單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

80後嘅我,前半生唔算好風光,但都叫順利,讀書工作人際都中等。一切一切就由結婚之後,人生大逆轉。

我自問乜都中規中矩,大家要知道,因當時你嘅人生無乜經歷過所謂嘅難關,其實就會煩埋啲無謂嘢。廿尾嘅時候,同男朋友分左手,當時身邊嘅朋友結婚嘅結婚,生仔嘅生仔,但我就甩拖。唔知各位80後係咪同我一樣,當時嘅人,個個係度催婚。真係好大壓力,親人,身邊朋友….

如果人生可以重來,我打死都會叫自己唔好心急結婚。我一生人,最最最後悔嘅決定。我嘅人生,就係結婚之後,跌左落谷底……

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 00:45
80後嘅我,前半生唔算好風光,但都叫順利,讀書工作人際都中等。一切一切就由結婚之後,人生大逆轉。

我自 ...

記得當時年近30了,生活正常,工作正常,就係成日比人問住拍拖未,結婚未,仲比人話要求唔好咁高了,年紀大了,再唔結生仔就遲,真係好煩好煩。

點解當時無人教我,一個人其實無所謂?咩係婚姻?唔係拍劇,兩個人就咁鐘意,就可以結婚生活,過住幸福快樂嘅日子。婚姻係生活,係合作,遇到個岩嘅錫你嘅,就算辛苦,都叫有個人共同過日子。遇到個唔岩嘅,簡直係惡夢,增加煩惱,痛苦。

當時甩拖嘅我,好唔開心,又心急。好快,係一個朋友生日會上,遇到一個男仔。其實當時係覺得佢唔岩自己,佢攞左我電話,好快約我出街。我記得,我當時係拒絕的。

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 00:59
記得當時年近30了,生活正常,工作正常,就係成日比人問住拍拖未,結婚未,仲比人話要求唔好咁高了,年紀 ...

呢個男仔係我朋友男友嘅兄弟,佢哋識左十幾年。雖然,我唔係一個介意外在條件嘅人,當時年少氣盛,自問可以養活自己,唔洗靠人,所以對另一半無乜要求。當時,覺得佢唔岩嘅係因為佢好內向,我係外向;生活圈子又唔同,我哋真係完全活係兩個世界。工作,學歷,見識,完全完全兩個世界。

當佢約我嘅時候,我係想拒絕的,但朋友嘅男朋友就叫我試下出去,因為識左佢十幾年,佢話個男仔唔花弗,係一個好人,叫我當識多個朋友,試下出去。結果,剛甩拖嘅我就決定,真係試下….

性格唔同,話不多,簡單。當時佢比我嘅感覺就係咁。

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:11
呢個男仔係我朋友男友嘅兄弟,佢哋識左十幾年。雖然,我唔係一個介意外在條件嘅人,當時年少氣盛,自問可 ...

如果你問我,點解到最後會起埋一齊?我當時只係覺得,佢好簡單,佢朋友唔多,簡直一個起兩個止果種。我上一個男朋友控制慾好強,對我好有要求,條件好,學歷好,但對我好多要求,其實我都辛苦,好多時做唔返自己。但當我遇到一個完全唔同嘅男仔,佢唔管我,又就我,我覺得好舒服,好自在。我又唔洗靠人,唔係要過大富大貴生活。佢比我覺得,我可以話事,鐘意點就點,做自己,其實我要求好簡單,就咁…我就決定試下。

好快好快,拍拖三個多月,佢就提出結婚。當時嘅我,結婚係人生目標,個個都結婚,朋友親人又催,竟然有個人話要同我結婚。而且對對情侶初初一齊都係蜜月期…

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:19
如果你問我,點解到最後會起埋一齊?我當時只係覺得,佢好簡單,佢朋友唔多,簡直一個起兩個止果種。我上 ...

我問自己,我追求嘅係乜?答案係簡簡單單過日子。兩個人,公一份,婆一份,過生活。而佢,簡簡單單,應該無問題掛?

相處時間短,理性嘅人都知,好多嘢其實你未睇清楚。但當時嘅我,一心幻想結婚,同婚後生活,唔洗再比人催,以為可以好簡單。你問我,身邊無朋友反對咩?當然有。叫我唔好咁急。直到今日,我有個閨蜜直頭同我講,一開始已覺得你哋唔岩,呢個男仔根本襯你唔起,但當時你哋已經去到談婚論嫁,明示暗示左你,但你都完全唔覺,我點好意思叫你唔好結…….

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:28
我問自己,我追求嘅係乜?答案係簡簡單單過日子。兩個人,公一份,婆一份,過生活。而佢,簡簡單單,應該 ...

中間嘅嘢就唔好講了,但從搞結婚時我已經覺得唔對路。係,我鐘意佢簡單,鐘意可以做自己唔比人管,但都未至於….乜都唔管唔理….。點解結婚好似得我一個人結咁?乜都我一個人搞晒?話晒事?

由於佢嘅經濟條件唔太好,當時我嘅收入係佢兩三倍,所以就算結婚大部分嘅錢都係我出。呢個我無怪佢,因為我識佢時都知佢條件,如果我係要經濟能力嘅人,佢一開始就已經failed 。

直接跳到婚後…,生左一仔一女,唔理屋企,賭錢,欠債,最後家暴。這就是我婚姻嘅下場。

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:35
中間嘅嘢就唔好講了,但從搞結婚時我已經覺得唔對路。係,我鐘意佢簡單,鐘意可以做自己唔比人管,但都未 ...

結婚之後,其實好快發現好多問題。收入少,唔代表唔負責家庭。個個月我包辦晒屋企所有開支,係「所有」。佢仲要問我攞錢。我話完佢之後,佢出糧就象徵式,入二三千去聯名戶口,轉個頭就㩒五六千走。月尾出糧,唔夠一個星期就問我有無一二千借比佢。最後,我發現佢原來賭錢。

識佢嘅時候,知佢有玩馬仔,但佢話只係玩下,仲開個馬會戶口比我睇,一百幾十。咁我覺得個人娛樂,無問題啦⋯⋯。原來一切都係假象。

細節真係好難講清楚,到最後嘅最後,呢段婚姻帶比我嘅係,岩岩分居夠兩年,單親媽媽,帶住兩個小學生,回娘家投靠年老父母。

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:44
結婚之後,其實好快發現好多問題。收入少,唔代表唔負責家庭。個個月我包辦晒屋企所有開支,係「所有」。 ...

人生嘅下半場,人到中年,我失婚,疫情時仲失埋業,一直靠散工過活,父母一直擔心我日後生活,佢哋唔係有錢人,老豆因為我,七十歲人都要繼續做嘢。我一個人,帶住兩個小學生,前路茫茫….

最近,發現自己有情緒問題,唔敢同人講,每日都係度煩還債,生活,日後點過….

原來,我無過過正常日子都快十年了。點解我人生搞成咁?好失敗。

我好想翻生,但我無能為力。我無數次想唔面對,想過了結自己。但面對兩個小朋友天真同無憂無慮嘅笑容,我覺得好對佢哋唔住。如果無左我,佢哋點算?我年老父母點算?

晴天霹靂嘅係,老豆可能年紀大,都捱出病來了。

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 01:56
人生嘅下半場,人到中年,我失婚,疫情時仲失埋業,一直靠散工過活,父母一直擔心我日後生活,佢哋唔係有 ...

我真係好想過返啲正常日子,失婚,工作不穩,欠債,兩個小朋友,自己有情緒問題,連老豆都病埋,大家叫我仲點過日子…….?

我發現我最近好唔想走出街,唔想見到任何人,有恐懼症,為左生活無辦法頂硬上。好唔情願咁出去,一出去週身唔自在,仲有啲頭暈,戴口罩,戴帽先有安全感。

我嘅人生,係咪已經玩完?我唔知我可以捱幾耐?但我活得好痛苦,好痛苦…….

ohmygosh    發表於 23-10-8 22:20

大宅

2024勳章

我是近60歲的男人, 建議你為了兩個小朋友, 你爸爸, 好好地生活下去, 而且, 不要再相信男人. 有錢的男人花心, 無錢的男人很多頹廢或想吃軟飯. 人到了中年便是這樣種種不如意, 生活艱辛,看來沒有希望, 身邊的人沒有一個可以倚靠, 但是希望你在悲哀中, 會想到你爸爸會希望你好好地 快樂活下去.

別墅

回覆 AudiQ7 的帖子

抱抱你,往者不可諫 來者猶可追,能否申請綜援或津貼,你爸為了你都堅持下去,請你也不要放棄

大宅

dougiewoodie 發表於 23-10-8 04:16
我是近60歲的男人, 建議你為了兩個小朋友, 你爸爸, 好好地生活下去, 而且, 不要再相信男人. 有錢的男人花心 ...

如果我早啲明白呢個道理就好。坦白講,我連正常生活都無,又點可能好好生活。

大宅

2024勳章

AudiQ7 發表於 23-10-8 09:25
如果我早啲明白呢個道理就好。坦白講,我連正常生活都無,又點可能好好生活。
...

到了快40歲, 疫情3年經常失業找不到穩定工作, 我的人生建議是, "if you can't beat them join them". 有些機構你可能以前沒有想過會去加入, 覺得這種機構和你做人原則不同, 但是到了這個境地, 是沒有辦法的. 只要不犯法, 不是教唆他人犯法 而很少人喜歡做這工作璄境, 工作會較穩定(因為一般這種機構 找員工幫他們賺錢不是他們首要目標, 所以不會因機構財政困難而削減人手). 而且你是二個孩子之母, 他們也不會找你做些噁心或危險的事.

子爵府

先找社工傾下
情緒不穩會衍生好多問題
先穩住自己的情緒,再慢慢解決
上網查當區的「綜合家庭服務中心」,打電話尋求輔導,費用全免

大宅

dougiewoodie 發表於 23-10-8 10:08
到了快40歲, 疫情3年經常失業找不到穩定工作, 我的人生建議是, "if you can't beat them join them". 有 ...

請問你指的是什麼機構?

大宅

AudiQ7 發表於 23-10-8 00:45

我自 ...

70後的人,近似你,但也要勇敢面對,站起來重新開始。加油

大宅

你好痛苦係因為你走唔出嫁錯人嘅失敗感,已經發生嘅我哋無辦法去改變,但將來嘅生活你可以由現在去改變。明白你宜家好痛苦,但請振作,你嘅人生不應被定義為遇上渣男而盡毀。
絕境中開出的花朵最燦爛,結出的果實最甜美fighting !

伯爵府

BK Milk勳章

會不會轉念一想,這是人生新的開始。點都有收入,有地方住,有小朋友在身邊。最困難可申請公屋綜援。何況你肯定高學歷,以前收入好好。幾時都可以重新來過。

大宅

2024勳章

AudiQ7 發表於 23-10-8 14:00
請問你指的是什麼機構?

我的建議是"out of the box thinking". 具體是什麼機構, 有很多可能性. 我這個建議是因為, 很多行業是天翻地覆地變, 繼續行下去是死路一條. 但最重要是, 為了2個孩子, 堅強振作. 我相信你是會成功的.

大宅

yuki妈 發表於 23-10-8 18:48
你好痛苦係因為你走唔出嫁錯人嘅失敗感,已經發生嘅我哋無辦法去改變,但將來嘅生活你可以由現在去改變。明 ...

講得好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊