院指定的人代管。

(外國失踪,如無爭議,國家應該唔會去外國查證)

2、係有點猜測成份,女主(倪妮)聯絡唔到木子,再好似係見到尋人廣告(?唔太記得)
就確定木子出咗事;於是用佢導演(好似係舞台劇導演)嘅身份,集合咗一班演員,搞咗台戲出嚟
(前面一直以為係木子走甩咗,夾埋一齊對付返男主)

3、嗰個係防鯊籠,本質係俾人响入面睇鯊魚的,本來就响個海裡面
近距离接触大白鲨,实在恐怖,即便在笼子里,我感觉也会吓尿!_哔哩哔哩_bilibili

4、好似佢哋算係閃婚吧,然後女主一直忙緊自己工作,應該真係冇點見過
再加上啲相都畫咗妝(阿媽都唔認得嗰種)
所以男主記憶點只有個紋身,而女主又一直遮住,唔認得都唔出奇

綜上,我又唔覺得有幾唔合理

公爵府

凌陵綾 發表於 23-10-3 15:56
1、報失踪,回國後可以直接代管啲財產(反正去到一定時間,啲錢就基本係佢嘅)

民法典 第四十二條

1.男主角未見過閨密唔奇,但成個局建基於男主角認唔到劇團任何一個人,而閨密無觀眾視覺,點可以喺唔肯定情況下怖呢個局?
2.閨密要有幾大嘅財力、勢力先可以牽涉咁多咁廣咁專業嘅情況下,半個月就佈到個局?佢只係編導,唔係FBI.
3.佢地鍾意潛水呢個高危活動,雖然失縱都可以有相同效果,但正常都係造成意外身亡簡單好多。
4. 如果係普通劇情片嚟講,唔駛咁嚴謹,但佢拍成一套懸疑片,呢d 已經係唔合理。所以睇完意見會有好大分別。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇左d未睇晒

侯爵府

syne403 發表於 23-10-3 15:03
BK jm大讚呢部好睇,但我睇咗同你觀點一樣,太多時間講佈局

男主朱一龍另一套電影《人生大事》好 ...

朱一龍憑《人生大事》攞了金雞奬影帝。呢套温馨感人亦好睇。佢套電視劇叛逆者又係好好正,朱一龍演得非常好。

行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

凌陵綾 發表於 23-10-3 15:56

民法典 第四十二條

見到藏屍响防鯊籠已經將這部由爛劇升級到超爛劇。無遮無掩驚人睇唔到。如無記錯兩公婆係去租濳水衣及器材,然後游去防鯊籠,可以游水到即是離岸不遠,而且有租設備舖即是有人去玩有生意,遊客去防鯊籠玩很正常,發現屍體係遲早的事,個籠無啦啦上鎖好明顯就係謀殺,謀殺案警方唔想認真都唔得。屍體穿着出租濳衣一查就查到边個借和同行人,死者行踪等。普通三流懸疑劇都唔會咁唔犯拗。
最後加埋bb ultrasound相就更加老套,證明真係左抄右抄,炒埋一碟

* 其實我冇心機睇,如有任何記錯請jm指正

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇咗,幾好睇

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

heilok 發表於 23-10-3 18:47
1.男主角未見過閨密唔奇,但成個局建基於男主角認唔到劇團任何一個人,而閨密無觀眾視覺,點可以喺唔肯定 ...

同意你睇法,我都覺得閨密無所不知無所不能,唔多可能,但套戲勝在演員出色,鋪排緊湊,目不暇給,係好睇嘅,尤其第一次睇朱一龍,真係掂

珍珠宮

(含劇透)

所以戲院睇完全唔值,Netflix 就算啦,睇到原來係佈景就知原來係搞笑劇黎既

baby_ju    發表於 23-10-7 15:49

翡翠宮

剛睇完,略長。好睇

子爵府

啱啱睇咗,雖然劇情有點牽強,但如果無被劇透會覺得前面劇情好懸疑,雖然後來一知道男主角係賭徒都知係咩事,但得知結果都會流眼淚,尤其嗰首結尾曲好好聽。ps男主角眼神好有戲似後生高大版嘅梁朝偉。我嘅觀後心得就係:遠離一切黃賭毒酗酒嘅人!唔好抱丁點僥倖心理。

珍珠宮

好媽媽勳章

Ryanma 發表於 23-10-2 11:21
國慶日Netflix 睇咗!
好睇呀!朱一龍勁似梁朝偉!

靚仔過朝偉

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

busimami 發表於 23-10-2 10:12
Netflix是免費嗎?
網上大把电影有得嘅睇...洗鬼Netflix咩...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊