自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所謂既名校, 大部份轉哂直資私立, 想讀得好D都好似要乞求佢地收咁, 一輪一輪面試, 小朋友同家長極大壓力. In完一輪, 問番佢下輪幾時, 幾時公佈, 間間都話答唔到, 仲要話年年都唔同. 你完全唔可以計劃黎緊幾個月既行程。
學校自己既時間表就係時間, 我地家長小朋友既時間就唔係時間咩? 對唔住, 我大女入小學, 第一次面對種種既制度, 真心無奈。

發完牢騷, 我返出去做野先。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:00
自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

間間學校都幾千人考,學校本身都有其他運作,好多嘢要考慮,唔係你就佢,唔通要佢就你嗎?
而且好多都有晒時間表,唔會唔知下輪幾時wor

子爵府

自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

當年小朋友考小學時的確係幾個月都plan唔到旅行。

利申: 最後考唔到, 靠大抽獎。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實考小學哩一年盡量都唔會咁早安排旅行,就算一早有晒日期,都可以因為唔同原因改期

伯爵府

既然係覺得似乞求不如放棄,就算收你,都要乞足6年

侯爵府

係無奈嘅,不過供求問題價高者得:我哋申請人出嘅價除咗小朋友本身能力之外仲有我嘅栽培佢才能嘅資源、我哋父母嘅財力時間,同埋可遷就學校嘅彈性

侯爵府

hugub 發表於 23-10-10 11:08
係呀,入咗仲勞氣

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實講到間學校自私,又乞求,咁不滿其實可以唔揀,入到唔鐘意嘅學校都唔開心啦

男爵府

回覆樓主:

其實考小一果年咪唔好plan旅行,下年去唔得?

侯爵府

hugub 發表於 23-10-10 11:08

認同當留機會比其他人

伯爵府

2024年龍年勳章

下?考直私咁都叫自私
其實你可以選擇唔考
自行、大抽獎慳水慳力
你唔考少個競爭啲人會多謝你

btw,有心想考既家長係奮鬥咗最少2-3年,睇黎你都唔係有心考

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

講問邊個國家嘅好學校唔使面試就直接收?如果知識麻煩你推介一下,謝謝

珍珠宮

睇緣份啦, 既然對間學校有咁多不滿, 俾你入咗都唔會讀得開心, 索性放棄呢間學校就得啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幾搞笑喎,學校梗係跟自己時間表啦, 點跟家長時間呀, 咁多個申請人, 跟其他家長唔跟你嘅你肯唔肯先, 到時你唔止發牢騷,你發爛渣 Tim 啦
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實你都可以選擇唔報,咁個人咪會開心d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

polliebb 發表於 23-10-10 11:11
其實講到間學校自私,又乞求,咁不滿其實可以唔揀,入到唔鐘意嘅學校都唔開心啦
...

入到去只會更加眼冤

複式洋房

我當然知去旅行, 年年有得去.
前幾年疫情去唔到, 今年係K3, 應該係最free可以去旅行既一年, 所以想 plan 下去個短trip

上面個D講話咩唔滿意可以唔揀唔入, 唔好講埋D無謂野啦, 鬼唔知咩, 的既話我地離開香港添啦

大宅

回覆樓主:

我小朋友今年小六,升中一樣要面對呢啲情況,但我又唔會覺得係學校問題啊。如果想去旅行,咪紅日果幾日囉,一定冇面試…
利申:我自己就係為咗唔想撞期而揀紅日去旅行

珍珠宮

其他國家都係一樣,順其自然

男爵府

回覆樓主:

我個女由考直私到最後官津叩門,玩咗年半都係咁,直私一堆得 waiting,自行 15 分,抽獎 111 唔中,仲要睇住同班考最尾幾抽到,自己就派寶校要去叩門廿幾間,個心真係唔舒服

有親友成日話直私見得果一陣就定生死,有朋友話依個遊戲唔公平,其實學校見學生都要成本,咩制度都總有人話唔公平

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊