自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

基本上只有儲蓄成分、買五年後、第六年開始派息、每年都派、可以放到100歲、或者中途將份單轉畀仔女、仔女繼續每年收息

你會唔會買?

侯爵府

回覆樓主:

話每年挨近五厘息

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 23-10-7 22:23
基本上只有儲蓄成分、買五年後、第六年開始派息、每年都派、可以放到100歲、或者中途將份單轉畀仔女、仔女 ...

我有1份
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-10-7 22:32
話每年挨近五厘息

要銀行白紙黑字寫明「保證接近5厘回報」才作準

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lovedgs 發表於 23-10-7 22:55
要銀行白紙黑字寫明「保證接近5厘回報」才作準

有呢種保單?

子爵府

回覆樓主:

知道有,但無買。而家做定期都5厘。點解要買第6年先開始收息嘅保單?

opclk99    發表於 23-10-8 01:59

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 23-10-7 22:23
基本上只有儲蓄成分、買五年後、第六年開始派息、每年都派、可以放到100歲、或者中途將份單轉畀仔女、仔女 ...

最少要俾幾錢?利率保証有咁多?

子爵府

lovebobo 發表於 23-10-7 22:56
有呢種保單?

我只見過寫明接近2%

男爵府

畀面勳章

依家做定期已經有5厘,即時收息。要人壽保障,不如直接買一份人壽保險

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

上個月我有1M到期、新來的客戶經理就sell我呢様野!痴綫即20年定期得5厘息、真係呃儍仔~

全球低息環境、已經成為歷史、市場亦認為、美國也要維持一段高息環境、以遏止通脹~

大家、千萬不要上當~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovebobo 發表於 23-10-7 22:58
最少要俾幾錢?利率保証有咁多?

是保證利率係5厘~

由於中國過去30年、向全世界提供廉價產品、所以造就這20年的低息環境、未來這個環境、已一去不復還、所以利率不要看得太低~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovebobo 發表於 23-10-7 22:56
有呢種保單?

仲有、這樣叫做保單?

根本又是掛羊頭賣狗肉、 持有人過身、銀行低比多持有人供款5%、如果供了20萬、即是俾多1萬、根本就是一張、不折不扣的、鎖死20年的低息、定期存款單~

我同客戶經理講、不如我在今天、恆指18000點、合埋眼買#2800、20年後回報、一定好過這張所謂保單多倍、而且進可攻退可守、唔使綁死20年、留給我的兒子、我的孫?

新來的客戶經理旌一定要見我、而那天我因爲要去尖沙咀、重慶大廈換外幣、順便經過銀行見下佢、我都同佢講、一定sell唔到我買、其他產品啦~

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-10-7 23:09
是保證利率係5厘~

由於中國過去30年、向全世界提供廉價產品、所以造就這20年的低息環境、未來這個環境、 ...

我都認為黎緊10年(起碼)利率都會係高位

子爵府

回覆樓主:

最大問題份嘢又唔會增值。仲要第六年先開始有息。不如做定期/買個車位收租啦

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔會買,基本上所有投資保險都唔會買

男爵府

搵笨保險~你要睇返保證現金價值才有用,什麼紅利/ 毛利都係呃人

翡翠宮

回覆樓主:

保險邊會有死錯人
精算師計過度過
一定唔會有著數

水晶宮

回覆樓主:

上年遇過,sell我買一份10年保單,唔知同樓主嘅係咪類同?我知佢有分5年,10年的保單,我睇完份單覺得好搵笨,頭10年供款,第11年派息,供完10年先可拎錢,如果第11年拿返只是賺幾百蚊,如果不拿,去到第15年或20年,本金加利息都係好少,唔好比佢哋單上嘅字眼被騙,要睇保證現金,假設早死都唔係賠好多,都唔夠出面買一份保險高,銀行呢類保單呃鬼!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 23-10-7 23:06
上個月我有1M到期、新來的客戶經理就sell我呢様野!痴綫即20年定期得5厘息、真係呃儍仔~

全球低息環境、 ...

至閉現實用真係咁多傻仔上當

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊