自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小囡初中,想部處大學去澳州或英國讀書,想問兩邊學費相差幾遠?和去邊辨讀書比較好!謝謝

男爵府

回覆樓主:

我都想知

男爵府

畀面勳章

各有各好, 只要睇你最後目的, 如果想拿pr或者留外國工作, 那麼澳洲好, 如果讀完書返香港, 英國好

侯爵府

2024年龍年勳章

洋子 發表於 23-10-3 15:02
各有各好, 只要睇你最後目的, 如果想拿pr或者留外國工作, 那麼澳洲好, 如果讀完書返香港, 英國好 ...

同意,睇下你想仔女純讀書定拇埋籍
始終投放過百萬,唔係少錢
將來有彈性留外地又得,回港發展又得
我覺得澳洲經濟好過英國,易啲搵工

我有啲朋友細個去澳洲讀書但無留低
宜家中年懊悔,要搵方法移民過去

侯爵府

認受性英國比澳洲高一些
香港有些大公司唔請澳洲畢業生的 (唔係全部, 自己聽過有幾間)

侯爵府

2024年龍年勳章

naicha 發表於 23-10-3 15:33
認受性英國比澳洲高一些
香港有些大公司唔請澳洲畢業生的 (唔係全部, 自己聽過有幾間) ...

視乎邊間U吧,澳洲幾間排名都高
我地公司HR有張全球大學list
list以外既大學係唔會call interview
邊個國家都有野雞大學

侯爵府

yauchuchu 發表於 23-10-3 15:38
視乎邊間U吧,澳洲幾間排名都高
我地公司HR有張全球大學list
list以外既大學係唔會call interview

係指定唔要澳洲畢業生, 唔係全部公司會咁, 自己聽過幾間公司係咁樣

侯爵府

2024年龍年勳章

naicha 發表於 23-10-3 15:43
係指定唔要澳洲畢業生, 唔係全部公司會咁, 自己聽過幾間公司係咁樣

第一次聽有公司唔要指定某國畢業生
我同c6分別做過幾間上市公司跨國企業又無聽過咁既情況

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

要睇 target 大學讀咩科

侯爵府

yauchuchu 發表於 23-10-3 15:49
...

係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係咁。就好似中過伏某啲background唔請咁, 不過呢啲可能會隨住時間消失。

侯爵府

2024年龍年勳章

naicha 發表於 23-10-3 15:55
係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係 ...

長知識呀
不過又咁講,我讀書個年代去英美留學既係成績好,去澳紐加既就成績差啲。不過隨住留學風氣愈來愈盛,各地都有名校/學店,都係睇個別U個別學科排名,會好過淨睇邊個國家畢業。

侯爵府

yauchuchu 發表於 23-10-3 16:02
長知識呀
不過又咁講,我讀書個年代去英美留學既係成績好,去澳紐加既就成績差啲。不過隨住留學風氣 ...

而家去外國留學太普遍, 如果返嚟香港搵工, 都係睇邊間TOP TIER的U畢業為主, 同埋睇吓有冇大量前人陀衰家

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

kolher 發表於 23-10-3 14:59
小囡初中,想部處大學去澳州或英國讀書,想問兩邊學費相差幾遠?和去邊辨讀書比較好!謝謝
...

好概括....

邊個學科,邊間大學,英澳學費都已可以差一截。簡單點,先以孩子大約想要讀邊科,再搵大學排名去篩選,上大學網站就可以直接搵到學費

至於邊度好啲,總是各有各好,對大學各因素要求,人人不同。倒不如提出你所關注嘅,應該會容易啲答

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

naicha 發表於 23-10-3 15:55
係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係 ...
呢樣野我信
我公司, 幾個同事, 係老闆的校友
對外當然pretend到公平公開公正
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

naicha 發表於 23-10-3 15:33
認受性英國比澳洲高一些
香港有些大公司唔請澳洲畢業生的 (唔係全部, 自己聽過有幾間) ...

邊幾間blacklist 左?

侯爵府

2024年龍年勳章

naicha 發表於 23-10-3 16:07
而家去外國留學太普遍, 如果返嚟香港搵工, 都係睇邊間TOP TIER的U畢業為主, 同埋睇吓有冇大量前人陀衰家:h ...

前人陀衰家就真係無得好講,我地都有black list兩三間全球排名前100既大學,因為請過啲人都係唔對路

回樓主,初中太細,成績未係好睇到,至少要到揀咗科先見真章,就算大學想讀某啲科都要夠成績先收,所以我啲朋友如果仔女中三四去留學,會考慮環境多過大學排名,例如有無親友照應

公爵府

kolher 發表於 23-10-3 14:59
...

英國貴好多和

男爵府

澳洲大學同英國大學畢業生都遇過,又唔覺有咩分別。 一樣都係懶但係talk 得。

別墅

英國

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-10-3 15:49
...

睇公司。唔會講明,但有啲係prefer Uk US 名大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊