自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

$500一星期,早餐屋企食,八達通我入

珍珠宮

寵壞了 發表於 23-10-10 15:12
佢中午在學校食,早餐好多時我買埋比佢,驚比太多佢會亂fing

其實你可以比多少少佢訓練下佢理財,佢偶然都要同同學出去social下,學埋堆。。

子爵府

$100/日,包車錢、零食、午餐

冇比額外零用,日常用品都係我包,佢想買本圖書/課金之類,只限每月$500, 利是中提取。

公爵府

好媽媽勳章

檸檬檸檬 發表於 23-10-10 15:31
一星期$100又好似少左d
我都係1星期俾$100,阿女中三,我有問過佢,佢話多數都係咁上下,阿女學校唔俾出去食,所以佢帶飯,有時放半日,佢食左幾多會問返我全數claim,車費我額外入八達通,早餐o係屋企食,佢買文具呢d都係我俾,佢仲有錢剩

大宅

回覆樓主:

無比, 學校訂飯, 銀包長期袋住2,3百蚊。
平時去街買野我會比錢, 如有需要學校買野或書店買書之類 我會比定錢佢自己買。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我自己﹐午餐$300 / 5日﹐$60/餐我覺得好足夠了。另+ $100 / WEEK零用比佢儲 / 買文具或閒時食個糖水買杯野飲。八達通我地入既。佢有錢剩的。因為每餐都唔會食到$60咁多.....豪飲豪食另計啦

子爵府

回覆樓主:

我30年前300蚊一個禮拜 , 而家睇返 原來我以前零用錢真係好多㗎

Bbpig2014    發表於 23-10-10 16:51

男爵府

同小朋友一齊計吓需要幾多錢,我會包晒車錢同去玩,買佢自己嘅野嘅錢畀。因為咁樣佢先會對用錢有概念。個個屋企價值觀唔同,好難講畀幾多。我包早午晚三餐,同朋友去玩,去食,去廸士尼佢自己付責。同屋企人去玩食,都係我負責,行街買佢自己野,自己負責,我買畀佢就我負責。電腦、手機我負責,但係如果唔見或者整爛咗自己負責。
無聊閒在家

珍珠宮

好媽媽勳章

小mama 發表於 23-10-10 15:55
其實你可以比多少少佢訓練下佢理財,佢偶然都要同同學出去social下,學埋堆。。
...

我以為我比$100算正常,因為車錢另計,飯在學校食,睇晒甘多位回覆,我諗我要重新恆量返

水晶宮

寵壞了 發表於 23-10-10 16:12
我以為我比$100算正常,因為車錢另計,飯在學校食,睇晒甘多位回覆,我諗我要重新恆量返
...

會唔會八到小朋友圈子嘅家長大概係幾多然後盡量俾差唔多?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

conniecheung 發表於 23-10-10 15:29
每日$100,車錢另計

X 2

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

$80-100/day, 早餐及午飯
學校離家很近,不用車費

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

PandaVV 發表於 23-10-10 14:58
你問自己小朋友好過問JM., 其他JM話比$500/星期. 你係咪又跟隨?

咪係,人哋畀1千蚊你又跟著,人人家庭都唔同。

有女人撓埋手腳等老公養,有人日晚打工養爅老公冚家。

無聊話題不斷無限loop

珍珠宮

好媽媽勳章

bmuimami 發表於 23-10-10 16:17

唔識家長,上左中學已經冇開家長群組了

子爵府

好媽媽勳章

bmuimami 發表於 23-10-10 16:17

曾經問過亞仔佢飯腳幾錢1日飯錢零用,佢話同學仔家有錢,父母比$1000一日佢,又已經買左層樓比佢,好離地,好過返工 最後我照比$70一日仔返學

水晶宮

力神 發表於 23-10-10 16:51
曾經問過亞仔佢飯腳幾錢1日飯錢零用,佢話同學仔家有錢,父母比$1000一日佢,又已經買左層樓比佢,好離地 ...

咁佢為咗同你仔食,日日$70以下?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

我囡中一,每月$400($200現金+幫佢入$200八達通 小食部買三文治做早餐)
午飯錢入直接俾飯商,不經她手。她本身不用車錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

$4-500 (包食飯, 少量車資), 每星期會幫佢增值八達通

今個月先返全日, 要出去食飯。據知今年飯商都加價,唔鍾意學校食堂伙食, 要再問下佢夠唔夠洗。

子爵府

寵壞了 發表於 23-10-10 14:55
我比$100,另外搭錢車會另外入去佢八達通,請問你地比開幾錢?

阿囝……$100/星期
係學校食飯,我入八達通
佢好少買嘢,
比零用時,佢仲問我夠唔夠錢用

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊