自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kolher 發表於 23-10-3 14:59
小囡初中,想部處大學去澳州或英國讀書,想問兩邊學費相差幾遠?和去邊辨讀書比較好!謝謝
...

英國有好多出名好大學。
王子

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

另外要留意澳洲的口音比較重, 習慣咗改唔到

大宅

我朋友上市公司HR manager, 佢話外國返來一般會prefer 英國優先,不過當然都係睇邊間大學

珍珠宮

naicha 發表於 23-10-3 15:55
係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係 ...

睇大嘅科技MNC,基本唔會有咩澳洲alumni,亦唔做澳洲大學招聘。見過啲澳洲college grad,實在唔知佢哋點畢業,連基本功唔掂。其他行業可能有唔同需求,我部門做R&D,同HR講咗可以考慮美國、中國、英國、加拿大但就唔睇澳洲,筆試都過唔到太浪費資源。

男爵府

回覆 kolher 的帖子

妳要去當地看環境,寄宿学校定自已找屋住,英國我唔清楚,Melbourne應該係按住的School Zone.Melbourne好多不同國籍学生,我有去參觀不同小学,有些好多非洲人,有些好多中國人。

伯爵府

naicha 發表於 23-10-3 15:55
係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係 ...

好多潜規冇做过可能唔信。
學校都会,某校轉來基本唔会收

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊