自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

日前九號風球下大批旅客及市民滯留於機場及港鐵站。特首李家超認為情况不理想,已要求運輸及物流局與港鐵、機管局及運輸業界研究應變方法,盡快檢討。

對於外界批評天文台發出九號風球前預警時間太短,李家超認為,天文台已經盡力,但天氣變化快速,令預警時間有限制,若技術可行時,天文台必盡早預警,而且除早前熱帶氣旋蘇拉外,天文台已一段時間未曾發出九號風球,今次天文台已在發出八號風球後兩小時內,提及有可能掛更高風球,市民亦需自我預警。

男爵府

BK Milk勳章

惡劣天氣停交通,減低風險都有錯咩?

大宅

回覆樓主:

會唔會變相鼓勵啲人9號風球都出街呢?

伯爵府

虎到金來勳章

Yenyenng 發表於 23-10-10 11:19
惡劣天氣停交通,減低風險都有錯咩?

其實打風,除左要工作的人,點解要為出街玩的人想辦法?已經8號風球,應該要留在家中或者安全地方,唔係要約朋友食飯,我係新聞睇到有個女仔話,8號仲有地鐵,所以出去同朋友食飯,點知突然9號,咁8號已經係危險,仲要理直氣壯咁出去,之後怪天文台,怪地鐵。依家d人好痴線

象牙宮

回覆樓主:

應該叫天文台唔好講考慮,要清楚明確d,起碼比45分鐘人地準備啦!機場旅客無計,坐緊飛機無法通知

WSYSC    發表於 23-10-10 17:09

男爵府

k_wong7 發表於 23-10-10 11:37
其實打風,除左要工作的人,點解要為出街玩的人想辦法?已經8號風球,應該要留在家中或者安全地方,唔係要 ...

除咗市民,還有工人姐姐。我果個當晚玩到11點先返。根本佢哋要出就出,你點講都唔聽

伯爵府

無話可說 發表於 23-10-10 12:22
應該叫天文台唔好講考慮,要清楚明確d,起碼比45分鐘人地準備啦!機場旅客無計,坐緊飛機無法通知
...

子爵府

熊豆沙 發表於 23-10-10 11:22
會唔會變相鼓勵啲人9號風球都出街呢?
絕對會,然後出左事又話政府,想要人自律系冇用的,我覺得不如8號時,除左公司寫紙要求返工的,其他人吾比坐地鐵,如果員工出事,公司要負責,出去玩的人就自己搵交通工具。吾好成日攪到港鐵職員比人罵

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mimi199188 發表於 23-10-10 13:09
絕對會,然後出左事又話政府,想要人自律系冇用的,我覺得不如8號時,除左公司寫紙要求返工的,其他人吾比 ...

港鐵職員跟指引做野, 打份工遮, 俾班市民狂炳...

瑪瑙宮

其實打風,除左要工作的人,點解要為出街玩的人想辦法?已經8號風球,應該要留在家中或者安全地方,唔係要 ...

咁佢觉得唔危险的可以行路返屋企㗎

伯爵府

親子王國15週年勳章

隔離post 話8號都繼續要去婚宴啦
我覺得8號都應該返工返學 無問題

琥珀宮

elbar 發表於 23-10-10 10:35
日前九號風球下大批旅客及市民滯留於機場及港鐵站。特首李家超認為情况不理想,已要求運輸及物流局與港鐵、 ...

最低限度行緊嘅港鐵都要去到終點站,有咩理由話停就停架

girlbear    發表於 23-10-10 14:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mandy952 發表於 23-10-10 13:39
最低限度行緊嘅港鐵都要去到終點站,有咩理由話停就停架

我贊成咁樣,減低滯留喺港鐵站嘅乘客

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

elbar 發表於 23-10-10 10:35
日前九號風球下大批旅客及市民滯留於機場及港鐵站。特首李家超認為情况不理想,已要求運輸及物流局與港鐵、 ...

我真係好奇怪、8-10號風球、甚至黑雨、香港政府可以做到D乜野?

政府應該呼籲市民:留在安全的地方、不要外出~

九號風球、政府搵旅遊車、接載滯留乘客出市區、如果中途冧樹、山泥傾瀉.........壓毀旅遊車,造成傷亡、邊個負責?

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

係d人8號波都出街玩,有起事黎怪誰?天文台已講有可能掛更高風球,d人又唔醒水?至於外出工作就冇辦法,保護自身安全留係安全地方

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然事實係有好多人唔生性
但事實亦有好多人係好無奈,例如班機照飛到香港,例如老闆唔到最後一刻唔放人,都要為呢部分人考慮

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我見有朋友九風球仲約埋成棚人去酒樓食大餐, 雖然佢地揸車但風大雨大都好危險啫

公爵府

無得估計,如果唔好彩,真係大風,成部地鐵吹出軌,到時傷亡入邊個數)

伯爵府

有個16歲仔由鑽石山行去大圍途中迷路,又係本來去荷里活廣場買電話殼⋯⋯⋯唉

珍珠宮

虎到金來勳章

波子 發表於 23-10-10 14:02
我見有朋友九風球仲約埋成棚人去酒樓食大餐, 雖然佢地揸車但風大雨大都好危險啫 ...

9號仲有酒樓開咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊