自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/948713/%E5%AD%AB%E6%85%A7%E9%9B%AA6%E6%AD%B2%E5%85%92%E5%AD%90%E5%8A%9F%E8%AA%B2%E9%80%A3%E5%8F%A5%E8%99%9F%E9%83%BD%E8%A2%AB%E5%9C%88-%E8%B3%AA%E7%96%91%E7%9F%AF%E6%9E%89%E9%81%8E%E6%AD%A3-%E6%B8%9B%E4%BD%8E%E5%AD%B8%E7%BF%92%E5%8B%95%E6%A9%9F

孫慧雪兒子就讀國際學校,上學只有英普,她為Riley報讀中文補習班,她上載功課見到「在」及「。」被紅筆圈起,她留言:「現今教學對小朋友嘅寫字要求認真嚴謹,個『在』字錯,連『。』都錯」孫慧雪有感矯枉過正:「讀緊嘅學校可能行IB,係要求佢唔好咁執著啲筆劃,唔啱唔洗擦直接用筆搽咗佢,再寫隔離,等小朋友更有興趣寫字同學習,亦會唔怕錯更勇敢表達!而佢喺補習班,知道要求好高,所以先會重複個筆畫,背後動機其實係想寫好啲」,但她認為補習班的舉動似乎是矯枉過正:「呢個時候仲圈佢,會減少小朋友學習動機,亦會教到個小朋友都矯枉過正,所以佢成日都會用紅筆,圈我啲字,細個啲嗰陣,見街上面啲招牌,用咗唔同書法嘅時候,佢會問人地係咪寫錯(只屬個人意見!)不過可能補習班想佢返學做好啲啦!」

此作業引來網民熱烈討論,有人認同「太嚴格了」、「其實好打擊自信心,會影響學習興趣」,亦有過來人解釋是補筆非一筆寫完之過。但面對有人質疑兒子懶惰,孫慧雪則上載短片佐證:「睇吓呢一條係佢細個學寫字嘅片段,佢對自己要求好高,每次寫字唔滿意就會補筆,同伏低喊,仲要擦10幾次,改到自己覺得滿意為止,我都明白要改一改㗎啦,
(雖然有同學仔嘅媽咪話好羨慕佢呢個性格唔求其)結果佢學校嘅老師,要求見我,想我勸吓佢,唔好咁執着去寫每一個字,因為佢返學都會咁!所以我會特別擔心佢俾人圈!同埋我自己都有叫佢唔需要改呀,係因為針對佢個人太執着而言!不過原來每一位小朋友嘅性格都唔同,我明白老師嚴謹,都係為咗學生好,想佢哋做得好啲,因為有小朋友可能真係寫字會比較疏忽!但可能我自己小朋友嘅性格比較執着,所以我自己就會掉轉,去勸佢唔好咁!」

子爵府

回覆樓主:

佢覺得太嚴格咪唔好補

goldpiglet    發表於 23-10-6 22:30

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

個句號,事實上係寫得唔好

被圈又有乜問題

水晶宮

回覆樓主:

補習班係家長自己要報, 辛苦仲要個仔補, 係家長問題囉。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

條友係米在side 命老師嚴格咋化???
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

可能佢要keep住曝光搵嘢黎講。先唔講需唔需要補習,覺得間嘢唔好,咪唔補lor。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁個在之真係錯,點解唔圈得?這個「l」斷了分了二次寫,中文字最講究係筆順,老師係指出錯處有咩問題?細個唔學好等大個先改?覺得嚴就唔好學囉。

珍珠宮

佢咁公開講個中文補習班
係咪有內情
早排間補習社先特別credit佢,話感謝佢支持報中文班
賣緊廣告定倒緊米?

珍珠宮

Elenalan 發表於 23-10-6 22:32
補習班係家長自己要報, 辛苦仲要個仔補, 係家長問題囉。

可能有贊助
間補習社有credit過佢,話感謝佢第二年報中文班
果間好出名既早x/ x慧
可能唔洗自己俾錢,所以私下溝通都慳返
直接FB見

珍珠宮

回覆樓主:

句號佢圈成十下咁﹒比人圏佢錯有咩問題。個在字又唔係一筆過

子爵府

lopoto 發表於 23-10-6 22:22
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/948713/%E5%AD%AB%E6%85%A7%E9%9B%AA6%E6%AD% ...

我細仔學校仲嚴,寫成咁應該攞乙減,學生也苦。

男爵府

回覆樓主:

咁真係寫錯喎 ,而家唔執佢,以後好大機會都會寫錯,
例如果「在」字,咁佢事實上係駁筆, 句號亦寫(emoji)唔好

男爵府

老師圈佢,因為在字同句號嘅圓圈補筆,我又唔覺得係矯枉過正,但寫字都要計分就太過啦,下下寫得唔好就扣分我係小朋友都無心機寫啦

子爵府

yurijm 發表於 23-10-6 22:42
可能有贊助
間補習社有credit過佢,話感謝佢第二年報中文班
果間好出名既早x/ x慧

又要補又要鬧.....

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實的確係嚴得濟既...

公爵府

係我都圈。習慣好難改既,都係為佢好

別墅

2024年龍年勳章

lopoto 發表於 23-10-6 22:22
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/948713/%E5%AD%AB%E6%85%A7%E9%9B%AA6%E6%AD% ...

我覺得應該圈喎

伯爵府

確係矯往過正

子爵府

414928 發表於 23-10-6 22:39
咁個在之真係錯,點解唔圈得?這個「l」斷了分了二次寫,中文字最講究係筆順,老師係指出錯處有咩問題?細個 ...

agree
佢話而家讀緊嘅國際學校咩行ib所以話唔需要咁著重啲筆劃。我覺得咁先有問題囉。不過既然佢咁唔認同間補習社咪唔好補囉,又冇人逼佢補。

大宅

依啲補習班,都係與小學銜接。而家小學係捉字咁嚴格。如果要愉快學中文,其實就唔使上補習班。上得補習班,就要接受佢嗰套。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊