自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

做割乳房腫塊手術, 全身麻醉, 第2朝飲D陳皮水, 食粥,
見冇咩唔舒服,
夜晚開始食D固體食物
正正常常,只係清淡, 同無食一般做完手術會戒既食物
頭3,4日有飲陳皮水, 肉汁, 紅棗水

一路身體都冇咩野, 只係攰同傷口痛,
醒返後果陣, 同埋第3日少少反胃

到琴日(手術後1星期)朝早突然好寒好虛,
平時除左食左好寒涼既野, 或者有時就黎m先會, 但呢排都唔係
琴晚有dd想作嘔, 之後肚痛, 一直到而家都keep住肚痛, 期間有去大便,
平時好少肚痛, 痛亦唔會持續咁耐

但早幾日都冇咩事, 而家先黎唔舒服, 應該唔關手術事?
同埋上網睇, 肚唔舒服都係手術同胃、腸、腹有關先會
會唔會係咁岩食錯野..
定係做過手術始終傷左, 身體未調理好?

子爵府

cookiek 發表於 23-10-5 17:44
見冇咩唔舒服,
夜晚開始食D固體食物

我覺得問醫生最好。估估下自己個心都唔舒服。

珍珠宮

回覆樓主:

應該唔太關手術嘅事,但有可能身體弱容易唔舒服,有懷疑去睇醫生,如信中醫嘅去睇下中醫調理都可以。

大宅

見冇咩唔舒服,
夜晚開始食D固體食物

醫生有冇開抗生素你食?如果有,可能係抗生素嘅反應,會肚痛痾,因我早年做肌瘤手術後醫生有開抗生素俾我都有肚痾同埋有啲胃痛。不過真係好唔舒服就真係問醫生好啲。

珍珠宮

搵第二個醫生望下好
我有朋友因為手術留低左紗布,腹膜炎!check 下穩陣

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

見冇咩唔舒服,
夜晚開始食D固體食物

開刀後,醫生開抗生藥(口服藥或吊抗生素水)
你嘅反應似係,問下醫生你有是否正服用抗生素或其它藥物,所以引起不適

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊