自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

我就是一個與癌共存者。

珍珠宮

虎到金來勳章

waic 發表於 23-10-5 08:05
我朋友爸爸,有日突然家中暈倒送院,幾日就走左,走左後先驗到係腦癌末期,但我朋友話從來冇聽佢爸爸話唔 ...

可能都算係有福氣,無痛苦

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我舊街坊老伯,七十幾歲肺癌末期,醫生話只剩三個月至半年,老伯原本係漁民,仲留有一小漁船係避風塘,伯伯搬回艇上住,自由自在等升仙,點知一住就住咗十年八年,到差不多九十先被仔女送去老人院,係老人院過身

伯爵府

SARAVA 發表於 23-10-4 21:55
所以唔知好過知

我父母就係咁講
雖然依家話年年body check
但有時驗到有咩事真係第一下會心情差
好驚好擔心

調轉 唔驗唔知日日開開心心反而可能仲長命?
我爺嫲都無驗身,係呢兩三年先離世(91)
有時候都唔知知好定唔知好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

做人開心真係好緊要,奈何喺香港生活壓力真係好大,所以自己真要平衡下
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

花花b 發表於 23-10-5 09:00
我父母就係咁講
以前邊有咁多人去驗身啦,只係現在環境富裕就多咗嗰啲醫生叫人哋年年體檢,其實驗到有事要面對壓力重大,亦都係會繼續影響病情,又要諗吓自己有冇咁多嘅財力去醫,反而唔知嘅繼續開開心心去食去玩分分鐘仲長命
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

SARAVA 發表於 23-10-4 20:46
頭先睇我的大夫, 話ED個媽咪生過幾次癌以為得番3個月命, 點知帶瘤生存又真係冇死..
事實係唔係真係WORK?
...

應該要加埋好多嘢,個人要樂觀,唔好有突發事影響情緒,個人覺得唔好嘅細胞個個人都有,只係佢發唔發出嚟,情緒差係會發出嚟(好幾個朋友都因為有突發嘅事好唔開心,就有cancer,例如離婚。。)。確係有啲人,一知有cancer,就會身體狀態直線下降,加埋擔心,唔知好過知。保持心境開朗好緊要,不過,有幾多人能做到

子爵府

SARAVA 發表於 23-10-4 20:46
頭先睇我的大夫, 話ED個媽咪生過幾次癌以為得番3個月命, 點知帶瘤生存又真係冇死..
事實係唔係真係WORK?
...

瘤生存就唔知,朋友係與癌共存,佢本身係症末期
過左4年,依家同正常人生活冇咩分別,工照返,旅行照去

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我老爺當年有腦瘤, 位置不能做手術, 醫生話只有半年命, 結果開開心心活多30几年, 死時90歲.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

花花b 發表於 23-10-5 09:00
我父母就係咁講

我姨媽就係咁講,佢而家80歲,都冇做body check ,佢話自己知自己事,一check 肯定好多野,而家行得走得,開開心心咁過仲好

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

心藥有時真係比西藥有效

子爵府

回覆樓主:

請問電視劇成日影啲癌症病人好病,嘔、脫髮果啲
其實如果唔醫,唔做電療化療果啲
其實會唔會可以如常生活?
大夫仲講去到咁多地方旅行

伯爵府

esmehouse 發表於 23-10-5 09:08
以前邊有咁多人去驗身啦,只係現在環境富裕就多咗嗰啲醫生叫人哋年年體檢,其實驗到有事要面對壓力重大,亦 ...

係,好似我年頭覺得自己有野去睇醫生,未癰報告,雖然話要開心正面,但自己真係做唔到,點都擔心同驚。最後一星期係無野。

所以有時捻,唔驗唔好理,開開心心可以仲長命……

侯爵府

emt1314 發表於 23-10-5 10:36
我老爺當年有腦瘤, 位置不能做手術, 醫生話只有半年命, 結果開開心心活多30几年, 死時90歲. ...

余若薇陳淑莊都話有腦瘤,睇下佢哋活得幾開心飲啤跳舞健健康康

伯爵府

baby_yee 發表於 23-10-5 10:40
我姨媽就係咁講,佢而家80歲,都冇做body check ,佢話自己知自己事,一check 肯定好多野,而家行得走得, ...

當年我爺爺嫲嫲都係,活到八十幾時都有話,入親醫院實有問題咖啦,點會無。有D野唔知好過知,最後91走…..我覺得算係咁。

調轉依家一早知,話就話可能醫到,但有時可能唔搞佢好過搞佢

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我親友鼻咽癌末期擴散左去淋巴,因為顱底骨有癌細胞,位置問題果個位電療唔到,只能電其他位置加化療,醫生都批佢兩年內復發,點知17年後而家食得走得仲大聲過我地,完全無戒口乜都食。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔知幸福過知, 唔會擔驚受怕影響心情, 好多人唔驗唔理乜事都冇, 但一驗到有事好快就好嚴重甚至好快走

大宅

回覆 旅神 的帖子

請問你是什麼癌症?有做治療嗎?

伯爵府

veronicahung102 發表於 23-10-5 10:56
我親友鼻咽癌末期擴散左去淋巴,因為顱底骨有癌細胞,位置問題果個位電療唔到,只能電其他位置加化療,醫生 ...

好正面呀
所以人生既課題要學下點樣時刻保持開心真係好重要

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有聽過個故事, 有個女仔帶瘤, 某日突然狂嘔, 嘔咗粒瘤出嚟仲好返晒, 神蹟

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊